Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kronologija važnijih događaja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. (treći dio)

Hrvatski sabor imenovao Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a, te istovremeno odlučio o prestanku mandata Željka Rohatinskog. Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.

Hrvatski sabor imenovao Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a, te istovremeno odlučio o prestanku mandata Željka Rohatinskog. Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.

Objavljujemo kronologiju važnijih događanja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. godini (treći dio).

SRPANJ

1. srpnja – Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na Krku blokirali ulaz u tvrtku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke.

2. srpnja – Tvrtka AD Plastik objavila da je preko svog društva kćeri u Togliattiju u Rusiji nominirana za proizvodnju i isporuku većeg dijela proizvoda interijera i eksterijera novog vozila Logan 2 na ruskom tržištu, od kojeg očekivani dodatni prihod iznosi oko 20 milijuna eura.

2. srpnja – AUDIO objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 67,68 posto dionica Badela 1862.

2. srpnja – Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras donio odluku o neplaćanju izdavanja obrtnice pa će obrtnici koji će otvarati novi obrt od 1. srpnja do 31. prosinca biti oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna.

2. srpnja – Čelnici Uprave HŽ Infrastrukture i Sindikata infrastrukture HŽ-a, Sindikata prometnika vlakova Hrvatske i Sindikata željezničara Hrvatske potpisali drugi aneks Kolektivnog ugovora kojim se poslodavac obvezuje da u 2012. i 2013. neće jednostrano proglašavati tehnološki višak radnika te da će se broj radnika prvenstveno smanjivati uz korištenje prava na mirovinu, dokup staža, poticajne otpremnine, dragovoljno i druge načine zbrinjavanja. Dogovoreno i da se 2012. neće isplatiti regres ni božićnica te da se cijena sata rada neće mijenjati do kraja godine, osim uvećanja po osnovi navršenog radnog staža.

3. srpnja – Predstavnici HŽ Infrastrukture i tvrtki izvođača potpisali prva dva od ukupno tri ugovora za projekt obnove i rekonstrukcije pruge na dionici Okučani-Novska, ukupne vrijednosti od oko 40 milijuna eura od čega se 85 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz IPA fonda, a sa 15 posto sudjeluje Republika Hrvatska.

3. srpnja – Otvorena nova trajektna luka Stinica iz koje će brodovi Rapske plovidbe povezivati kopno s trajektnom lukom Mišnjak na otoku Rabu, a u koju je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uložilo 40 milijuna kuna. Hrvatske ceste osigurale su za rekonstrukciju i sanaciju pristupne ceste još 15 milijuna kuna.

4. srpnja – Savjet HNB-a održao posljednju sjednicu kojom je kao guverner predsjedao Željko Rohatinski.

5. srpnja – Vlada odlučila da se trošarine na motorne benzine i plinsko ulje od 10. srpnja povećaju za 15 lipa po litri, čime se vraćaju na razinu iz početka ožujka 2011. godine.

5. srpnja – Vlada odlučila da cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost do konca rujna iznosi 2,75 kuna po prostornom metru.

5. srpnja – Članica grupacije Svjetske banke, Međunarodna financijska organizacija (IFC) objavili da s 55 milijuna eura financira vjetropark u blizini Šibenika.

5. srpnja – Vlada utvrdila način, cijenu i uvjete prodaje dionica radnicima, čime počinje proces privatizacije Uljanika. Da bi prodaja bila uspješna radnici trebaju kupiti najmanje 39,04 posto dionica Uljanika. Uljaniku Vlada dala i državno jamstvo za kreditno zaduženje u iznosu od 31,6 milijuna američkih dolara za dvije novogradnje koje gradi za liberijskog naručitelja.

5. srpnja – Vlada donijela odluku o pretvaranju 316,8 milijuna kuna potraživanja države u temeljni kapital crikveničkog Jadrana, a ta bi odluka trebala rezultirati završetkom stečaja te turističko-hotelijerske tvrtke do kraja ove godine. Istodobno, temeljni kapital Jadrana povećava se za vrijednost nekretnina koje su dan prije otvaranja stečaja izdvojene iz Jadrana – naselje Kačjak i autokamp Selce i time bi država postala vlasnik više od 75 posto temeljnog kapitala Jadrana.

5. srpnja – Vlada dala suglasnost na prijedlog sporazuma o podmirenju potraživanja s Industrogradnja grupom, a kojim bi se dug te tvrtke od 109 milijuna kuna većim dijelom zatvorio zgradom Industrogradnje (u Savskoj).

5. srpnja – Svečanom sjednicom Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te dodjelom priznanja i nagrada, obilježeno 20 godina postojanja te nacionalne institucije za promociju hrvatskog turizma, osnovane 30. lipnja 1992.

6. srpnja – Hrvatski sabor imenovao Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a, te istovremeno odlučio o prestanku mandata Željka Rohatinskog. Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.

6. srpnja – Hrvatski sabor izmijenio Opći porezni zakon koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika. Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja ‘starija’ od 90 dana. Na popisu će se naći fizičke osobe s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna.

6. srpnja – Hrvatski sabor donio odluku o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, pa se od 1. srpnja ukida šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji.

