Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kronologija važnijih događaja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. (četvrti dio)

Velika ulaganja Plive, veća otkupna cijena sirovog mlijeka, Meri Matešić nova direktorica HTZ-a samo su neke od vijesti koje su obilježili zanji kvartal 2012. godine. HNB objavio da je udio tzv. loših kredita krajem rujna premašio 14 posto…

Velika ulaganja Plive, veća otkupna cijena sirovog mlijeka, Meri Matešić nova direktorica HTZ-a samo su neke od vijesti koje su obilježili zanji kvartal 2012. godine. HNB objavio da je udio tzv. loših kredita krajem rujna premašio 14 posto...

Objavljujemo kronologiju važnijih događanja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. godini (četvrti dio).

LISTOPAD

1. listopada – Na obilasku Plivinih proizvodnih lokacija u Savskom Marofu i Zagrebu istaknuto da Pliva provodi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u svojoj povijesti, ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna dolara, što se gotovo u cijelosti odnosi na proizvodnju.

1. listopada – Iz Dukata izvjestili da su povećali otkupnu cijenu sirovog mlijeka za 15 lipa po kilogramu isporučenog mlijeka. Korekcija otkupnih cijena mlijeka obračunava se za otkupljeno mlijeko od 1. listopada ove godine.

1. listopada – Zagrebački hotel Esplanade ponovno posluje kao neovisan hotel, pod nazivom Esplanade Zagreb Hotel, nakon što je osam godina poslovao pod nazivom Regenta.

2. listopada – Stečajni upravitelj Tvornice željezničkih vagona Gredelj Petar Hrkač izvijestio je radnike Gredelja na njihovom prosvjednom skupu da je otvoren stečaj Gredelja i da će svi dobiti otkaz, a da će se na posao vratiti oni koji budu potrebni.

2. listopada – Turističko vijeće HTZ-a izabralo Meri Matešić za novu direktoricu Glavnog ureda HTZ-a, a na toj će poziciji od 1. studenoga naslijediti Niku Bulića koji je tu funkciju obavljao zadnjih 12 godina.

3. listopada – Agencija Standard & Poor’s snizila dugoročni kreditni rejting HEP-a s ‘BB’ na ‘BB-‘, te mu dodijelila negativnu prognozu.

3. listopada – Misije MMF-a objavila zaključnu izjavu nakon redovitog posjeta Hrvatskoj, a njene su preporuke dodatno povišenje dobne granice za umirovljenje na 67 godina, više fleksibilnosti na tržištu rada, povećanje nulte stope PDV-a na određene proizvode na 10 posto, umjesto na najmanje dopuštenih 5 posto, racionalizacija prekomjerne zaposlenosti i plaća u javnom sektoru, revidiranje mirovinskih i zdravstvenih sustava.

3. listopada – Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i generalna direktorica Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić potpisali u Trebinju memorandum o razumijevanju kojim je definirana buduća suradnja u zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Dubrovnik 2.

4. listopada – Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar, nakon svog trećeg sastanka održanog na Blegu, izjavili da će predložiti ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije da se Banci za međunarodna poravnanja u Baselu zajedno pošalje pismo u kojima će zamoliti za suradnju u traženju rješenja za pitanje stare devizne štednje Ljubljanske banke, a u međuvremenu će se razgovarati i o mogućem bilateralnom rješenju.

5. listopada – Hanfa obustavila postupak u vezi utvrđivanja obveze grada Opatije da objavi ponudu za preuzima Liburnia Riviera Hotela, nakon što je Visoki upravni sud presudio da za grad Opatiju te tri općine nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje LRH.

9. listopada – MMF u redovnim Svjetskim gospodarskim prognozama procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. zabilježiti oštriji pad aktivnosti nego što se ranije predviđalo, i to po stopi od 1,1 posto, te potvrdio procjenu rasta za iduću godinu na 1,0 posto.

10. listopada – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio kako nije postignut nikakav dogovor s Beogradom vezano uz odluku vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta iz Srbije, što je pogodilo hrvatske šećerane koje su u toj zemlji imale dogovorenu proizvodnju.

10. listopada – Ured glasnogovornika mađarske vlade priopćio da mađarska vlada smatra pitanja vezana uz MOL “pitanjima od izvanredne važnosti” i vjeruje da mađarska naftna i plinska kompanija mora sačuvati svoja ugovorna prava. Priopćenje objavljeno u kontekstu medijskih izvješća “o napetosti između mađarskih i hrvatskih članova u upravi Ine”.

11. listopada – Čelnici Matice hrvatskih sindikata na prosvjedu ispred sjedišta Vlade na Trgu svetog Marka istaknuli kako je Vlada izdala radnike zaposlene u javnim službama.

12. listopada – Đuro Đaković grupa objavila da je potpisala s norveškom grupacijom Kongsberg ugovor o razvoju i komercijalizaciji daljinski upravljane 30 milimetarske oružne stanice, potpuno novom proizvodu najviše tehnološke razine na svjetskom tržištu s velikim tržišnim potencijalom.

12. listopada – Nadzorni odbor Dina-Petrokemije iz Omišlja, koja je u stopostotnom vlasništvu Diokija, imenovao novu Upravu sastavljenu od predstavnika društva Horizon Trading iz Turske, koje je dio Caliskan Grupe.

16. listopada – DZS objavio da je u rujnu inflacija u Hrvatskoj dosegnula 5,0 posto, što je njezina najviša razina u gotovo četiri godine i znatno viša nego što se očekivalo.

17. listopada – Na međunarodni natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb stiglo osam ponuda, s rasponom cijene između 50,8 milijuna kuna i 86,2 milijuna kuna.

19. listopada – Hrvatski sabor donio Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije.

19. listopada – Sabor prihvatio paket poljoprivrednih zakona – izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te izmjene Zakona o poljoprivredi, a kojima se hrvatska poljoprivredna politika usklađuje sa sustavom zajedničke EU-ove poljoprivredne politike.

