Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Linić: MOL može samostalno upravljati Inom, no tada otvarata rat s Hrvatskom

Mi želimo promijeniti ugovor, želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razloga da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo, poručio je ministar financija.

Mi želimo promijeniti ugovor, želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razloga da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo, poručio je ministar financija.

Vlada neće prihvatiti ovakav neprimjeren i neprihvatljiv odnos unutar Ine, poručio je danas ministar financija Slavko Linić, ističući da se način upravljanja tom kompanijom, kako to čini mađarski MOL, mora mijenjati.

“Mi želimo promijeniti ugovor, želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razloga da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo. To je rezultat rada HDZ-a i to se mora promijeniti”, izjavio je Linić novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasio je kako je istina da mađarski MOL može Inom upravljati i bez hrvatske Vlade, ali da u tom trenutku “oni otvaraju rat s hrvatskom državom”.

“Okrenite se po Hrvatskoj, trčali su farbati i uređivati pumpe. Prema tome, osjetljivi su na kritiku i na ozbiljnost Vlade”, rekao je Linić, koji od MOL-a očekuje da će krenuti uređivati rafinerije te otvoriti novu bušotinu plina na Jadranu.

“I da polako shvate što je politika Vlade, iako imamo samo 44 posto (dionica Ine). Ali kao što vidite, ipak im je stalo da vide kako će se Vlada postavljati u odnosu na njih. Pa kako ćemo riješiti taj dio, tako ćemo riješiti i odnose u Upravi. Uvjeren sam”, poručio je.

Hrvatska država u Ini ima 44,84 posto dionica, a najveći je pojedinačni dioničar mađarski MOL koji, po podacima s web stranice te kompanije, ima 49,1 posto dionica Ine.

Novinare je zanimalo i kako to da tvrtka Đuro Đaković kupuje Ingru koja je već morala biti u stečaju, na što je Linić odgovorio kako je riječ o spašavanju radnih mjesta.

Naglasio je da je njegovo ministarstvo u stalnim razgovorima oko Dalekovoda, Ingre, Konstruktora i drugih poduzeća, da svakodnevno razgovaraju s ostalim vjerovnicima, bankama itd.

“Oko Diokija, mi smo samo razgovarali jer je šteta zatvoriti jednu proizvodnju, ako postoji volja dužnika i vjerovnika da nešto nađemo. Kao što vidite, to se radi, uz vrlo teške uvjete, jer nije reguliran odnos prema ostalim vjerovnicima koji su van dogovora jer su mali”, kazao je.

Linić je naglasio kako je rad ministarstava gospodarstva, financija i prometa dobrim dijelom okarakterizirala bitka za građevinski sektor, borba za svaku tvrtku i svako radno mjesto.

“Ali sad je obrnuta situacija. Državna tvrtka spašava privatnu tvrtku. Đuro Đaković je državna, ali neće ostati državna. On ide u privatizaciju u idućim godinama”, najavio je.

Budući da je HEP jedan od najvećih vjerovnika u ime države, Linić i od te državne tvrtke očekuje da će na sličan način ulaziti u konsolidacije tvrtki, “jer ako idu samo na naplatu potraživanja ili otpis to ne bi bilo dobro”.

“Prema tome, nažalost, ulazimo unutra. Nastojat ćemo biti ispod 25 posto ili 25 posto, da imamo utjecaj na budućnost i odlučivanje, ali nastojat ćemo ne preuzimati odgovornost za vođenje tvrtke”, ustvrdio je Linić.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.