6. srpnja – Vijeće EU objavilo odluku o obustavi antidamping pristojbi od 29,5 posto na uvoz određenih bešavnih cijevi iz Hrvatske. Riječ je o mjeri koja je Hrvatskoj bila nametnuta 2006. godine i njena je obustava važna za jedinog hrvatskog proizvođača bešavnih cijevi, sisačku željezaru.

6. srpnja – Hanfa objavila da je zaprimila presudu Visokog upravnog suda kojom je poništeno njezino rješenje iz lipnja 2009. o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela (LRH) za grad Opatiju, općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran te trgovačko društvo Nova Liburnija.

7. srpnja – Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala u sklopu 7. Croatia summita sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem o pitanju Ljubljanske banke i nagovijestila mogućnost da vlade angažiraju dvojicu eksperata koji bi pomogli u rješavanju spora, uz ocjenu da ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma ne bi smjelo s tim dovoditi u vezu.

9. srpnja – Vlada odgodila primjenu novih, za 15 lipa viših trošarina na motorne benzine i plinsko ulje za dva tjedna – sa 10. na 24. srpnja, uvažavajući uočene poremećaje na tržištu naftnih derivata.

9. srpnja – IFC, članica grupacije Svjetske banke, objavila da je posudila 12 milijuna eura talijanskom proizvođaču poljoprivredne opreme Same Deutz-Fahr (SDF), koji ima tvornicu u Županji, kako bi poduprla razvoj poljoprivrednog poslovanja u Hrvatskoj i istočnoj Europi.

9. srpnja – Uprava i sindikat Kaštelanskih staklenika, nakon više od mjesec dana štrajka, postigli dogovor pa je uprava povukla tužbu koju je 2. srpnja podnijela protiv sindikalne podružnice zbog štete na nasadima.

10. srpnja – Predstavljen program restrukturiranja HŽ Holdinga i najavljeno da će iz četiri povezana društva HŽ Holdinga i 15 ovisnih društava do kraja 2012. uz poticajne otpremnine, otići 2.700 radnika, uz ukupni trošak otpremnina procijenjen na 420 milijuna kuna, koji bi trebao biti pokriven zajmom EBRD-a. U sljedeće četiri godine iz HŽ-a bi trebalo otići 4.500 radnika od 17.482 koliko ih je sada ukupno u povezanim i ovisnim društvima.

10. srpnja – Trgovački lanac Plodine izdao obveznice u nominalnom iznosu od 50 milijuna kuna, koje dospjevaju 10. srpnja 2015. godine. Kamatna stopa obveznica je fiksna i iznosi 9,0 posto, a isplaćivat će se polugodišnje.

11. srpnja – Otvoren pogranični most Miljana na Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana. Izgradnja mosta, dužine 25 i širine 9,6 metara, i pristupnih cesta zajednička investicija hrvatske i slovenske vlade, vrijedna oko 3,1 milijun kuna s PDV-om.

11. srpnja – Vladin prijedlog izmjena TKU-a odbila četiri od osam sindikata. Sindikati učitelja, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, nisu prihvatili vladin prijedlog izmjena TKU-a, već su najavili da će o tome pitati članstvo na referendumu.

12. srpnja – Banka Brod izvijestila o promjeni naziva tvrtke u KentBank te o proširenju djelatnosti na usluge obavljanja faktoringa.

12. srpnja – Vlada pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući. Vlada namjerava zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka za funkcioniranje Croatia osiguranja.

12. srpnja – Potpisano 158 ugovora vrijednih 409 milijuna kuna za realizaciju projekata vodnog gospodarstva, u koje se iz državnog proračuna, izvornih sredstava Hrvatskih voda te drugih međunarodnih izvora financiranja 2012. planira uložiti ukupno oko 1,5 milijardi kuna.

12. srpnja – Vlada i sindikati državnih službi počeli pregovore o novom kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike, budući da sadašnji KU istječe 31. srpnja.

12. srpnja – Na ispitnom i izvještajnom ročištu Jadrankamena u stečaju vjerovnici prihvatili prijedlog stečajne upraviteljice da se nastavi djelatnost Jadrankamena i žurno izradi stečajni plan za to kako se ne bi prodavala imovina tog poduzeća. Utvrđeno da su ukupna potraživanja vjerovnika oko 218 millijuna kuna, od kojih je oko 200 milijuna kuna priznato.

13. srpnja – Hrvatski sabor donio zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera. Reprezentativnim će se u tom smislu smatrati sindikat koji kod poslodavca ili na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor ima najmanje 20 posto radnika-članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih kod poslodavca koji posluje na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor.

13. srpnja – Dodatak TKU za javne službe potpisali predstavnici četiri sindikata javnih službi, a četiri nisu. Tako će o sudbini TKU-a odlučiti arbitraža, kako bi se utvrdilo jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata, koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb), dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

13. srpnja – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić u Banjoj Luci postigli dogovor o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture. Projekt vrijedan 170 milijuna eura odnosi se na gradnju nove hidroelektrane kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, koja bi vodu dobivala s područja BiH.

16. srpnja – Podravka objavila da je program zbrinjavanja putem stimulativnih otpremnina prihvatilo 288 radnika društava grupe Podravka, a za otpremnine će se isplatiti ukupno gotovo 37 milijuna kuna.

