Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kriza – drugi naziv za priliku

Na tom putu do uspjeha najviše se razvijate, rastete i učite. To je nešto što se dobiva samo iz prakse. Zove se iskustvo. To iskustvo vam daje novu snagu, sigurnost, stav, izgrađuje karakter i postajete sve bolji i bolji.

Na tom putu do uspjeha najviše se razvijate, rastete i učite. To je nešto što se dobiva samo iz prakse. Zove se iskustvo. To iskustvo vam daje novu snagu, sigurnost, stav, izgrađuje karakter i postajete sve bolji i bolji.

Svako zlo za neko dobro. Uvjerena sam da ste ovo staru poslovicu čuli nekoliko puta. Svaka nevolja donosi jednako velike ili još veće koristi. Koliko vam se već puta dogodilo nešto naizgled katastrofalno, da bi se poslije pokazalo da je zapravo bila prava blagodat za vas?

Kad vam se dogodi nešto neočekivano, drastično, to vas istjera iz vašeg lagodnog skloništa i natjera da svoj život počnete promatrati na nov (drugačiji) način. Tako isto trebate promatrati i doživljavati svoj biznis i posao. Sve što vam se događa, bilo pad prometa, zastoj u poslovanju, nedostatk klijenata, sve su to rezultati i posljedice. I što je veća nevolja, veća je i prilika. Problem nije u nevolji i poteškoćama, problem je u načinu kako im pristupate, kako reagirate na njih i kako ih doživljavate.

Često mi dolaze klijenti na coaching i govore mi kako nisu „zaslužili“ sve to što im se događa, tražeči krivca za položaj u kojem su se našli. Tada s njima prvo radim na osnaživanju i jačanju samopoštovanja i samopouzdanja kako bi u sebi ponovno pronašli snagu za ponovni pokušaj i novi početak. Koliko vjerujete sami sebi? Radom na sebi najviše utječete na rast svog biznisa. Koliko ćete vi rasti i razvijati se kao osobe i jačati svoje samopoštovanje i samopouzdanje toliko će rasti i vaš posao. Sve je u stavu.

Hoće li iz neke situacije proisteći nešto dobro ili nešto loše ovisi o tome kako vi to tumačite. Neki se pitaju. „Što mogu naučiti iz ovoga?“, „Što mogu učiniti?“, „Kako to mogu iskoristiti u svoju korist?“, „Što mogu poduzeti da mi se takvo što više ne ponovi?“ Drugi se pak pitaju. „Zašto se to dogodilo baš meni?“, „Tko će za to odgovarati?“ , „Tko će mi to platiti?“, To nije fer!“, „Kako se to moglo dogoditi?“

Kao i mnogi drugi i ja sam doživljavala neuspjehe i nevolje i svaki put sam učila kako reagirati na njih. Tražila sam pozitivnu namjeru u svemu što mi se loše dogodilo i na taj način sam postajala jača. Svatko to može ukoliko je spreman učiti i raditi na sebi. Smatram da nas jača svaka „bitka“, bilo da smo je dobili ili izgubili i da zapravo nema drugog načina kako bismo ojačali svoj karakter.

Morate tražiti rješenje, a ne nekoga koga možete okriviti. Nevolje potiču maštu i kreativnost pa počnite tražiti prilike upravo u toj teškoj situaciji u kojoj ste se zatekli. Nema sigurnosti, postoje samo prilike. Jedina je sigurnost u vama samima, u vjeri u sebe, u svoje sposobnosti, znanje i vještine koje posjedujete i koje možete razvijati. To je nešto samo vaše, što vam niti jedna kriza niti itko drugi može oduzeti, to je sposobnost da pokušate ponovo i ponovo dok ne ostvarite svoj cilj.

Kada vam je najteže u životu, kada mislite da ste doživjeli najveći neuspjeh, kada znate da ste napravili grešku za greškom i kada mislite da je smak svijeta, ne brinite. Stanite, osvijestite to, priznajte si to i znajte da vam je to šansa za novi početak. Jer iz najvećeg neuspjeha rađaju se prilike za novi uspjeh. Sjetite se priče o feniksu.

Na tom putu do uspjeha najviše se razvijate, rastete i učite. To je nešto što se dobiva samo iz prakse. Zove se iskustvo. To iskustvo vam daje novu snagu, sigurnost, stav, izgrađuje karakter i postajete sve bolji  i bolji.

Razlika između uspješnih i neuspješnih je samo u tome što su se uspješni više puta digli i nastavili dalje. Ono dobro u lošem, onu pozitivnu namjeru možda nećete vidjeti odmah, ali ako je budete tražili i vjerovali da postoji, naći ćete. Nevolja se ne treba kloniti, niti bojati, nego ih treba prihvatiti i prevladati. Svaki put kada se nađete u takvoj situaciji zapitajte se: „Što je za mene dobro u ovome?“, „Kakvu korist mogu izvući iz ove situacije?“, „Što mogu naučiti?“, „Kakve mi to prilike otvara?“

Unaprijed odlučite da nećete odustati, ma kakve bile zapreke na koje ćete nailaziti. Svaki zastoj na putu do cilja promatrajte kao izazov i učenje koji morate proći da biste postali osoba kakva želite biti i ostvarili ono što želite. Snagu ne možete posuditi od nekoga, možete ju samo steći.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.