Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Lekcije o novcu koje biste trebali prenijeti djeci

Opće je poznato da se djeca ugledaju na svoje roditelje i pokušavaju kopirati njihove navike i uzorke ponašanja. Zašto im ne biste pomogli da od vaših navika i znanja ponesu ono najbolje?

Opće je poznato da se djeca ugledaju na svoje roditelje i pokušavaju kopirati njihove navike i uzorke ponašanja. Zašto im ne biste pomogli da od vaših navika i znanja ponesu ono najbolje?

Ovih 5 životnih lekcija o novcu zaista biste trebali prenijeti svojoj djeci i barem im malo olakšati život, a oni će vam na tome biti jako zahvalni, prenose Poslovne.com.

Novac ne raste na stablu

Postupci kroz koje prolazite pred njihovim očima, kako biste gotovinu imali u rukama, šalju zbunjujuću poruku. Djeca vide samo onaj dio procesa kada pritiskom jednog gumba na bankomatu vi dobijete novac na ruke, ali ne znaju drugi dio priče – koliko truda je uloženo da se taj isti novac zaradi. Poradite na tome, da budu upoznati s cijelom istinom da novac ne raste na stablu. Objasnite im da su banke samo sigurni spremnici koji čuvaju vaše zarađene novce.

Mudro trošenje džeparca i štednja

Dajte svom djetetu džeparac koji će morati sam rasporediti i upozna se s odgovornošću koju novac nosi. Ako dođe u situaciju da kupi nekakvu atraktivnu stvarčicu (igračku) slučajno je ugledavši u izlogu, na nju će potrošiti i novce za kupovinu predmeta za koji se dugo štedjelo jer ga jako želi. To je najbolji način da uvidi posljedice neplanskog trošenja novca.

Tko se marljivo preda štednji, uvijek svega ima dovoljno. Barem tako kaže poznata mudrost koju biste trebali otkriti svojim mališanima. Navedite ih da pored razmišljanja o tome koju će igračku narednu kupiti, počnu unaprijed planirati čime će sebi tu želju ispuniti. Jer tko štedi nagrada sijedi. Čim prikupi dovoljno novca, kao nagradu ga/ju odvedite u trgovinu neka kupi igračku za koju je štedio. Takvo iskustvo pozitivno će ih potaći da nastavi da štedi za neku novu igračku.

Čekanje se isplati

Parola “kupi sada, plati kasnije” koja simbolizira plaćanje kreditnom karticom, dat će loš primjer djeci. Jer će u budućnosti kada se osamostale nepromišljeno razbacivati novce s kreditne kartice misleći da je ona nepresušno vrelo kojem ne vide dno jer im novci nisu na očima/u rukama. To će im biti prečica do utapanja u dugovima i naravno da nije nimalo poželjno. Kako biste to spriječili, naučite ih kako se čekanje više isplati. Dobra paralela za ovu lekciju može biti priprema domaće pizze dok je nasuprot nje pizza iz zamrzivača. Zajednički napravite domaću pizzu koristeći sve sastojke koje vaša djeca najviše vole. A nakon toga za usporedbu u rernu ubacite jednu gotovu pizzu iz zamrzivača. Pizza koju ste samostalno pripremali iziskuje puno više vremena, ali s obzirom na razliku u okusima čekanje se isplatilo.

Plansko trošenje

Ova lekcija vrti se oko toga da djecu naučite kako nije pametna odluka odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Praktičan primjer im može biti odlazak u zajedničku kupovinu prije kojeg ćete skupa sastaviti popis stvari koje ćete kupiti, u kojim to trgovinama i koliko novaca planirate potrošiti. Naučite ih da cijene u svim trgovinama nisu iste i da ih treba prethodno usporediti, provjeriti je li neki proizvodi na sniženju, uz objašnjenje da ste tom razlikom u cijeni zapravo uštedjeli novac.

Novcem možemo puno više od kupovine

Naučite djecu pozitivnom osjećaju kada jedan dio svoje ušteđevine odvajaju u dobrotvorne svrhe. To će im biti dobra lekcija gdje se to novac može usmjeriti, osim kupovine, a da pri tome pomognu drugima u svom okruženju. Pustite ih da otkriju kako nije bitno koliko su novca poklonili. Jer je svaki novčić jednako važan i velik, dok je najvažnije biti tu za ljude oko sebe kada im je potrebna pomoć.

 

Preuzeto s: https://poslovne.com

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.