16. srpnja – Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama TKU za javne službe definitivno propali, jer su četiri sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbila potpisati Dodatak TKU-u ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći, tako da će se o sudbini tog dokumenta odlučiti arbitražom.

16. srpnja – Započeo upis i prodaja dionica Uljanika sadašnjim i bivšim radnicima pulskog brodogradilišta, a trajat će do 26. srpnja.

16. srpnja – Nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata Diokija i Dine rečeno kako je švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala interes za kupnju omišaljske Dine Petrokemije, a Dioki ide u stečaj.

18. srpnja – Croatia Airlines zabilježio svog milijuntog ovogodišnjeg putnika, što je najranije u povijesti tog prijevoznika i dva dana ranije nego prošle rekordne godine.

18. srpnja – Vlada i sindikati državnih službi dogovorili da će pitanje regresa i božićnica za ovu i iduću godinu biti riješeno potpisivanjem aneksa novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike koji bi trebao vrijediti četiri godine.

18. srpnja – Tvrtka Dioki izvjestila da je zaprimila ponudu jednog strateškog investitora zainteresiranog za ulaganje i restrukturiranje Dioki grupe te da tu ponudu razmatraju samo društvo, vjerovnici i relevantne institucije.

19. srpnja – Tvrtka RIZ-Odašiljači izvijestila da je u Indiju isporučila digitalni kratkovalni odašiljač od 500 kilovata s pripadajućom opremom, vrijedan 2 milijuna eura, namijenjen za potrebe radija All India Radio (AIR).

19. srpnja – Vlada odlučila od 1. kolovoza ukinuti isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, zbog čega će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna.

19. srpnja – Vlada odlučila 1.177.014 dionica trogirskog brodogradilišta Brodotrogir prodati tvrtki Kermas energija poduzetnika Danka Končara, jer je njegovu ponudu ocijenila boljom od ponude tvrtke More Trogir.

19. srpnja – U Našicama otvoren novi proizvodni pogon farmaceutske tvrtke Apipharm, vrijedan 3,5 milijuna eura u kojem će biti zaposleno 50 radnika.

19. srpnja – Institut IGH objavio da je sa Zagrebačkim holdingom zaključio sporazum kojim su obje strane konačno utvrdile prava i obveze proistekle iz Ugovora o kupoprodaji – projekt ‘Zagrepčanka’. Tim je sporazumom Institut IGH ostvario pravo na povrat uplaćenog dijela kupoprodajne cijene uvećanog za kamatu u visini eskontne stope koja teče od 2. prosinca 2009., što ukupno iznosi 18,6 milijuna kuna.

19. srpnja – Vlada imenovala Zdravka Rogića financijskim stručnjakom Republike Hrvatske za pripremu prijedloga rješenja za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke. Slovenska vlada prethodnog imenovala Franceta Arhara kao svog financijskog stručnjaka koji će, zajedno s hrvatskim predstavnikom, dvjema vladama predložiti rješenje problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

19. srpnja – Vlada izmijenila Uredbu o visini naknade za zaštitu voda, kojom je tu naknadu povećala s 0,9 na 1,35 kuna po prostornom metru, kao i Uredbu o visini naknade za korištenje voda kojom je ta naknada povećana s 0,8 na 1,35 kuna.

19. srpnja – Vlada zabranila angažiranje PR agencija i stručnjaka tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te poduzećima u kojima je država većinski vlasnik ili imatelj poslovnih udjela. Izuzetno se PR-ovci mogu angažirati samo na nekim većim projektima, ali uz prethodnu suglasnost i posebnu odluku Vlade.

20. srpnja – Ministarstvo financija objavilo da je realiziralo na domaćem tržištu kapitala izdanje dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi kuna – četverogodišnje kunske obveznice u iznosu dvije milijarde kuna te desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 400 milijuna eura.

20. srpnja – Četiri sindikata javnih službi učlanjena u Maticu hrvatskih sindikata najavila da neće pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se njihovo članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama.

20. srpnja – U remontnom brodogradilištu Vikor Lenac pušten u rad novi dok, vrijedan 6,8 milijuna eura, koji je sagrađen u ukrajinskom brodogradilištu Kherson State Plant Pallada, a čija je gradnja financirana zajmom HBOR-a.

23. srpnja – Vlada odlučila da se nove, za 15 lipa više trošarine na naftne derivate, do daljnjega neće primjenjivati.

23. srpnja – U Brodotrogiru potpisana dva ugovora za putničke jedrenjake za krstarenje, brodovi se grade za brodarsku kompaniju iz Švicarske, a isporuka je planirana u 2014. godini.

23. srpnja – Dalekovod i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) postigli nagodbu kojom je utvrđena iznos od 90,9 milijuna kuna bez PDV-a za utužena potraživanja Dalekovoda prema ARZ-u.

23. srpnja – Uljanik izvijestio da je 20. srpnja ispunjen postavljeni uvjet privatizacije pulskog škvera prema kojem je potrebno da radnici kupe najmanje 39,04 posto temeljnog kapitala tog društva.

23. srpnja – Ministrica vanjskih i europsih poslova Vesna Pusić, nakon sastanka s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom, izjavila da rvatska može dobiti financijska sredstva iz europskih fondova za izgradnju Pelješkog mosta pod uvjetom da izradi studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje.

