Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Linić je za poslodavce smiješan i opasan

Poruka HUP-a je jednostavna – svima bi nam bilo bolje kad bi svatko u društvu predano i u dobroj volji jednostavno radio svoj posao i preuzeo odgovornost za njega

Poruka HUP-a je jednostavna – svima bi nam bilo bolje kad bi svatko u društvu predano i u dobroj volji jednostavno radio svoj posao i preuzeo odgovornost za njega

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je danas kako je ogorčena, ali ne i iznenađena jučerašnjim istupom ministra financija Slavka Linića koji, po ocjeni HUP-a, “zlonamjerno izvrće stavove i poruke” te udruge iznoseći “lako oborive teze” kojima je cilj prebacivanje krivnje za loše stanje u gospodarstvu s njegova ministarstva i Vlade na poslodavce.

Iako bi se izrečene teze da su poslodavci odgovorni za skupu državu i da HUP blokira uvođenje reda u porezni sustav, uz to što su krajnje pogrešne i zlonamjerne, mogle ocijeniti i jednostavno smiješnima, kada dolaze od ministra financija one postaju opasne po gospodarstvo i cijelo društvo, smatra HUP te ističe da ih stoga radi javnosti i svih poslodavaca ne može i ne smije ignorirati.

“Poruka HUP-a je jednostavna – svima bi nam bilo bolje kad bi svatko u društvu predano i u dobroj volji jednostavno radio svoj posao i preuzeo odgovornost za njega”, kaže se u priopćenju.

Poslodavci pritom napominju da je odgovornost politike i Vlade stvaranje i reguliranje konkurentnih uvjeta poslovanja i omogućavanje rasta standarda građana, a poslodavaca da u uvjetima koje kreira politika osiguraju održivost i profitabilnost poslovanja svojih tvrtki, brinu o interesima vlasnika i zaposlenika, plaćaju porez i poštuju zakon.

“Svima je jasno da poslodavac ne može i nije odgovoran za ukupno gospodarsko stanje u državi”, kažu u HUP-u te traže jednaku odgovornost za sve.

Upozoravaju da su poslodavci izloženi visokim kaznama, primjerice zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok u isto vrijeme za Vladu koja je prošle godine potrošila milijardu i pol kuna više nego što je planirala i smjela, nema nikakve kazne i odgovornosti, pa niti političke.

Poslodavci ističu kako podržavaju ponašanje u skladu sa zakonom i redovito plaćanje obaveza jer znaju da je to važan čimbenik konkurentnosti i transparentnosti svakog gospodarstva.

Dodaju da je stanje u gospodarstvu nakon pet godina krize i petnaest mjeseci rada aktualne Vlade i dalje vrlo loše, s nastavkom negativnih trendova, što se najbolje vidi kroz rast nezaposlenosti.

HUP upozorava da se negativni trendovi ne preokreću te poziva na socijalni dijalog. “Sve ove izrečene i napisane riječi neće nas na žalost niti milimetar primaknuti potrebnim rješenjima i aktivnostima”, poručuju HUP-ovci.

Ministar financija Slavko Linić jučer je na novinarsko pitanje je li zadovoljan početkom druge faze fiskalizacije, kazao kako je tu prisutan otpor, ali da će svi morati plaćati poreze pod jednakim uvjetima.

“Svi oni koji pružaju otpor, a svakim danom ih je sve više, polako će shvatiti da moraju plaćati svoje obveze, a to što se oni ne srame priznati da varaju i kradu građane te uništavaju državu me fascinira”, rekao je Linić.

Linić se složio da je porezno opterećenje veliko, no smatra da građani plaćaju cijenu neuspješne tranzicije.

“Poslodavci danas pričaju o preskupoj državi. Pa gdje su bili u posljednje 22 godine i tko je stvorio 1,3 milijuna umirovljenika? Najvećim dijelom poslovni sektor koji je neuspješno privatizirao i zatvarao poduzeća. Bitno im je bilo preuzeti imovinu i otpustiti radnike. Oni su sudjelovali u ovako skupoj državi i koga to oni sada optužuju?”, upitao je Linić.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.