Novosti

Kriza snažno pogodila tržište leasinga – kolaps u prometu nekretninama

Tvrtke koje se u Hrvatskoj bave leasingom teško su pogođene krizom i premda nekima od njih poboljšanje poslovanja u usporedbi s godinom prije budi optimizam, ukupna industrija još je u silaznom trendu, i to velikom. Budući da leasing dosta govori o snazi korporativnog sektora, negativne trendove financijska industrija gleda sa strepnjom.

Tvrtke koje se u Hrvatskoj bave leasingom teško su pogođene krizom i premda nekima od njih poboljšanje poslovanja u usporedbi s godinom prije budi optimizam, ukupna industrija još je u silaznom trendu, i to velikom. Budući da leasing dosta govori o snazi korporativnog sektora, negativne trendove financijska industrija gleda sa strepnjom.

– I dalje je vidljiv znatan pad tržišta za prvih osam mjeseci ove godine u odnosu prema prethodnoj, i to više od 40 posto. Kad je riječ o pojedinim skupinama leasinga, onda je to otprilike ovako: vozila su u minusu 31 posto, oprema 33 posto, nekretnine 63 posto, a plovila 45 posto – otkriva Marko Kartelo, direktor prodaje SG Leasinga iz grupe Splitske banke.

Promjena porezne regulative kod financijskog leasinga, u koju su polagali nade na početku godine nije, kaže, još prepoznata na tržištu kod ciljane skupine – osoba koje nisu u sustavu PDV-a, a pozitivan trend očekuje se tek u idućoj godini.

– SG Leasing ima rast u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s prošlom. Potaknemo li veće investicije u Hrvatskoj, moći ćemo očekivati stabilizaciju te porast poslovanja na leasing tržištu, a istodobno, otvaranjem tržišta EU, jednostavniju i efikasniju poslovnu politiku leasing poslovanja – nada se Kartelo.

Uspjeh je i pozitivna nula

Interes za leasing ponajprije ovisi o kretanjima na tržištu robe i usluga koje trenutačno opada. Osjeća se veći oprez klijenata prema novim mogućim zaduženjima, kao i povećan stupanj opreznosti svih sudionika financijskog tržišta.

– Zajedno, ovi čimbenici definiraju složenost trenutka koji za sada ne nudi previše optimizma – otvoreni su u Raiffeisen Leasingu.

Kako se svaka ekonomija poslije izlaska iz kriznih razdoblja neizbježno stabilizira na početno nižim razinama, smatraju da će prvi pravi uspjeh biti zaustavljanje negativnih trendova, a tek potom restrukturiranje i prebacivanje potražnje s potrošnih dobara na proizvodna dobra.

Korelacija gospodarstva i leasinga

– Smatramo da će potražnja za leasing proizvodima i dalje biti važna te apsolutno u korelaciji s rastom gospodarstva, kad se dogodi – zaključuju u RL-u koji je dosad financirao gotovo isključivo poduzeća, i to proizvodna, a takvu poslovnu politiku ne namjeravaju mijenjati, kao ni pružanje usluge operativnog leasinga, od čega su u međuvremenu neki i odustali.

Prema 2009. godini, leasing vozila bilježi značajan pad, smanjio se gotovo trećinu. Promjena poreznog tretmana još je bez efekta.

Smanjenje prometa u leasingu nekretnina prije se može nazvati kolapsom nego padom. S obzirom na situaciju u građevinskoj industriji, ne iznenađuje.

Dok se leasing plovila uglavnom odnosi na segment luksuza, kad je oprema posrijedi, zastoj govori o teškoj situaciji proizvodne industrije. Ulaganja su stala.

Click to comment

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version