23. srpnja – Ministri prometa Hrvatske i BiH Siniša Hajdaš Dončić i Damir Hadžić dogovorili osnivanje stručnih komisija koje bi, u skladu s konzultacijama koje je oko prometnog koridora kroz Neum Hrvatska obavila s Europskom komisijom, najkasnije do kraja listopada trebale usuglasiti prijedlog sporazuma o prolasku kroz taj koridor, pri čemu BiH predlaže da se sporazumom definira i njezino neometano korištenje Luke Ploče.

24. srpnja – Više od 150 radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo na Markovom trgu i iznijelo probleme tvrtke i svoje zahtjeve za radničkim dioničarstvom te za postavljanjem na čelo tvrtke stručnih ljudi iz samog RIZ-a, a ne da se u Upravu i Nadzorni odbor ‘uhljebljuju’ ljudi po političkoj podobnosti. To je prvi prosvjed na Markovu trgu od stupanja na snagu izmjena Zakona o javnom okupljanju kojima je, nakon sedam godina zabrane, od 15. srpnja ove godine ponovno dopušten prosvjed na tom trgu.

24. srpnja – HEP pozvao potencijalne strateške partnere da do 14. rujna iskažu svoj interes za sudjelovanje u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju Termoelektrane (TE) Plomin C.

24. srpnja – Tvrtka Hidroelektra niskogradnja objavila da je s HAC-om sklopila ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne ceste i rekonstrukciji križanja na dionici spojne ceste Zagvozd-Baška Voda s tunelom Sveti Ilija-Biokovo, a radovi su vrijedni 28,56 milijuna kuna (bez PDV-a).

24. srpnja – Potencijalni partner omišaljske Dina Petrokemije, švicarska kompanija United Energy Commodities, nije izvršila uplatu pet milijuna eura predujma, a sindikalnim predstavnicima Dine prenijeli kako su to spremni učiniti, ali su im predstavljene neke mogućnosti kako to jednostavnije učiniti s obzirom da je račun Diokija i Dine u blokadi.

24. srpnja – Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će TE Plomin C definitivno i konačno biti na ugljen.

25. srpnja – Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi postigli načelni dogovor o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika i namještenika.

26. srpnja – Vlada dala državno jamstvo HBOR-u za zajam Svjetske banke u iznosu od 50 milijuna eura za kreditni program HBOR-a za financiranje izvoza.

26. srpnja – Vlada izdala državno jamstvo Uljanik plovidbi za financiranje primopredaje tankera Istra te Uljanik Brodogradilištu za zatvaranje rata i kamata za kredit koji je ranije dobio od Deutsche Bank. Također, Vlada odlukom o utvrđivanju interesa države za formiranje građevinske čestice, pomogla investitoru da u Postirama na Braču krene u 250 milijuna kuna vrijedno ulaganje u tvornicu za preradu ribe u kojoj bi posao moglo naći 60-70 ljudi.

26. srpnja – Tehnika izvjestila o dva nova ugovora o građenju, ukupne vrijednosti 70,6 milijuna kuna (bez PDV-a), koji se odnose na radove na novom proizvodnom pogonu Plive te na objektu Hotel “Vila Velebita” u Žrnovnici kod Senja.

26. srpnja – Nava banka i Karlovačka banka potpisale ugovor o pripajanju Nava banke Karlovačkoj, čime je započeo proces povezivanje tih banaka u jednu pravnu osobu.

26. srpnja – Ina izvijestila da je u okviru eksploatacijskog polja Žutica u blizini Ivanić Grada u dva ležišta istražne bušotine Hrastilnica-3 otkrivena nafta tijekom bušenja na dubini od oko dva kilometra, a po prvim ispitivanjima bušotina daje 320 kubika nafte i oko 45 tisuća kubika plina dnevno.

27. srpnja – U tvrtki Belje predstavljene dvije novoizgrađene farme i jedna u izgradnji, ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna, za svinjogojsku proizvodnju, proizvodnju mlijeka i uzgoj teladi.

27. srpnja – Nadzorni odbor Croatia Airlinesa imenovao Krešimira Kučka za člana Uprave, koji će obavljati funkciju direktora nacionalnog zračnog prijevoznika te odlučio o opozivu dotadašnjeg člana Uprave i glavnog direktora tvrtke Srećka Šimunovića.

30. srpnja – EBRD objavila da je odobrila Raiffeisen Leasingu u Hrvatskoj kredit od 10 milijuna eura za financiranje malih i srednjih poduzeća, putem operativnog i financijskog leasinga na razdoblje do pet godina.

30. srpnja – Petrokemija izvjestila o potpisu Ugovora o kupnji dijela potrebnih količina plina s novim dobavljačem, tvrtkom E.ON Ruhrgas AG, za razdoblje kolovoz-rujan ove godine.

30. srpnja – Vlada najavila otkazivanje TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama i zadužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja. Istovremeno, pokrenut će se postupak pregovora o sklapanju novog novog TKU za javne službenike sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

31. srpnja – Porezna uprava Ministarstva financija objavila popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

31. srpnja – HBOR potpisao s Razvojnom bankom Vijeća Europe Ugovor o kreditu u iznosu od 50 milijuna eura namijenjen financiranju projekata malih i srednjih poduzeća, lokalne i regionalne samouprave te drugih subjekata javnog sektora u Hrvatskoj.