19. listopada – Dioki izvijestio kako je Uprava tvrtke odlučila zatvoriti postrojenja proizvodnih jedinica Etilen, Polietilen, Kemikalije i EPSIK na zagrebačkom Žitnjaku, te da će pristupiti zbrinjavanju radnika iz tih postrojenja. Odluka je donesena nakon jednogodišnje obustave proizvodnje u tim postrojenjima.

22. listopada – Proizvođači mlijeka prestati isporučivati mlijeko otkupljivačima, neće ga predavati dok mu cijena ne bude 4,05 kuna, u međuvremenu će mlijeko dijeliti besplatno na svojim farmama.

22. listopada – Đuro Đaković Holding objavio da nije uspjela njegova ponuda za preuzimanje Ingre, jer nije pohranjen dovoljan broj dionica, pohranjeno je samo 23,56 posto dionica, dok je Đaković svoju ponudu uvjetovao dosezanjem praga uspješnosti od 95 posto dionica Ingre.

24. listopada – Skupština Zračne luke Zagreb proširila upravu ZLZ-a na dva člana te je za predsjednika uprave zagrebačke Zračne luke izabran Miroslav Drljača, a za člana dosadašnji direktor Tonči Peović.

25. listopada – Vlada dala suglasnost Hrvatskim vodama za kreditno zaduženje kod Erste & Steiermarkische banke u iznosu od 650 milijuna kuna radi financiranja kapitalnih ulaganja iz područja vodoopskrbe, odvodnje i zaštite od štetnog djelovanja voda.

25. listopada – Na sjednici Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut nikakav konkretan dogovor pa proizvođači nastavljuju s obustavom isporuke mlijeka.

25. listopada – Štrajk radnika Tiskare Vjesnik zbog vrlo teške situacije u Tiskari, neisplate plaća za srpanj i kolovoz.

25. listopada – Čelnici Plive i Teva Europe objavili da će se u okviru Plive u Zagrebu u prvom polugodištu 2013. otvoriti Centar financijskih aktivnosti koji će pružati usluge za tvrtke Teva grupe u Europi.

26. listopada – Hrvatski mljekari, iako nisu zadovoljni dogovorima, nastavili isporuku mlijeka prerađivačima, nakon trodnevnog prosvjeda tijekom kojeg su obustavili isporuku oko milijun litara mlijeka dnevno.

26. listopada – Zračna luka Zagreb zabilježila svog dvomilijuntog putnika ove godine, dan ranije nego prošle.

26. listopada – Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio kako će ove godine hrvatski BDP pasti oko 1,9 posto, što znači da će kumulativni pad BDP-a u zadnje četiri godine iznositi otprilike 10 postotnih poena, a iduće godine očekuje se blagi rast od oko 1 posto.

29. listopada – HAKOM objavio da je dodijelio HT-u i Vipnetu digitalnu dividendu do 2024. godine, za što će te tvrtke u državni proračun uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, kao i godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija.

29. listopada – HBOR i Svjetska banka potpisli 50 milijuna eura vrijedan ugovor o zajmu za dodatno financiranje u sklopu projekta kreditnog programa financiranja izvoza.

29. listopada – Uspostavljena izravna zračna linija Zagreba s Bernom posredstvom švicarske avio kompanije SkyWork Airlines.

31. listopada – Pedesetak radnika splitskog Konstruktora prosvjedovalo pred upravnom zgradom zbog neisplate šest plaća.

31. listopada – Ingra priopćila kako zbog blokade poslovnih računa nije u mogućnosti isplatiti glavnicu 20. tranše komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,5 milijuna eura.

31. listopada – HŽ objavio da je statusni i strukturni dio promjena sustava HŽ-ova holdinga predviđenih Programom restrukturiranja završen i da počinje nova faza u organizaciji, prema kojoj od 1. studenog postoje tri zasebne i samostalne tvrtke – HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo.

STUDENI

2. studenog – HEP objavio da izdao euroobveznice denominirane u američkim dolarima, vrijedne 500 milijuna dolara, s rokom dospijeća 2017. godine, uz kupon od 6,00 posto te prinos od 6,00 posto. HEP će sredstva koristiti za vraćanje dijela postojećih zaduženja.

5. studenog – Dvjestotinjak radnika TŽV Gredelj prosvjedovalo pred upravnom zgradom tvrtke tražeći smjenu stečajnog upravitelja Pere Hrkaća te postavljanje novog stečajnog upravitelja.

5. studenog – Hrvatska se predstavila na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi WTM u Londonu, od 5. do 8. studenog.

5. studenog – HAKOM pustio u rad HAKOMetar, alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu.

6. studenog – Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio presudu u korist dvojice štediša Ljubljanske banke i jednog štediše srbijanske Invest banke koja se odnosi na problematiku tzv. stare devizne štednje iz vremena bivše SFRJ. ECHR je presudio da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije.

6. studenog – Austrijska Hypo Alpe-Adria-Bank objavila da je i službeno započela proces reprivatizacije svoje poslovne mreže u jugoistočnoj Europi, odnosno u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

6. studenog – Oko 450 radnika Konstruktora štrajkalo na pet gradilišta u Hrvatskoj tražeći isplatu šest zaostalih plaća, regresa i otpremnina te da im uprava uplati doprinose za zadnje dvije godine ili u suprotnom da se proglasi stečaj poduzeća.

6. studenog – Podravka objavila da smanjuje svoj proizvodni program za 660 proizvoda, a na taj se način očekuje pozitivan učinak na bruto maržu u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

7. studenog – Ministar financija Slavko Linić izjavio da je Vlada odustala od uvođenja poreza na imovinu te će umjesto toga od 1. travnja uvesti porez na nekretnine koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu.

