Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kvartalni rezultati HT-a – prihodi pali 2,5 posto, neto dobit smanjena za 8,5 posto

Hrvatski Telekom je u prva tri mjeseca 2011. godine ostvario 1,89 milijardi kuna prihoda, što predstavlja 2,5 postotni pad u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Veći pad prihoda HT-a, na čije poslovanje i dalje utječu recesija i posebni porezi, spriječio je doprinos Combisa i dobar rast internetskih usluga.

Hrvatski Telekom je u prva tri mjeseca 2011. godine ostvario 1,89 milijardi kuna prihoda, što predstavlja 2,5 postotni pad u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Veći pad prihoda HT-a, na čije poslovanje i dalje utječu recesija i posebni porezi, spriječio je doprinos Combisa i dobar rast internetskih usluga.

Doprinos Combisa iznosio je u prvom kvartalu 2011. godine 68 milijuna kuna, a ukoliko se taj doprinos izuzme, prihodi HT-a smanjeni su za šest posto.

HT je u prvom kvartalu ostvario 351 milijun kuna neto dobiti, što predstavlja pad za 8,5 posto s obzirom na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ove je godine Hrvatski Telekom uveo novu strukturu izvješćivanja, prema Segmentu privatnih korisnika i Segmentu poslovnih korisnika.

Segment privatnih korisnika

• T-HT je zadržao vodeći položaj na sva tri tržišta (pokretne i nepokretne telefonije i IP-a)

• Broj pretplatnika usluga u pokretnoj mreži povećao se za 7,9% (povećanje od 4,2% u odnosu na četvrto tromjesečje 2010.)

• 535.000 ADSL priključaka, povećanje za 13.2% (povećanje od 2,1% u odnosu na četvrto tromjesečje 2010.) i 299.000 TV korisnika, povećanje za 23.4% (povećanje od 6,8% u odnosu na četvrto tromjesečje 2010.)

• Prihodi su se smanjili za 5,1% zbog pada prihoda od govornih usluga

• Doprinos EBITDA-i iznosio je 659 milijuna kuna (89 milijuna eura), što predstavlja smanjenje od 8,5%

Segment poslovnih korisnika

• Stabilna baza korisnika u svim segmentima i proizvodima/tarifama

• Broj pretplatnika usluga u pokretnoj mreži povećao se za 4,5% (povećanje od 0,5% u odnosu na četvrto tromjesečje 2010.)

• 107.000 ADSL priključaka, povećanje za 6.2% (povećanje od 1,9% u odnosu na četvrto tromjesečje 2010.) i 18.000 TV korisnika, povećanje za 24.4% (povećanje od 5,8% u odnosu na četvrto tromjesečje 2010.)

• Prihodi su se povećali za 1,0%; ako se isključi doprinos Combisa od 68 milijuna kuna, prihodi su manji za 7,5%

• Doprinos EBITDA-i iznosio je 493 milijuna kuna (67 milijuna eura), što predstavlja smanjenje od 6,4%

– U prvom tromjesečju hrvatsko gospodarstvo je i nadalje bilo pod utjecajem recesije, uz rastuću nezaposlenost i pad raspoloživog dohotka. Očekivani oporavak tek bi trebao uslijediti. Kao rezultat navedenog naši prihodi su se smanjili za 2,5%, usprkos doprinosu rastućih prihoda od IP-a i prošlogodišnje akvizicije Combisa. Unatoč nepovoljnom okruženju u kojem poslujemo, zadržali smo vodeći položaj u svim segmentima i dodatno povećali bazu pretplatnika u pokretnoj telefoniji. Vjerujemo da će navedeno donijeti pozitivne rezultate kada se poboljša stanje u gospodarstvu – stoji u izvješću prvog čovjeka HT-a Ivice Mudrinića.

– U razdoblju koje je pred nama uspješnost nadolazeće turističke sezone i očekivani rast nacionalnog gospodarstva imat će znatan utjecaj na naše poslovne rezultate. Međutim, postojeće regulatorno okruženje i trošarina koja je nametnuta sektoru telekomunikacija i dalje će kočiti naša ulaganja u modernu komunikacijsku infrastrukturu koja bi vjerujemo pozitivno utjecala na razvoj hrvatskog gospodarstva – zaključuje Mudrinić.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski Telekom je desetu godinu zaredom partner najvećega tehnološkog spektakla u Hrvatskoj.

Poduzeća

Hrvatski Telekom je usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, osobito optičke i 5G mreže, koje su okosnice digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva.

DOP

Hrvatski Telekom je u sklopu božićne kampanje „Kako si?“ proveo nacionalno istraživanje o komunikacijskim navikama i koliko smo u kontaktu s našim bližnjima.

Poduzeća

Data Centar Hrvatskog Telekoma u Selskoj ulici u Zagrebu zadovoljio je najveće sigurnosne, tehnološke i industrijske standarde te dobio TIER III certifikat od UpTime...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.