Lenovo ostvario godišnji prihod iznad 50 milijardi američkih dolara

Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) objavio je dobre rezultate cjelokupne fiskalne godine i četvrtog kvartala, demonstrirajući snažnu poziciju tvrtke tijekom globalne transformacije. Unatoč tomu što je fiskalna godina protekla s mnogo makroekonomskih i industrijskih izazova, kompanija je drugu godinu zaredom ostvarila godišnji prihod iznad 50 milijardi američkih dolara (50,7 milijardi američkih dolara). Profitabilnost i dalje predstavlja snagu kompanije s ostvarenim povijesnim prihodom prije oporezivanja koji je rastao gotovo 19 posto u usporedbi s prošlom godinom, dosegavši 1,02 milijarde američkih dolara. Godišnji neto prihod rastao je 12 posto na godišnjoj razini, dosegavši 665 milijuna američkih dolara.

Osnovna zarada po dionici na godišnjoj razini iznosila je 5,58 američkih centi ili 43,61 honkonških centi, dok je zarada u četvrtom kvartalu iznosila 0,36 američkih centi ili 2,80 honkonških centi. Izvršni odbor tvrtke Lenovo za fiskalnu godinu, koja je završila 31. ožujka 2020. godine, objavio je završnu dividendu po dionici u iznosu od 2,77 američkih centi ili 21,50 honkonških centi.

„Iznimno sam ponosan na naše snažne rezultate. Lenovo je tijekom prošle godine – usred jednog od najznačajnijih razdoblja globalnih promjena i transformacije koje smo ikada vidjeli – značajno transformirao svoje poslovanje. Od postizanja rekordnog PTI-a od 1,02 milijardi američkih dolara do dostizanja gotovo rekordnih prihoda od 50,7 milijardi američkih dolara”, rekao je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor Lenova. „Nevjerojatno sam ponosan i na način na koji nastavljamo reagirati na globalnu pandemiju, kako poslovno tako i korporativno. Dok se svijet i dalje suočava s neizvjesnim vremenima, uvjeren sam da će Lenovo iskoristiti svoju operativnu izvrsnost i globalni doseg kako bi nastavio provoditi našu strategiju inteligentne transformacije i u potpunosti ostvariti mogućnosti koje nam pruža ‘novo normalno’.“

Globalni ekonomski čimbenici i perspektiva

Posljednjih 12 mjeseci obilježilo je više poslovnih izazova u cijeloj industriji, uključujući geopolitičke neizvjesnosti, izazove opskrbe komponentama, utjecaj tečaja i u četvrtom kvartalu globalna COVID-19 pandemija. Što se tiče koronavirusa, tvrtka je iskoristila 30 i više vlastitih i proizvodnih pogona trećih strana diljem svijeta za prilagodbu kapaciteta i ponovno uspostavljanje ravnoteže u proizvodnji. Ova je geografska ravnoteža te inherentna fleksibilnost i otpornost bila srž operativne izvrsnosti prikazane tijekom godine, osiguravajući nastavak proizvodnje i isporuke proizvoda kupcima tijekom četvrtog kvartala. Gledajući unaprijed, ova temeljna sposobnost, zajedno s kontinuiranim inovacijama, nastavit će pokretati poslovanje kako će tvrtka iskorištavati mogućnosti dugoročnog rasta koje stvara situacija ‘novo normalno’ u pogledu rada i učenja od kuće. Taj trend ne dovodi samo do rasta segmenata osobnih računala i pametnih uređaja, već i podatkovnih centara i infrastrukture koji pokreću brže mreže i digitalnu potrošnju.

Pregled poslovnih jedinica

Poslovna jedinica Intelligent Devices Group (IDG) nastavlja predvoditi snažnu izvedbu tvrtke. Poslovna jedinica PC and Smart Devices Group (PCSD), jedna od dvije poslovne IDG poslovne jedinice, predvodila je s godišnjim prihodima od gotovo 40 milijardi američkih dolara, što je 3,6 posto više u odnosu na prošlu godinu. Profitabilnost se poboljšala s rekordno visokim prihodom prije oporezivanja u iznosu od 2,3 milijardi američkih dolara (porast na godišnjoj razini za više od 18 posto) i vodećom u industriji, rekordnom PTI maržom od 5,9% što je 0,7 boda više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Globalna vodeća tržišna pozicija na području osobnih računala je ojačana, s rastom udjela od jednog postotnog boda, dosegavši na godišnjoj razini 24,5 posto udjela. Ovaj snažni rast pokreće konzistentna strategija fokusiranja i ulaganja u visoko rastuće segmente, gdje segmenti Gaming, Workstations, Visuals, Thin i Light te Chromebook nadmašuju rast tržišta dvoznamenkastom vrijednošću.

