Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Linić: Niti jedan sudac nije sveta krava! [VIDEO]

Dakle, on za sebe smatra da je “bogom dani” sudac koji će 15 godina voditi stečajeve i trošiti svoje kolege odvjetnike, stečajne upravitelje, analize i sl., kazao je Linić i zaključio kako je riječ o osobnim interesima koji su suprotni interesima države.

Dakle, on za sebe smatra da je "bogom dani" sudac koji će 15 godina voditi stečajeve i trošiti svoje kolege odvjetnike, stečajne upravitelje, analize i sl., kazao je Linić i zaključio kako je riječ o osobnim interesima koji su suprotni interesima države.

Ministar financija Slavko Linić danas je ponovio da je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je zaustavio sklapanje predstečajne nagodbe Dalekovoda radi ocjene ustavnosti zakona po kojem se postupak vodi, izazvao pravnu nesigurnost te ustvrdio da je sudac današnjim objašnjenjem svoje odluke Vladu i Sabor praktički optužio za kriminalne radnje.

Ministar financija sa suradnicima održao je konferenciji za novinare nakon što je sudac Mislav Kolakušić jutros priopćenjem obrazložio svoju jučerašnju odluku da sklapanje predstečajne nagodbe zaustavi uz najavu da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Sudac, tvrdi Linić, nema ovlasti da sam zatraži ocjenu ustavnosti, već može samo zatražiti da taj prijedlog podrže i ostali suci, odnosno svojim kolegama prvo objasniti što je to protuustavno u tom zakonu, a potom Trgovački sud može tražiti ocjenu ustavnosti.

[infopunkt 6988 2]

”Po mom osobnom uvjerenju riječ je o sudcu koji smatra da su stečajevi pravo suda i pravo sudaca, jer oni su ti koji će najbolje riješiti problem vjerovnika, države i građana”, kazao je Linić i dodao: ”a mi koji smo sebi dozvolili da im odmaknemo to pravo, smo zakonom predvidjeli zloupotrebe na štetu države, poreza i građana”.

[infopunkt 6988 3]

Dio priopćenja u kojem sudac Kolakušić navodi da je tijekom postupanja u sudskim postupcima u povodu prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog zakona i njihova primjena predstavljaju povredu Ustava na štetu vjerovnika, državnog proračuna i građana, Linić je ocijenio “vrlo opasnim”.

“Sudac dakle optužuje Sabor da je prihvatio kriminalni zakon, a izvršnu vlast da se bavi kriminalnim radnjama. U primjeni odredbi tog zakona sudac vidi zlouporabu, jer neki vjerovnici ugovaraju povoljnije uvjete za naplatu potraživanja, što ide na štetu drugih vjerovnika i države. To je uvredljivo i imamo pravo na to odgovoriti”, rekao je Linić.

Dakle sudac, po Linićevu osobnom uvjerenju, smatra da su stečajevi pravo suda da najbolje riješi prava vjerovnika, a ovim je zakonom sudovima to pravo oduzeto.

Stoga su u Ministarstvu financija iznijeli podatke o rezultatima stečajnih i likvidacijskih te predstečajnih postupaka.

Zamjenik i pomoćnik ministra financija Boris Lalovac i Branko Šegon tako su iznijeli podatke da trenutno 89 stečajnih postupaka traje dulje od 10 godina, 166 dulje od pet godina, a 287 dulje od tri godine.

Od gotovo 10 milijardi kuna prijavljenih potraživanja države u stečajevima od 2001. godine, naplaćeno je svega 873,3 milijuna kuna ili u prosjeku oko 10 posto, a lani, zbog recesije, samo 2 posto.

Stečajevi banaka, kojih je od 1998. vođeno 26, u prosjeku traju osam godina, pojedini i 14, a država je naplatila 19 posto potraživanja, dok je za troškove suda išlo 8 posto tog iznosa.

Predstečajne nagodbe su pak zatražile 4.692 tvrtke, s gotovo 40 tisuća zaposlenih i više od 46,8 milijardi kuna dugovanja.

Prijedlozi 2.863 tvrtki su odbačeni ili obustavljeni, a od 650 pokrenutih postupaka, za tvrtke za koje je procijenjeno da imaju perspektivu očuvati radna mjesta i proizvodne procese, njih 84 je već završeno nagodbom. Riječ je o tvrtkama s više od 1.600 zaposlenih i gotovo milijardu kuna prijavljenih tražbina, koje će morati biti namirene za najviše godinu dana.

Šegon je pritom istaknuo da je u sklopljenim nagodbama namira države u prosjeku oko 70 posto potraživanja (bez kamata), kroz reprograme, jednokratne umanjene uplate, zamjenu za nekretnine, ulazak u vlasništvo i druge načine.

Linić ističe da država u tim postupcima nije bila široke ruke, velik broj prijedloga je odbačen, i zato se ne može govoriti o zlouporabama te ponovio da ne vidi na temelju čega je sudac Kolakušić donio svoju odluku.

Dapače, kaže Linić, sudac Kolakušić je u tri mjeseca, od kada je Dalekovod sudu predložio sklapanje nagodbe, u četiri navrata tražio nadopune i svo to vrijeme nije imao nikakve primjedbe.

Dakle, on za sebe smatra da je “bogom dani” sudac koji će 15 godina voditi stečajeve i trošiti svoje kolege odvjetnike, stečajne upravitelje, analize i sl., kazao je Linić i zaključio kako je riječ o osobnim interesima koji su suprotni interesima države.

[infopunkt 6988 6]

Na današnju osudu njegovih jučerašnjih izjava o tom sucu iz Udruge hrvatskih sudaca, Linić je odgovorio da niti jedan sudac “nije sveta krava” te da neće imati pravo na zaštitu od takvih ocjena, ako si dopušta da proglašava kriminalcima Sabor, Vladu i one koji sudjeluju u predstečajnim nagodbama.

[infopunkt 6988 7]

Još je jednom ponovio da se ovdje radi o odluci suca pojedincu, o kojoj tek treba raspravljati Trgovački sud, a da ostali suci, prema Linićevim saznanjima, rade redovito.

[infopunkt 6988 8]

Linić je komentirao i budućnost Dalekovoda bez stečajne nagodbe te stečaj s likvidacijom.

[infopunkt 6988 9]


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.