Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Kvadrat više traži se i na rubnim dijelovima grada

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tijekom 2019. godine Zagreb bio najtraženiji grad za kupnju ili najam nekretnina, a porast potražnje primjetan je čak i na rubnim dijelovima grada.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tijekom 2019. godine Zagreb bio najtraženiji grad za kupnju ili najam nekretnina, a porast potražnje primjetan je čak i na rubnim dijelovima grada.

Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, tijekom 2019. godine iznosila je 2011 eura što je 9,1 posto više no 2018. godine, ali ujedno i 18,8 posto više nego tijekom 2017. godine.

2019. godinu Zagreb je „otvorio“ s prosječnom siječanjskom cijenom kvadratnog metra stana od 1929 eura, a završio sa 153 eura višim iznosom. Posljednji mjesec 2019. godine donio je Zagrebu dodatan porast cijena stanova u visini od 0,9 posto na mjesečnoj, te gotovo 9 posto na godišnjoj razini, pa se tražena vrijednost tamošnjih kvadrata na oglasniku Crozilla.com popela na 2082 eura.

Osim cijena stanova, prosinac je Zagrebu donio i više cijene kuća, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su mjesečni porast od 0,4 posto, te godišnji porast od gotovo 6 posto. U usporedbi sa stanovima, razlika u cijenama njihovih kvadrata u prosincu je iznosila 738 eura, a kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata u prosincu je u prosjeku oglašavan po 1344 eura.

Razlika u cijenama zagrebačkih kuća i stanova bila je vidljiva tijekom čitave 2019. godine. Kvadratni metar kuće lani je u prosjeku oglašavan po 1306 eura, dok su kvadrati oglašavanih stanova bili za 705 eura skuplji.

Porast potražnje za kućama i stanovima

Porastom cijena, kupci nekretnina u Zagrebu proširuju pretragu i dalje od šireg središta i zone tramvajskog prijevoza, pa potražnja raste i na rubnim dijelovima grada.

Ivana Čikić vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. iz zagrebačkih Sesveta za Crozilla.com kaže kako interes i prodaja nekretnina raste i na zagrebačkoj periferiji. „U našoj ponudi kronično nedostaju stanovi – kako manji dvosobni, tako i veći četverosobni stanovi. Također, nedostaje nam i obiteljskih kuća za stanovanje jedne obitelji. Primijetili smo da je diskretan porast prodaje i kuća u okolici Sesveta, što proteklih godina nije bio slučaj. Zbog povećane potražnje, zabilježen je značajan porast cijene stanova u Sesvetama, uprosječena cijena za novogradnju iznosi između 1.500 i 1.600 eura po kvadratu. Porast cijena kuća nismo zabilježili.“

Najamnine u blagom porastu

Osim kupoprodajnih cijena, stanovima su krajem 2019. godine dodatno porasle i najamnine. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene najma stanova površine do 100 kvadratnih metara na mjesečnoj razini porasle za 1 posto. Cijene stanova za najam kreću se od oko 300 eura na više, no takvih i nema mnogo, pa kada se pojave na tržištu vrlo brzo se iznajme. Gornje granice cijena najma stanova veličine do 100 kvadrata pružale su se čak do iznosa od 2500 eura, a pritom najviše najamnine imaju veliki, luksuzno opremljeni stanovi u središtu grada.

Pročitajte još:

Nekretnine

Raznolikost cijena ovisno o lokaciji, nedostatak određenih tipova stanova te porast cijena nekretnina predstavljaju izazove za kupce stanova na dinamičnom zagrebačkom tržištu.

Nekretnine

Mnogi čimbenici poput trenutne geopolitičke situacije, usklađenosti ponude i potražnje, povoljnih stambenih kredita i kamatnih stopa te uvjeta za strane ulagače izravno utječu na...

Nekretnine

Tržište nekretnina nikada nije bilo dinamičnije nego što je sada, a u moru dostupnih nekretnina ponekad je lako izgubiti se. Također, podrazumijeva se kako...

Nekretnine

Unatoč porastu cijena stambenih nekretnina, prvenstveno u Zagrebu, potražnja i prodaja ne jenjavaju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.