Druga poslovna jedinica iz IDG-a,  Mobile Business Group (MBG) bila je na tragu najbolje godine sve do utjecaja četvrtog kvartala kada je primarna tvornica pametnih telefona u Wuhanu zaustavila rad zbog COVID-19. Sveukupno su se prihodi MBG jedinice smanjili te je gubitak prije oporezivanja iznosio 43 milijuna američkih dolara, što je uveliko smanjeno za 96 milijuna američkih dolara na godišnjoj razini. Nastavljeno je fokusiranje na inovaciju i ponovni ulazak tvrtke u premium segment s predstavljanjem upečatljivog preklopnog Motorola razr pametnog telefona.

Poslovna jedinica Data Center Group (DCG) zabilježila je pad prihoda na godišnjoj razini od 8,7 posto uslijed pada potražnje za Hyperscale softverom i znatnog pada cijena proizvoda, ali je prihod non-hyperscale segmenta na godišnjoj razini rastao 5,3 posto. To je potaknuto dvoznamenkastim rastom prihoda segmenata Software Defined Infrastructure (SDI), Storage te Software and Services. Na godišnjoj razini posebno je rastao prihod segmenta pohrane za više od 50 posto. Non-hyperscale segmet ostvario je rast prihoda od 14 posto, s 23%-im rastom prihoda na godišnjoj razini samo od kineskog tržišta. Tvrtka je također povećala svoje vodstvo u segmentu High Performance Computing gdje diljem svijeta 173 od najvećih 500 sustava pokreće Lenovo.

Transformacijski poslovi prikazali su solidan napredak. Prihod segmenta Smart IoT gotovo se učetverostručio (+296%) na godišnjoj razini, potaknut rastom segmenata proširene i virtualne stvarnosti te Smart office i Internet of things segmenata. Segment Smart Infrastructure rastao je 37 posto na godišnjoj razini kako je segment Network Function Virtualization započeo generirati prihode. Prihod vezan uz Smart Vertical se više nego udvostručilo (+133%) zahvaljujući snažnom rastu Data Intelligence Business Group i pametnih rješenja u zdravstvenim i obrazovnim sektorima. Segment Software and Service ostvario je rekordnu godinu s prihodom* od 3,5 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od 43,2 posto na godišnjoj razini te je postao katalizator transformacije cijele Grupe.

Rezultati četvrtog kvartala:

  • Prihodi grupe u kvartalu iznosili su 10,6 milijardi američkih dolara, što predstavlja pad na godišnjoj razini od 9,7 posto. Prihod prije oporezivanja iznosio je 77 milijuna američkih dolara dok je neto prihod iznosio 43 milijuna američkih dolara.
  • PCSD segment ostvario je snažan kvartal. Na godišnjoj razini pad prihoda iznosio je 4,4 posto, dok se prihod prije oporezivanja na godišnjoj razini povećao za 15 posto (525 naspram 458 milijuna američkih dolara) čime se profitabilnost tvrtke – vodeća u industriji – povećala za jedan postotni bod, dosegavši rekordnu razinu od 6,2 posto.
  • Volumen osobnih računala nadmašio je rastuće tržišta za četiri postotna boda, povećavši vodeću tržišnu poziciju tvrtke. Prihodi segmenta osobnih računala nadmašili su tržišta na svim geografskim područjima diljem svijeta.
  • COVID-19 utjecao je na poslovnu jedinicu Mobile Business Group sa zatvaranjem primarne proizvodne tvornice pametnih telefona u Wuhanu tijekom većine kvartala. Unatoč tome, iskorišten je globalni proizvodni doseg te je isporučeno 6 milijuna telefona tijekom kvartala.
  • U segmentu Data Center, na godišnjoj se razini nastavio se dvoznamenkasti rast (14%) isporuke servera. Prihod segmenta Hyperscale i dalje je suočen izazovima zbog značajnog pada cijene proizvoda, ali je non-hyperscale segment na godišnjoj razini rastao za gotovo četiri posto, potaknut rastom segmenata Software Defined Infrastructure, Storage te Software and Services koji su pokretači profita.

* fakturirani prihod

Podijeli

Odgovori

Top