7. studenog – Europska komisija objavila najnovije prognoze te procijenila da će hrvatsko gospodarstvo zabilježiti ove godine veći pad nego što se ranije očekivalo, očekuje pad od 1,9 psoto, a oporavak je odgođen za 2014.

7. studenog – Predstavnici INAgipa te izvođača Rosetti Marino Group iz Ravenne i Brodogradilišta Viktor Lenac, koji će biti podizvođač radova, potpisali su ugovore o gradnji odobalnih proizvodnih plinskih platformi za INAgip, vrijedne ukupno 30 milijuna eura.

8. studenog – Finska tekstilna tvrtka Lindström objavila da će uskoro u blizini Zagreba otvoriti servisni centar za najam visokokvalitetne radne odjeće, koji će prije svega biti namijenjen poslovnim klijentima.

8. studenog – HAKOM objavio da će Vijeće te agencije za novu ravnateljicu HAKOM-a od 1. siječnja 2013. izabralo Vesnu Gašpar, dok će sadašnji ravnatelj Dražen Lučić tu dužnost obavljati do kraja ove godine kada mu i ističe mandat.

8. studenog – Vlada donijela odluku o drugom krugu prodaje dionica tvrtke Badel 1862, a početna cijena za 2.065.828 dionica, ili 65,84 posto temeljnog kapitala tvrtke, iznosi 106,5 milijuna kuna.

8. studenog – Vlada dala suglasnost na pretvaranje potraživanja Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u temeljni kapital stečajnog dužnika Jadrana iz Crikvenice. Agencija je za isplatu dijela plaća i otpremnina za 374 radnika Jadrana u stečaju isplatila 4,9 milijuna kuna.

9. studenog – Pulski Uljanik objavio javni poziv institucionalnim ulagateljima za upis novih redovnih dionica. Uljanik namjerava izdati najviše do 3.354.380 novih dionica, a raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90,00 do 100,00 kuna.

9. studenog – HŽ Infrastruktura s talijanskom tvrtkom ITALFER potpisala ugovor za pripremu projekta i projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojeće pruge i izgradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, vrijednosti 5,5 milijuna eura, od čega 85 posto financira EU, a 15 posto Vlada.

11. studenog – Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u višednevnom službenom posjetu Kataru, s brojnim izaslanstvom u kojem je i više od 40 predstavnika hrvatskih tvrtki.

12. studenog – Predsjednik Ivo Josipović u Dohi, nakon razgovora s katarskim emirom Hamadom al-Tanijem, ocijenio da postoje “vrlo dobri” izgledi za suradnju Hrvatske i Katara na izgradnji LNG terminala na Krku.

12. studenog – Prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u Dohi izjavio da je Katar zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira Hamada al-Tanija na proljeće sljedeće godine.

12. studenog – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio o glavnim zaključcima Vladinog Povjerenstva za željeznicu – HŽ Putnički prijevoz kreće u nabavku 44 nova vlaka, a počinje i intenzivnija obnova i modernizacija riječkog željezničkog pravca.

12. studenog – GfK objavio rezultate studije GfK Purchasing Power Europe 2012/2013. prema kojima se među 42 europske zemlje Hrvatska po kupovnoj moći po stanovniku nalazi na 30. mjestu s 5.085 eura, što predstavlja 39,7 posto prosjeka Europe koji iznosi 12.802 eura .

12. studenog – Austrijska Vienna Insurance Group objavila da namjerava spojiti dva hrvatska društva koncerna – Kvarner i Helios Vienna Insurance Group d.d, a objedinjena društva ubuduće bi pozicionirala pod imenom Wiener osiguranje.

13. studenog – Izvršni odbor MMF-a objavio da je 7. studenog zaključio konzultacije u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a s Hrvatskom, a u objavljenim dokumentima procijenio da Hrvatsku, uz nepovoljne vanjske uvjete i potisnutu domaću potražnju, u 2012. očekuje daljnji pad BDP-a za 1,5 posto i njegov skroman rast od 0,75 posto u 2013. godini.

13. studenog – Gospodarskim forumom Hrvatska-Katar završen službeni dio višednevnog posjeta predsjednika Ive Josipovića i hrvatskog izaslanstva Kataru. Josipović ocijenio da je posjet bio vrlo uspješan te da je “ponovno otvorio vrata” za suradnju između dviju zemalja.

13. studenog – Oko 250 radnika Konstruktora prosvjedovalo pred upravnom zgradom tvrtke u Splitu zbog neisplate šest plaća.

13. studenog – Badel 1862 objavio da im je Carinska uprava 6. studenog blokirala žiro račun temeljem ovrhe za neplaćeni poseban porez na alkohol i alkoholna pića, čime je doveden u pitanje uspješan dovršetak financijskog restrukturiranja i dovršetak prodaje dionica Badela.

13. studenog – Potpisan koncesijski ugovor o održavanju trajektne linije Stinica-Mišnjak, na kojoj će od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2016. ploviti trajekti Rapske plovidbe iz Raba, a riječ je o prvom koncesijskom ugovoru za liniju bez državne potpore,

13. studenog – HŽ Infrastruktura započela radove na obnovi pruge Požega-Velika, ukupna vrijednost investicije u obnovu te 11,8 kilometara duge pruge iznosi 25 milijuna kuna.

14. studenog – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podnio ostavku na sve dužnosti u Vladi nakon što ga je Županijski sud u mađarskom Kapošvaru pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. dogodila u Mađarskoj, a u kojoj su poginule dvije osobe.

14. studenog – Ministarstvo financija objavilo da je račun Badela 1862 blokiran sukladno propisima te da blokada računa ne sprječava prodaju tvrtke.

14. studenog – Dalekovod objavio da se tvrtka trenutno nalazi u vrlo teškoj, ali ne i nerješivoj financijskoj situaciji zbog blokada računa te da Uprava razgovara s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe.