31. srpnja – Imunološki zavod izvjestio da će kroz program zbrinjavanja viška radnika biti zbrinuta 73 radnika, te će do kraja godine iz Imunološkog zavoda otići 115 osoba, a broj zaposlenih smanjit će se s 326 na 211 radnika.

KOLOVOZ

1. kolovoza – Na snagu stupila Vladina odluka o ukidanju isplate dodatka na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama prema kojoj oni ostaju bez dodatka na plaću od 3, 5, 7 ili 9 posto, čime će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna.

1. kolovoza – Tisak otvorio novi distribucijski centar i upravnu zgradu u Slavonskoj aveniji u Zagrebu ukupne površine 13.555 četvornih metara, investiciju vrijednu 125 milijuna kuna.

1. kolovoza – Koncesionar Autocesta Zagreb – Macelj objavio poskupljenje cestarine od Zaprešića do Trakošćana na autocesti Zagreb – Macelj za sve kategorije vozila za 15 posto, a na drugim dionicama cijene ostaju iste.

1. kolovoza – Uljanik plovidba u riječkom 3. maju preuzela tanker Istra, namijenjen je prijevozu naftnih produkata i kemikalija, uz istodobno podmirenje cjelokupnog iznosa ugovorene cijene.

2. kolovoza – Vlada i sindikati državnih službi potpisali novi četverogodišnji Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike te Dodatak I Kolektivnom ugovoru i Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. U novom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz. Dodatkom I utvrđena je neisplata regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža.

2. kolovoza – Vlada prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013. – 2015. kojima u ovoj godini predviđa stagnaciju BDP-a, odnosno nultu stopu BDP-a, a u idućim godinama očekuje postupno ubrzanje rasta, u 2013. rast za 1,8 posto, 2014. za 3 posto i u 2015. za 3,5 posto.

2. kolovoza – Vlada odobrila državno jamstvo u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje turskog investitora Caliskan za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije u iznosi od pet milijuna eura.

2. kolovoza – Vlada donijela odluku o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva HAC i ARZ, a koja bi trebala biti okončana u veljači ili ožujku 2013. godine pri čemu bi agent trebao ponuditi nekoliko opcija.

3. kolovoza – Predstavljeni planovi restrukturiranja HAC-a i ARZ-a, iz kojih će se o kraja 2012. izdvojit će se sektori za naplatu cestarine i održavanje, koji će se početka 2013. spojiti u zajedničku tvrtku.

7. kolovoza – Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila izvijestila da je sklopila dva ugovora o proizvodnji i isporuci teretnih vagona tipa Falns, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna, za za njemačku tvrtku Euro-Waggon te švicarsku tvrtku Diversified Investments.

8. kolovoza – PIK Vinkovci, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, otvorila u Lipovcu novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća, investiciju vrijednu više od 17,5 milijuna kuna.

13. kolovoza – Hrvatska poljoprivredna komora upozorila da će štete na poljoprivrednim kulturama od suše ove godine biti veće od milijardu kuna, a pribroje li im se štete zbog kasnog mraza u proljeće mogle bi se popeti na milijardu i pol kuna.

13. kolovoza – Austrijska Hypo Alpe-Adria-Bank International izvijestila da je prodala neizravni vlasnički udio u šibenskoj tvornici valjanih proizvoda TLM-TVP austrijskom poduzeću Euris. Tom transakcijom Euris postao vlasnik 84 posto udjela u hrvatskom poduzeću, a vrijednost transakcije nije navedena.

14. kolovoza – Nadzorni odbor Diokija dao suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, povezane tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizaciji jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće radnicima Diokija i Dina Petrokemije.

16. kolovoza – Dalekovod, u okviru konzorcija s tvrtkom WZRT, sklopio četiri ugovora za modernizaciju dalekovodne mreže u Poljskoj, ukupne vrijednosti 18 milijuna eura.

16. kolovoza – Atlantska plovidba u korejskom brodogradilištu STX preuzela treći i posljednji brod izgrađen za dubrovačkog brodara u tom brodogradilištu.

16. kolovoza – Oko 200 radnika Dina Petrokemije iz Omišlja, članice Dioki grupe, kod Krčkog mosta prosvjedovali zbog stanja u toj tvrtki te upozorili na teško stanje tvrtke, na ugroženu sigurnost te osobne probleme koji su uzrokovani neisplatom devet plaća.

21. kolovoza – HAKOM objavio da su se četiri tvrtke iz područja elektroničkih komunikacija – Vipnet, Hrvatski telekom (HT), VVISP i H1 Telekom – javile na za dodjelu potpora za razvoj širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima.

21. kolovoza – Ministarstvo financija zaprimilo jednu valjanu ponudu za savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), a riječ je o ponudi zajednice ponuditelja koju čine KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i Šavorić&Partneri odvjetničko društvo d.o.o. iz Zagreba.

