Linić: Povećavaju se brojevi blokiranih računa! [VIDEO]

Linić: Povećavaju se brojevi blokiranih računa! [VIDEO]

Vlada želi mijenjati Zakon o potrošačkom kreditiranju kako bi zaštitili građane.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako se Vlada ponovno nalazi pred potrebom da mijenjaju Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Što se ovim zakonom jasno poručuje istaknuo je ministar financija: ”Mi kao Vlada preuzimamo odgovornost da ulazimo o odnos između građana i banaka”. Dodao je kako se banke pak mogu korektno ponašati ili će Vlada opet mijenjati zakon, ”i pet puta ako treba”, kako je istaknuo Linić.

[infopunkt 7195 3]

Linić je izjavio kako su se isplatili dugotrajni pritisci i razgovori s bankama te pravno tumačenje zakona o obveznim odnosima, koji govori, kako tvrdi ministar: ”Loš posao ne može pasti samo na jednu stranu”.

[infopunkt 7195 4]

Također je kazao kako ova Vlada ne obećava da će građanima isplaćivati kredite. ”Ne, to ne možemo obećati, jer da to obećamo morali bi posegnuti u džep drugim građanima”.

[infopunkt 7195 5]

“Oko 272.000 građana ima blokirane račune. Na žalost, mnogi od njih imaju i više računa te je preko 680.000 računa građana blokirano, a nepodmirene obveze se povećavaju”, rekao je Linić.

Dodao je kako je Vlada početkom ožujka ove godine počela s raspravom da bi promijenili Zakon o potrošačkom kreditiranju s povećanom zaštitom građana u tom dijelu.

Ministar je dodao kako se povećavaju brojevi blokiranih računa.

“Minusima na tekućim računima su građani pokušavali rješavati svoje obveze. Odnos između građana i banaka je sada rezultirao promjenama u zakonu. Cilj nam je bio postići kvalitetne odnose”, rekao je ministar.

Linić kaže kako je Vlada ocijenila nekorektnost bankarskog sustava, koji je povećao određene naknade pa čak i naknade koje nisu ugovorili s građanima.

”Slažem se da je devizna klauzula problem u Hrvatskoj”, rekao je ministar istaknuvši da istu ne treba dirati. Dodao je da rješenja postoje ali nisu tako jednostavna.

[infopunkt 7195 8]

Napetost u sabornici nakratko je “razbila” Martina Dalić, koja je obraćanje u ime Kluba HDZ-a iskoristila kako bi Liniću, uz poljubac, čestitala rođendan.

[infopunkt 7195 2]

Podijeli

Odgovori

Top