14. studenog – Na riječkom Trgovačkom sudu održano prvo ispitno i izvještajno ročište za Brodogradilište Kraljevica u stečaju, ukupne tražbine vjerovnika su oko 1,4 milijarde kuna, a imovina koja ulazi u stečajnu masu procjenjena na 41 milijun kuna.

15. studenog – HNB objavio da je udio tzv. loših kredita krajem rujna premašio 14 posto – od ukupno 287,2 milijarde kuna kredita kod banaka u Hrvatskoj 14,05 posto, ili 40,3 milijarde kuna je u kategoriji djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita. Kredita građanima udio loših kredita je 9,35 posto, a kod trgovačkih društava 24,44 posto.

16. studenog – Hrvatski sabor većinom glasova iskazao povjerenje novoj prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš.

16. studenog – Američki list Forbes objavio najnoviju listu zemalja najpogodnijih za poslovanje na kojoj se u sam vrh probio se Novi Zeland, dok je Hrvatska pala za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu, na 47. mjesto među ukupno 141 zemljom.

16. studenog – Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi započeli pregovore o Vladinu prijedlogu novog TKU-a za javne službe, a koji za 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi predviđa ista prava kao i za državne službenike.

16. studenog – Ministarstvo financija objavilo da je za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a odabrana ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtka Confida-Revizija iz Zagreba i tri njena austrijska partnera, a koji su u svojoj ponudi za taj posao zatražili 10,4 milijuna kuna (s PDV-om).

19. studenog – Agencija Moody’s u posebnom izvješću o stanju u Hrvatskoj na pragu EU upozorila kako će Hrvatska vjerojatno biti prva istočnoeuropska zemlja koja će pristupiti EU u uvjetima pogoršavanja situacije u gospodarstvu i ograničenih izgleda za povratak zdravom rastu u kratkoročnoj perspektivi. Moody’s zadržao negativnu prognozu za važeći rejting Hrvatske ‘Baa3’.

19. studenog – Atlantic Grupa objavila da je s EBRD-om, IFC-om i četiri komercijalne bankama potpisala ugovor o refinanciranju, a riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura za refinanciranje postojećih kreditnih obaveze po povoljnijim uvjetima i uz produljenu ročnost.

19. studenog – Tehnika izvijestila o sklopljenom ugovoru o građenju BIOCentra, vrijednom 7,2 milijuna eura.

19. studenog – Viadukt izvijestio da je potpisao ugovor o izvođenju radova za izgradnju kolektora i crpnih stanica naselja Prijevor i Obuljeno u sustavu odvodnje grada Dubrovnika, vrijedan 27,6 milijuna kuna.

19. studenog – Badel 1862 izvijestio o podmirenju ukupnog iznosa ovrhe nad računom te da im je račun s današnjim danom ponovo aktivan.

19. studenog – Stotinjak radnika Dalekovoda iz pogona iz Zagreba, Dugog Sela i Velike Gorice okupilo se s predstavnicima svojih sindikata i Radničkog vijeća pred upravom te tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku tražeći hitno isplatu zaostale dvije plaće te rješavanje drugih problema te kompanije.

20. studenog – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio program restrukturiranja Croatia Airlinesa prema kojemu nacionalni zrakoplovni prijevoznik mora u sljedećih pet godina uštedjeti 284 milijuna kuna, u iduće dvije godine smanjiti broj zaposlenih za deset posto i provesti financijsko i poslovno restrukturiranje.

20. studenog – Mađarski MOL u izjavi u povodu prvostupanjske presude bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita u slučaju Ina-Mol istaknuo kako je u više navrata kategorički odbio optužbe protiv MOL-a i to će i dalje činiti, a u MOL-u smatraju i kako ovaj slučaj ima više veze s politikom u Hrvatskoj nego s Inom i Mol-om.

20. studenog – Ceh ugostitelja HOK-a u zaključcima s dvodnevnog 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a istaknuo da podržava prijedlog zakona o fiskalizaciji, ali i da traži da se primjena odgodi do 1. srpnja 2013. kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena za prilagodbu.

20. studenog – Farmaceutska kompanija PharmaS objavila da je pokrenula proizvodnju u novootvorenoj tvornici lijekova u Zrenjaninu, godišnjeg kapaciteta 30 milijuna pakiranja. Završetkom tog objekta ukupna investicija PharmaS u Srbiji iznosi više od 18 milijuna eura.

20. studenog – U Zagrebu otvoren Hotel Double Tree by Hilton.

21. studenog – Ministar financija Slavko Linić izjavio da Vlada nije zadovoljna s dioničarskim ugovorom s mađarskim Molom o Ini te da su pregovori o izmjenama tog ugovora već u tijeku i nezavisno od prvostupanjske presude Ivi Sanaderu.

21. studenog – Končar i HT potpisali nešto više od 60 milijuna kuna vrijedan ugovor o rekonstrukciji postojećeg objekta HT-a na Selskoj cesti u Zagrebu i njegovu opremanju u novi podatkovni centar.

21. studenog – Kutinska Petrokemija objavila da je otpremila svoju ovogodišnju milijuntu tonu gnojiva na tržišta.

22. studenog – Ministar financija Slavko Linić predstavio prijedlog poreza na nekretnine, po kojem bi se od 1. travnja iduće godine na sve nekretnine trebao plaćati porez po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjen za propisane olakšice. Najveće su olakšice za trajno stanovanje – između 88 i 95 posto, a točan iznos utvrđuje lokalna samouprava. Olakšica nema za nekretnine koje se ne koriste.

22. studenog – U organizaciji SSSH i HUS-a na Markovu trgu održan prosvjed pod nazivom “Posao, plaća, a ne burza” s kojeg su sindikalni čelnici poručili da je Vlada najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće.

22. studenog – U poduzetničkoj zoni Jalševac u Jastrebarskom otvoren prvi DataCross podatkovni centar, u koji je uloženo 40 milijuna kuna.