22. kolovoza – Koncern Agrokor na farmi Gradec u blizini Vrbovca otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje, vrijedno 55 milijuna kuna, čime je taj koncern najavio svoj ulazak u proizvodnju električne i toplinske energije na ekološki prihvatljiv način.

22. kolovoza – HAKOM odlučio da HT na svojim prodajnim mjestima više neće smjeti naplaćivati dodatnu naknadu od 5 kuna za plaćanje računa te stoga mora izmijeniti svoje opće uvjete poslovanja, a ako je plaćanje računa moguće na njihovim prodajnim mjestima mora se obavljati bez dodatne naknade.

23. kolovoza – Kompanija Ericsson Nikola Tesla izvijestila da će isporučiti telekom tvrtki Vipnet LTE ili mrežu četvrte generacije mobilnih komunikacija. Ugovoreni poslovi dio su šireg petogodišnjeg strateškog ugovora Ericssona i A1 Telekom Austria grupe vezanog uz modernizaciju i nadogradnju austrijske i hrvatske mobilne mreže na LTE tehnologiju.

23. kolovoza – Vlada usvojila uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru kojom se pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade, te smanjuje iznos same naknade, što je završni korak potreban za provedbu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

23. kolovoza – Uprava Diokija objavila da je turski Caliskan potpisao dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdanja bankovne garancije, a kojom se omogućuje plaćanje avansa za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina-Petrokemijem, dok je preostala dokumentacija nužna za zaključenje transakcije u postupku usuglašavanja i prikupljanja očitovanja investitora i njegovih pravnih savjetnika te se potpis iste očekuje idućih dana.

23. kolovoza – Kroz dubrovačku Zračnu luku prošao milijunti putnik ove godine, što je deset dana ranije nego 2011.

23. kolovoza – Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastukture izvijestilo da će međudržavni most na rijeci Savi kod Svilaja, između Hrvatske i BiH, graditi tvrtka Viadukt, a nakon što je austrijska tvrtka Strabag odustala od tog posla. Investicija je vrijedna oko 25 milijuna eura, a most će povezati Hrvatsku i BiH na autocesti na koridoru 5-C.

24. kolovoza – Turističko vijeće HTZ-a odabralo šest novo-starih direktora inozemnih predstavništava HTZ-a te odlučilo o raspisivanju natječaja za direktora Glavnog ureda HTZ-a.

28. kolovoza – AUDIO izvijestio da je u prvom krugu javnog prikupljanja ponuda za prodaju 67,68 posto dionica Badela 1862 stiglo 11 pisama namjere potencijalnih ponuditelja.

28. kolovoza – Na riječkom Trgovačkom sudu otvoren stečaj Brodogradilišta Kraljevica, a stečajnom upraviteljicom imenovana Marija Ružić. Ukupne obveze brodogradilišta su oko 1,3 milijarde kuna, dok je ukupna imovina procjenjena na oko 100 milijuna kuna.

28. kolovoza – HAKOM donio novi Pravilnik o prenosivosti broja kojim želi ubrzati postupak promjene operatora i prijenosa broja, a ako se taj postupak ne provede u dogovoreno vrijeme operator koji je odgovoran za kašnjenje korisniku će morati isplaćivati naknadu od 10 kuna za svaki započeti sat nepravovremenog prijenosa.

28. kolovoza – Održan prvi sastanka u vezi problema duga Ljubljanske banke hrvatskog stručnjaka Zdenka Rogića i slovenskog stručnjaka Franca Arhar, koji su dogovorili da će napraviti detaljnu inventuru svih dosadašnjih događaja vezanih za pitanje duga Banke hrvatskim štedišama te nakon toga ponuditi rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane.

29. kolovoza – Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije – jadransku i kontinentalnu.

29. kolovoza – Iz koncerna Agrokor potvrđeno da je Željko Rohatinski, donedavni guverner HNB-a, od 7. kolovoza savjetnik Ivice Todorića, predsjednika Uprave i vlasnika koncerna.

29. kolovoza – Vodstvo pazinskog Purisa predalo Trgovačkom sudu u Rijeci zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka nad tom tvrtkom, nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a kao razloge navode nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima.

29. kolovoza – Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) potvrdila da mostarskom Aluminiju električna energija koju mu isporučuje HEP poskupljuje za 10,7 posto.

29. kolovoza – Glavna skupština zatvorenog investicijskog fonda Quaestus nekretnine prihvatila odluku o prestanku i likvidaciji tog fonda, koja stupa na snagu s danom donošenja.

30. kolovoza – Vlada donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama granskih kolektivnih ugovora u javnim službama, kako bi se oni uskladili s izmjenama TKU-a za javne službe.

30. kolovoza – Ministarstvo financija poništilo postupak javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju HPB-a.

30. kolovoza – Glavna skupština Uljanika odlučila o dokapitalizacija brodogradilišta. Skupština prihvatila najprije smanjenje temeljnog kapitala sa 670,8 milijuna na 201,6 milijuna kuna, čime se za gotovo 470 milijuna kuna “brišu” dugovanja koja su se prenosila iz godine u godinu. Nakon toga, temeljni bi se kapital povećao izdavanjem novih dionica i to za najviše 301,9 milijuna kuna, a to bi se povećanje provelo uplatom u novcu, izdavanjem najviše 3.354.380 novih redovnih dionica.