23. studenog – Hrvatski sabor donio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se od početka iduće godine uvode fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika.

23. studenog – Sabor prihvatio izmjene Stečajnog zakona po kojima stečaj više neće omogućavati nastavak poslovanja, već će se to rješavati u predstečajnoj nagodbi, a predviđen je i niz mjera za veću zaštitu radničkih prava u stečajnom postupku.

23. studenog – Erste & Steiermaerkische bank objavila da je izdala na domaćem tržištu kapitala obveznice u vrijednosti od 300 milijuna kuna, dospijeća 23. studenog 2017. Prinos na obveznice iznosi 5,875 posto, kupon 5,875 posto.

26. studenog – DZS objavio da stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2011. iznosi 21,1 posto. Prag rizika od siromaštva za samačko kućanstvo je 24.240 kuna, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 50.904 kune godišnje.

27. studenog – Sabor većinom glasova prihvatio rebalans državnog proračuna kojim su prihodi povećani za 1,4 milijarde kuna, na 110,3 milijarde kuna, dok su rashodi povećani za 1,5 milijardi kuna, na 120,3 milijarde kuna. Tako je manjak proračuna povećan za 100 milijuna kuna i zadržan na razini razini 10 milijardi kuna.

27. studenog – Uprava Uljanika obavila da je ispunjen uvjet za uspješnost dokapitalizacije, odnosno upisano je najmanje 1.118.127 novih dionica Uljanika te da će konačna cijena novih dionica iznositi 90 kuna.

27. studenog – Nova Uprava Borova predstavila plan restrukturiranja pod nazivom “Borovo zaokret”, a prema kojem taj vukovarski prozvođač obuće namjerava sa 2015. godinom izići iz postojeće krize kao potpuno restrukturirano i privatizirano društvo.

27. studenog – Fina objavila da je za sada zaprimila ukupno 114 prijedloga tvrtki za pokretanje postupaka predstečajne nagodbe, otvaranje prvih postupaka očekuje se do kraja godine. Konstruktor???

27. studenog – Vjerovnici Narodnih novina Press d.o.o. u stečaju, tvrtke koja je bila izdavač lista Vjesnik, na sudskom ročištu prihvatili izvještaj stečajnog upravitelja po kojem nema izgleda za nastavak poslovanja, a izgledi za naplatu vjerovničkih potraživanja su gotovo nikakvi.

27. studenog – Tvrtka More u Kuštanima, u općini Sveti Ivan Žabno, obilježila početak gradnje tvornice za preradu drveta, proizvodnju masivnih ploča i namještaja, a vrijednost ulaganja je 91,5 milijuna kuna.

27. studenog – Standard & Poor’s objavio da je snizio kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga d.o.o. s BB – na B+, s negativnom prognozom. S&P gradu Zagrebu potvrdio ocjenu BBB- kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje, također s negativnom prognozom.

28. studenog – Društvo Alternative Private Equity objavilo da donijelo konačnu odluku o dokapitalizaciji Vaba banke Varaždin u iznosu od 50 milijuna kuna, a nakon toga planira provesti drugu fazu, odnosno integraciju Vaba banke i Centar banke.

29. studenog – Agencija Fitch izmijenila prognozu za hrvatski rejting iz stabilne u negativnu, navodeći kao razlog usporavanje konsolidacije proračuna. Fitch istodobno potvrdio važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti ‘BBB-‘ i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti ‘BBB’.

29. studenog – U organizaciji sindikata učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara udruženih u Maticu hrvatskih sindikata te Hrvatskog školskog sindikata Preporod održan jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje im se smanjuju plaće i materijalna prava.

29. studenog – Vlada dala jamstva za kreditno zaduženje HŽ-a od ukupno 1,18 milijardi kuna koje će se upotrijebiti za restrukturiranje HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture.

29. studenog – Vlada donijela uredbu kojom su povećane trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, a zbog čega je najavljeno poskupljenje cigareta prosječno za kunu.

29. studenog – DZS objavio da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla za 1,0 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na listopad prošle godine pala za 5,8 posto. U prvih deset mjeseci industrijska proizvodnja pala za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

29. studenog – Radnici Jadrankamena u Pučišćima započeli dvodnevni prosvjed pod nazivom “Spasimo Jadrankamen”, prosvjedujući zbog nezakonitog stečajnog postupka nad tom tvrtkom.

29. studenog – Hanfa odobrila Zagrebačkoj banci, koja je vlasnik 71,8 posto dionica Istraturista, objavljivanje ponude za preuzimanje te umaške hotelske tvrtke po cijeni od 156 kuna po dionici.

29. studenog – Ingra objavila da je potpisala drugi dio ugovora za izvođenje radova na inozemnom projektu vrijednom 56 milijuna eura.

30. studenog – DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu pao za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. To je četvrti kvartal zaredom kako gospodarstvo pada.

30. studenog – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o PDV-u kojima se s početkom 2013. ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortpedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se oporezivati stopom od 5 posto. Predviđena i snižena stopa PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza.

30. studenog – DZS objavio da je u razdoblju od početka siječnja do kraja listopada ove godine hrvatski robni izvoz iznosio 60 milijardi kuna, što je 1,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz porastao za 1 posto, na 103 milijarde kuna. Iskazan u eurima robni je izvoz u prvih deset mjeseci iznosio gotovo 8 milijardi eura, što predstavlja pad od 0,1 posto, dok uvoz bilježi pad od 0,2 posto, na 13,7 milijardi eura.

30. studenog – Pulski Uljanik objavilo da je izdanje novih redovnih dionica izdavatelja bilo uspješno – u procesu dokapitalizacije upisano 1.119.997 novih dionica za koje je uplaćeno 100,8 milijuna kuna. Nadzorni odbor dao Upravi Uljanika prethodnu suglasnost na upućivanje pisma namjere za davanje ponude za kupnju riječkog 3. maja.

30. studenog – Švicarska industrijska grupacija Montana Tech Components (MTC grupa) objavila da je od Hypo Alpe Adria banke preuzela zadarsku Aluflexpack grupu, vodeću hrvatsku grupaciju na području proizvodnje aluminijske ambalaže.

PROSINAC

3. prosinca – Predstavnici sindikata triju poduzeća u stečaju – Jadrankamena, Montera i Uzora u Splitu potpisali sporazum o zajedničkom nastupanju, suradnji i pomoći.

3. prosinca – Na internet stranicama Fine objavljeno da je tvrtka Dalekovod d.d. predala sredinom studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u kojem stoji da su ukupna dugovanja te tvrtke na dan predaje prijedloga iznosila više od 1,56 milijardi kuna.

3. prosinca – Eurostat objavio podatke o riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema kojima je u Hrvatskoj riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti 2011. bilo izloženo 32,7 posto Hrvata ili 1,4 milijuna, prema 31,3 posto 2010. Po podacima za EU, 2011. riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti izloženo 24,2 posto stanovništva EU.

4. prosinca – DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu nominalno pao za 1,5, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

4. prosinca – Hrvatski sabor većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Prema projekcijama Vlade, u 2013. godini planiran je rast BDP-a od 1,8 posto.

4. prosinca – Stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata prosvjedovalo na Markovu trgu protiv novog državnog proračuna jer su u njemu znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

4. prosinca – HEP Toplinarstvo izvijestilo da je dobilo službenu odluku HERA-e kojom je odobreno poskupljenje grijanja u šest gradova u kojima je ta tvrtka distributer toplinske energije. Grijanje za kućanstva poskupjet će u Osijeku za 19,2 posto, u Zagrebu 26 posto, Sisku 37,4 posto, Zaprešiću 37,7 posto, Velikoj Gorici 38,3 posto te Samoboru za 38,5 posto.

4. prosinca – HŽ Putnički prijevoz objavio da je zatražio povećanje cijena karata od početka 2013. za 15 posto.

4. prosinca – EBRD u Zagrebu predstavio Trasition Report u kojem za Hrvatsku u 2013. očekuje rast BDP-a po stopi višoj od 1 posto, no i napominje kako je vrlo lako moguće da će se ta prognoza revidirati s obzirom na visok rizik negativnog utjecaja krize na sastavnice BDP-a. Prioritet Hrvatskoj u 2013. treba biti provedba reformi nužnih da se potakne gospodarski rast i gospodarstvo pripremi za članstvo u EU.

4. prosinca – EBRD objavio da je Societe Generale Splitskoj banci odobrio kreditnu liniju od 75 milijuna eura za potrebe financiranja privatnih poduzeća i građana kako bi se potaknuo oporavak i rast hrvatskog realnog gospodarstva.

4. prosinca – Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar nakon četvrtog sastanka, održanog u Zagrebu, poručili da bi, ukoliko dvije vlade prihvate njihove zaključke, svoj prijedlog načina rješenja pitanja stare devizne štednje kod bivše glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu predložili na idućem sastanku, koji bi se trebao održati do kraja ove godine.

4. prosinca – Povjerenstvo za izbor savjetnika za monetizaciju autocesta za savjetnika izabralo zajednicu ponuditelja u kojoj su Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, a čija ponuda iznosi 50,8 milijuna kuna.

4. prosinca – U Vukovaru s radom započela pretovarna luka za utovar i istovar žitarica i uljarica vukovarskog Vupika, u čiju je izgradnju i opremanje koncern Agrokor uložio oko 80 milijuna kuna.

4. prosinca – Nadzorni odbor Brodosplita objavio da je, sukladno prijedlogu Vlade, razriješio dužnosti dosadašnjeg predsjednika Uprave Srđana Kovača, te za predsjednika Uprave imenovao Vladimira Kesslera, a za člana Uprave Antuna Čaglja.

5. prosinca – Coca-Cola HBC Hrvatska objavila da pokreće program preustroja koji obuhvaća prepuštanje poslova međuskladišnog prijevoza i dijela poslova skladištenja vanjskim dobavljačima te postupno zatvaranje punionice vode u Gotalovcu, a zbog programa preustroja bez posla će ostati 79 zaposlenika.

5. prosinca – INA izvijestila da proširuje svoje aktivnosti u Egiptu – na koncesiji East Yidma iskoristila je svoje pravo prvenstva za stjecanje 50 posto udjela od RWE Dea pa će Ina imati 100-postotni udio, a kao partner sa 50 posto ulazi na novu, svoju petu koncesiju u Egiptu s obzirom da je s kompanijom RWE Deal Nile potpisala ugovor za sudjelovanje kao partner na istražnom području koncesije Disouq.

5. prosinca – Ingra putem Zagrebačke burze objavila da zbog blokade računa nije u mogućnosti uplatiti iznos kamate po obveznici INGR-O-11CA.

6. prosinca – Nexe grupa izvijestila da imatelji obveznica (oznake NEXE-O-13CA) na skupštini nisu prihvatili prijedloge o izmjenama uvjeta izdanja te obveznice kojima se uz ostalo predviđala prolongacija njihova dospjeća do 2022. godine.

6. prosinca – Vlada najavila da u idućoj godini planira pokrenuti investicijski ciklus koji će osigurati rast investicija za 8,9 milijardi kuna, čime bi ukupni iznos ulaganja dosegnuo 72 milijarde kuna.

6. prosinca – Vlada odustala od gradnje nizinske pruge Zagreb – Rijeka, te će umjesto nje graditi novi kolosijek od Zagreba do Skradnika (mjesta na polovici puta Zagreb – Rijeka), a od Skradnika do Rijeke popraviti staru prugu i izgraditi devet kilometara nove dionice s tunelima.