31. kolovoza – DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

RUJAN

3. rujna – Podravka objavila da je s početkom rujna iz te kompanije, uz stimulativne otpremnine, otišlo 288 radnika.

5. rujna – Objavljeno “Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2012. – 2013.” Svjetskog gospodarskog foruma – Hrvatska pala za pet mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti u odnosu na prošlu godinu tako da zauzima 81. mjesto između 144 zemlje svijeta.

5. rujna – PIK Vrbovec otvorio tvornicu za proizvodnju trajnih salama, novi pogon za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina te novo skladište gotove robe, a ukupna vrijednost tih investicija premašuje 250 milijuna kuna.

5. rujna – Agencija Fitch Ratings revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na ‘BBB-‘ i u domaćoj valuti na ‘BBB. Revizija prognoze za hrvatski rejting odražava napredak vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove s kojima je Hrvatska suočena, naveli iz Fitcha.

5. rujna – Ina izvijestila da je predala obvezujuću ponudu za preuzimanje stopostotnog udjela u OMV-ovim tvrtkama u Hrvatskoj i BiH. OMV još ranije najavio da se povlači s tržišta Hrvatske i BiH i prodaje 63 benzinske postaje u Hrvatskoj i 28 postaja u BIH.

6. rujna – U Rijeci otvoren novi, Zapadni trgovački centar, čiji je vlasnik tvrtka Universale International iz Beča, a u koji je uloženo oko 50 milijuna eura.

6. rujna – Na ispitnom i izvještajnom ročištu tvrtke Dalmacijavino u stečaju utvrđeno kako to poduzeće vjerovnicima duguje oko 1,1 milijardu kuna, a vjerovnici jednoglasno odlučili da se nastavi proizvodnja u Dalmacijavinu

11. rujna – Ina objavila da je na naftnom polju Privalaka nedaleko Vinkovaca otkrila novo nalazište nafte na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad te da dosadašnji nalazi ispitivanja te bušotine pokazuju proizvodnju nafte od oko 600 barela na dan.

12. rujna – HEP i konzorcij domaćih tvrtki sklopili sporazum o isporuci kabela vrijedan 287 milijuna kuna. Članovi konzorcija su Elka, Eurocable Group, Brodomerkur, Cotra i Wellmax, a kabeli su namijenjeni članicama HEP grupe za realizaciju njihovih investicijskih projekata.

12. rujna – Stotinjak radnika RIZ Odašiljača prosvjedovalo na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo (ESOP) postanu većinski vlasnici tvrtke, te da USKOK i DORH riješe slučajeve kriminala koje su im prijavili.

13. rujna – Vlada najavila da će od 1. studenog u Poreznoj upravi početi s radom Ured za velike porezne obveznike, a bit će zadužen za nadzor 609 velikih poreznih obveznika koji donose ukupno 46 posto hrvatskih poreznih prinosa.

14. rujna – HEP objavio da je sedam kompanija iskazalo interes za partnersku suradnju s HEP-om na izgradnji i upravljanju TE Plomin C te da je riječ o najjačim i najsnažnijim svjetskim kompanijama

14. rujna – Članovi četiriju sindikata javnih službi na referendumu se velikom većinom izjasnili protiv izmjena TKU-a za javne službe, tako da će sindikalni čelnici na završetku postupka mirenja odbiti Vladinu ponudu da se uštede u javnim službama ostvare kroz smanjenje materijalnih prava, uz očuvanje plaća.

16. rujna – HEP potvrdio da je uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za prosječno 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku, a kao razloge navode da cijene grijanja nisu rasle od 2009., dok su neprestance rasle cijene goriva, koje čini tri četvrtine troškova.

17. rujna – Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o otkazivanju TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama. Otkazni rok je tri mjeseca od dana stupanja na snagu odluke.

17. rujna – TŽV Gredelj objavio da je Uprava podnijela prijedlog Trgovačkom sudu u Zagrebu da utvrdi jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka s preustrojem.

18. rujna – Europska investicijska banka i HBOR potpisali ugovor o zajmu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća u visini od 100 milijuna eura.

19. rujna – IGH Projektiranje, tvrtka u stopostotnom vlasništvu Instituta IGH, zaključila sa Zračnom lukom Zagreb ugovor o izradi projektne dokumentacije putničkog terminala ZLZ-a, a ukupna vrijednost ugovorenog posla je 9 milijuna eura.

19. rujna – Đuro Đaković Holding objavio ponudu za preuzimanje Ingre, cijena koju se obvezuje platiti je 6 kuna po dionici, a svoju ponudu uvjetuje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre.

20. rujna – Oko 600 radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo na Markovu trgu pred sjedištem Vlade gdje su upozorili na stanje u toj tvrtki i usprotivili se otpuštanjima i najavi stečaja tog poduzeća.

20. rujna – Uprava Diokija objavila da je turska kompanija Caliskan uplatila predujam od pet milijuna eura te su provedene isplate plaća zaposlenicima Diokija i Dina Petrokemije.

20. rujna – DZS objavio konačne podatke po kojima je hrvatski BDP u drugom tromjesečnu realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto više od prve procjene koja je govorila o padu za 2,1 posto.

20. rujna – Vlada ukinula svoj zaključak od 2. kolovoza o pokretanju pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u državnim poduzećima i ustanovama s ciljem usklađivanja materijalnih prava njihovih radnika s materijalnim pravima državnih službenika.

20. rujna – Dalekovod izvijestio da je počeo projekt izgradnja dva dalekovoda u Ukrajini u kojem će graditi dionicu za koju je potpisao ugovor počekom prošle godine, a vrijednost posla iznosi 71 milijun eura.

21. rujna – Svjetska banka objavila da je odobrila zajam HBOR-u od 50 milijuna eura namijenjen dodatnom financiranju za Projekt kreditnog programa financiranja izvoza.

21. rujna – Hrvatski sabor donio Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Za ulaganja mikropoduzetnika od 50 tisuća eura naviše porez na dobit u idućih pet godina umanjit će se za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta. Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

21. rujna – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o trgovačkim društvima, kojima se uvodi novi oblik društva s ograničenom odgovornošću – jednostavno društvo, čije bi se poslovanje moglo pokrenuti s temeljnim kapitalom od tek 10 kuna, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1 kunu.

21. rujna – Sabor izmijenio Zakon o trošarinama koje na snagu stupaju 1. srpnja 2013. godine, kojim se, u skladu s direktivama EU, omogućuje kontrola kretanja trošarinskih proizvoda putem elektroničkog trošarinskog dokumenta, čime se zamjenjuje sada važeći papirnati prateći trošarinski dokument.

21. rujna – Agencija Moody’s snizila rejting HEP-s s Ba1 na Ba2, te potvrdila njegovu negativnu prognozu.

24. rujna – Direktorica Dine Sanja Lovrić – Kontuš izjavila da su se radnici Dina Petrokemije postupno počeli vraćati na posao, a broj radnika koji će se vraćati na posao povećavat će se s napredovanjem priprema za ponovno pokretanje proizvodnje.

25. rujna – Agencija Moody’s ocijenila kreditno pozitivnim najavljeno izdanje Agrokorovih obveznica u iznosu 475 milijuna eura, no istaknula i da ono neće utjecati na važeći rejting tog koncerna B2.

25. rujna – Agencija Standard & Poor’s izvijestila je da je najavljenom novom Agrokorovom izdanju obveznica s prvenstvom naplate dodijelila dugoročni rejting ‘B’. Rejting ‘B’ označava da je izdavatelj osjetljiviji na nepovoljne poslovne, financijske i ekonomske uvjete ali trenutno ima kapaciteta za uredno podmirivanje financijskih obveza.

25. rujna – Na sjednici Vijeća članova HUP-a za novog predsjednika HUP-a jednoglasno izabran Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

25. rujna – Uprava Ingre objavila mišljenje o ponudi za preuzimanje te tvrtke od strane Đuro Đaković Holdinga u kojem izražava rezervu o realizaciji dostizanja uvjetovanog praga uspješnosti koji je postavio Đaković o kupnji najmanje 95 posto dionica Ingre, a smatra kako je slavonskobrodski holding mogao ponuditi niži prag i osigurati kontrolni paket u Ingri te time svojoj ponudi dati veću mogućnost uspješne realizacije.

26. rujna – Agencija Standard & Poor’s potvrdila rejtinge HBOR-a za dugoročno i kratkoročno zaduživanje ‘BBB-/A-3’, kao i negativnu prognozu.

27. rujna – Predstavnici Hrvatskih voda i 132 komunalna društva potpisali ugovore za projekte u vodnom gospodarstvu vrijedne 866 milijuna kuna, a koji se financiraju u okviru Vladina programa pokretanja investicijskog ciklusa.

28. rujna – Hrvatski sabor donio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji treba pomoći rješavanju problema nelikvidnosti. Sabor usvojio i Ovršni zakon, kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja.

28. rujna – Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio presudu kojom se poništava rješenje, kojim je bivša uprava Hanfe oduzela dozvolu za rad na godinu dana društvu Quaestus Invest d.o.o., dotadašnjem upravitelju fonda Quaestus Nekretnine d.d.

28. rujna – HEP objavilo da su odabrali četiri tvrtke koje će pozvati da daju obvezujuće ponude za strateško partnerstvo u TE Plomin C – talijanski Edison, poljski POL-MOT, južnokorejski KOSEP i japanski Marubeni.

28. rujna – Hanfa naložila Upravi Ingre da bez odgode izmjeni sadržaj svog mišljenja o ponudi za preuzimanje Đuro Đaković Holding u dijelu u kojem tvrdi da je nemoguće doseći postavljeni prag uspješnosti iz ponude za preuzimanje te u dijelu u kojem se izjava jedinog člana uprave o odbijanju ponude temelji na navodnoj nemogućnosti dosezanja postavljenog praga uspješnosti.

29. rujna – Agrokor objavio da je odredio cijenu ponude svojih obveznica u iznosu od 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara novih neosiguranih obveznica s pravom prvenstva. Obveznice će izdati Agrokor d.d., s dospijećem 1. veljače 2020. Kamata će iznositi 9,125 posto godišnje za obveznice denominirane u eurima i 8,875 posto godišnje za obveznice denominirane u dolarima.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.