6. prosinca – Mađarski MOL opovrgnuo pisanje nekih medija da vodi pregovore o prodaji Ininih dionica, ocjenjujući to potpuno neosnovanim glasinama.

7. prosinca – Hrvatski sabor donio novi Zakon o koncesijama koji bi trebao osigurati efikasniji i transparentniji način odobravanja i realizacije koncesija, od kojih bi država ubuduće trebala ubirati daleko veće prihode. U Zakon ugrađen i Vladin amandman po kojemu Sabor može na prijedlog Vlade predlagati određenu koncesiju strateškim nacionalnim interesom te posebna pitanja u vezi s tom koncesijom urediti posebnim zakonom.

7. prosinca – Sabor prihvatio Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, kojima se od 1. siječnja 2013. ukidaju trošarine na luksuzne proizvode.

7. prosinca – Oko tisuću radnika Varteksa štrajkalo tražeći isplatu plaća za rujan i listopad.

7. prosinca – Ministarstvo financija objavilo kako je prijedlogom izmjenama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predloženo smanjenje postotka državnih poticajnih sredstava s 15 na 10 posto, odnosno sa 750 kuna na 500 kuna za maksimalan ulog od 5.000 kuna godišnje.

10. prosinca – Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika Hrvatske prosvjedovali uoči sjednice Nadzornog odbora HT-a protiv mogućih novih otkaza u toj kompaniji.

10. prosinca – Tužba protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj, koju je u ime Udruge Franak podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača Potrošač, na Trgovačkom sudu u Zagrebu prihvaćena u procesno pravnom smislu, čime su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa.

10. prosinca – Predstavnici EBRD-a i Erste & Steiermaerkische banke potpisali su ugovor o kreditu vrijednom 40 milijuna eura, a sredstva su namijenjena podršci poslovanja mikro, malih i srednjih poduzetnika.

11. prosinca – DZS objavio da je u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do listopada ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno gotovo 11,5 milijuna dolazaka turista, što je porast za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a ostvarenih 61,9 milijuna noćenja povećanje je od 4 posto.

12. prosinca – Vlada i šest sindikata potpisali novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, a zauzvrat se Vlada obvezuje na očuvanje njihovih plaća i radnih mjesta. TKU nisu potpisala četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod.

12. prosinca – Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, prema dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, premašio 350 tisuća.

12. prosinca – Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio da će učiteljima i nastavnicima biti vraćen dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto kroz granske kolektivne ugovore za osnovne i srednje škole, ali više ne kao dodatak već kroz koeficijente

12. prosinca – HBOR predstavio novi kreditni program “Kreditiranje nove proizvodnje” koji omogućava kreditiranje obrtnih sredstava i više od 30 posto iznosa kredita, do kraja lipnja iduće godinu kamatna će stopa biti 2 i 3 posto, a poslije toga 2 i 4 posto. Krediti će se odobravati u kunama ili uz valutnu klauzulu, rok otplate je do 14 godina, uključujući poček do tri godine.

12. prosinca – Savjet HNB-a odobrio zahtjev društva Alternative upravljanje d.o.o., Zagreb za stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Vaba d.d. banke Varaždin.

12. prosinca – Vlada na zatvorenom dijelu sjednice usvojila zaključak u vezi s informacijom o zaprimljenom pismu namjere pulskog Uljanika za davanje ponude za kupnju Brodograđevne industrije 3. maj, a koje je Uljanik dostavio Ministarstvu gospodarstva koje je zaduženo da ga analizira i predloži hodogram aktivnosti privatizacije.

12. prosinca – Ministarstvo financija objavilo da je za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja odabrana ponuda KPMG-a i njegovih partnera, a koji za taj posao traže 29,4 milijuna kuna.

12. prosinca – Na ročištu vjerovnika TŽV Gredelj u stečaju, koje je zbog velikog broja sudionika održan u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, vjerovnici odlučili da se nastavi poslovanje u toj tvrtki i izradi stječajni plan.

13. prosinca – Za oko 123 tisuće kupaca, kućanstava i poslovnih potrošača u šest gradova u kojima posluje HEP Toplinarstvo poskupilo grijanje, a poskupljenje se za kućanstva kreće od prosječnih 19,2 posto u Osijeku, preko 26 posto u Zagrebu do prosječnih 38,5 posto u Samoboru.

13. prosinca – HNB objavio procjene za ovu i iduću godinu – za ovu procjenjuje da bi hrvatski BDP realno mogao pasti za 1,8 posto, a u idućoj predviđa rast za 0,3 posto, pri čemu su veći rizici za niži nego za viši rast. Najveći je rizik, kažu u HNB-u, eventualno gubljenje investicijskog kreditnog rejtinga što bi onda otežalo pristup svih sektora, pogotovo države, međunarodnim financijskim tržištima.

13. prosinca – Tvrtka Viadukt objavila da je potpisala ugovor o građenju, održavanju i upravljanju postrojenjima na odlagalištu otpada Jakuševac, investitor je Zagrebački holding, a vrijednost ugovora je 125,2 milijuna kuna.

13. prosinca – Ugovor o kreditu u iznosu od 25 milijuna eura potpisali PBZ i Green for Growth Fund, Southeast Europe, a kreditna linija namijenjena je za financiranje projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

13. prosinca – Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Hongjoo Hahm najavio da će Svjetska banka u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2017. biti usredotočena na tri glavna područja suradnje, a to su podrška makroekonomskoj održivosti, provedbi strukturnih reformi i maksimizaciji koristi od članstva u EU.

13. prosinca – Upravno vijeće Hanfe izreklo opomenu Zvonimiru Mršiću, predsjedniku Uprave Podravke, zbog njegove izjave na konferenciji Zagrebačke burze 18. listopada da slijede dobre vijesti iz Podravke, kojom je dao obmanjujuće signale u pogledu cijene dionice Podravke, a koja je utjecala na rast cijene Podravkine dionice toga dana.

14. prosinca – Hrvatski sabor prihvatio izmjene zakona o porezu na dohodak te o doprinosima, kojima se uvodi novi, jedinstveni obrazac za naplatu poreza i doprinosa, koji će zamijeniti šest sadašnjih obrazaca.

14. prosinca – Sabor donio novi Zakon o poštanskim uslugama, kojim se od 1. siječnja uvodi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga.

14. prosinca – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se ukida naknada iz litre goriva u korist HANDA-e. Financiranje rada te agencije i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata od 1. siječnja 2013. obavljat će se putem državnog proračuna.

14. prosinca – Hrvatski sabor donio Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama kojim se, zbog gospodarske krize i manjka u državnom proračunu, zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu. Tom uskratom te uštedama na prijevozu i jubilarnim nagradama Vlada planira uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna.

14. prosinca – U povodu izglasavanja Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, čelnici pet sindikalnih središnjica izrazili neslaganje s takvim postupkom Vlade kao i nevjericu da su saborski zastupnici glasujući za Zakon poštivanje stranačke stege stavili “iznad univerzalnih i europskih, ali i nacionalnih standarda i vrijednosti”.

14. prosinca – DZS objavio da je u studenome inflacija u Hrvatskoj skliznula na 4,4 posto na godišnjoj razini, što je drugi mjesec zaredom kako inflacijski pritisci slabe.

14. prosinca – Tvrtka Dioki izvjestila da je zaprimila pismo namjere u kojem tvrtka Crodux Plin iz Zagreba izražava interes za suradnju s Diokijem i to vezano za proizvodnju polistirena te razvoj novih projekata.

14. prosinca – Hrvatske autoceste potpisale ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 130 milijuna eura sa skupinom banaka, dio tog kredita utrošiti će se za plaćanje izvršenih građevinskih radova prema planu građenja, a dio za servisiranje dospjelih kreditnih obveza.

14. prosinca – Glavna skupština Leda donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala tvrtke izdavanjem najviše 93.750 novih redovnih dionica, sa 83,6 milijuna kuna, na iznos od najviše 119,3 milijuna kuna.

14. prosinca – Agencija Standard & Poor’s snizila kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a smanjenje rejtinga oblazložila je nedostatnim reformama. Hrvatski kreditni rejting, po dosadašnjoj ocjeni te agencije bio je na investicijskoj razini, a sada je pao na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu (tzv. junk ili smeće).

17. prosinca – S EBRD-om potpisan ugovor o zajmu od 18,8 milijuna eura za dogradnje vanjskih vezova u Luci Split.

17. prosinca – Agencija Standard & Poor’s snizila rejting HBOR-a za dugoročno i kratkoročno zaduživanje s ‘BBB-/A-3’ na ‘BB+/B’, uz stabilnu prognozu, sukladno sniženom rejtingu Republike Hrvatske. U skladu s tim sniženi i kreditni rejtinzi grada Zagreba i Zagrebačke banke.

17. prosinca – Predstavljena publikacija Privrednog vjesnika “Poslovna očekivanja 2013.” – hrvatski gospodarstvenici opće stanje gospodarstva u ovoj godini ocjenjuju ‘mršavom dvojkom’ – s prosječnom ocjenom 2,09, a što se tiče gospodarskog rasta u 2013. uglavnom ne očekuju promjene u odnosu na ovu godinu.

17. prosinca – Ljubo Jurčić treću godinu zaredom dobitnik nagrade Privrednog vjesnika “Gorazd Nikić” za ekonomskog analitičara godine.

18. prosinca – Ministar financija Slavko Linić izjavio da Vlada neće odustati od Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, tako da fiskalne blagajne kreću od 1. siječnja, pri čemu će Ministarstvo financija i Porezna uprava u prvih mjesec dana biti blagi prema obveznicima koji se nisu na vrijeme pripremili, no od veljače će biti vrlo rigorozni prema svim prekršiteljima zakona koji mogu očekivati visoke novčane kazne ili zatvaranje lokala.

18. prosinca – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio da Hrvatska tijekom sljedeće godine neće uvoditi nove poreze.

18. prosinca – Ministar financija Slavko Linić izjavio da nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine jer to nije novi porez nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice.

18. prosinca – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio osnivanje nove zajedničke tvrtke Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb za održavanje i naplatu koja će početi raditi s 1. siječnjem iduće godine, kao i mogućnost prodaje dijela HŽ Carga te kadrovske promjene u svom ministarstvu.

18. prosinca – Izvanredna skupština Ine opozvala tri stara i izabrala ti nova člana Nadzornog odbora koje predlaže hrvatska Vlada – opozvani Davor Štern, Damir Vanđelić i Gordana Sekulić, a imenovani Željko Perić, Siniša Petrović i Mladen Proštenik. Uz njih na mandat od četiri godine, izabrani su i dosadašnji članovi Nadzornog odbora koje predlaže MOL – Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horvath, Jozsef Molnar, György Mosonyi te Oszkar Vilagi. Na sjednici Nadzornog odbora Siniša Petrović izabran za predsjednika tog tijela, a György Mosonyi za potpredsjednika.

18. prosinca – EBRD i predstavnici grada Šibenika potpisali u Šibeniku ugovor o financiranju projekta gradnje kolektora u istočnom dijelu grada, za što je EBRD odobrio zajam u iznosu od 10 milijuna eura.

18. prosinca – Hrvatska pošta predstavila smjernice razvoja od 2013. do 2018. te najavila da bi već iduće godine broj zaposlenih trebao biti smanjen za tisuću do 1.300.

18. prosinca – Ingra izvijestila o ugovoru vrijednom 8,6 milijuna kuna, prema kojem će tijekom šest mjeseci sanirati vibracije i regulirati povišenu temperaturu na generatorima hidroelektrane Dokan u iračkoj regiji Kurdistan.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.