Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Linić: Prihodi veći za 4,7 milijardi, rashodi manji za 3,6 milijardi kuna [VIDEO]

Uži kabinet Vlade utvrdio je smjernice za rebalans proračuna vezan uz primjenu procedure prekomjernog deficita kojima se predlaže povećanje prihodovne strane za 4,7 milijardi kuna, dok bi rashodi trebali biti manji za ukupno 3,6 milijardi kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić.

Uži kabinet Vlade utvrdio je smjernice za rebalans proračuna vezan uz primjenu procedure prekomjernog deficita kojima se predlaže povećanje prihodovne strane za 4,7 milijardi kuna, dok bi rashodi trebali biti manji za ukupno 3,6 milijardi kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić.

Za 2016. godinu Linić je najavio porez na nekretnine, kamate na štednju i kapitalnu dobit.

Smjernice rebalansa proračuna za ovu godinu predviđaju povećanje prihoda prebacivanjem zaposlenih s beneficiranim radnih stažem (vojska, policija i vatrogasci) iz drugog u prvi mirovinski stup, u ovoj godini se taj efekt procjenjuje na oko 2,8 milijardi kuna, a uz uplate za ovu godinu od oko 400 milijuna kuna ukupan efekt te mjere bio bi 3,2 milijarde kuna.

Veći se prihodi očekuju i od oporezivanja dobitaka od igara na sreću za oko 300 milijuna kuna, od povećanja koncesijskih naknada oko 200 milijuna te oko milijardu kuna od povlačenja dobiti iz javnih poduzeća i viška sredstava na računima ustanova.

Na rashodnoj strani ovogodišnjeg proračuna najavio je smanjivanje rashoda za zaposlene, materijalnih rashoda, subvencija, dodatne uštede u zdravstvu te preispitivanje nekih kapitalnih i ostalih rashoda.

Rashodi za zaposlene trebali bi biti manji za 370 milijuna kuna, materijalni rashodi za 1,3 milijarde kuna, a subvencije za 550 milijuna kuna. Uštedama u zdravstvu dobilo bi se još 600 milijuna kuna. Tu su i uštede kod kapitalnih rashoda od 455 milijuna kuna, a ostali rashodi mogu se smanjiti za 320 milijuna kuna.

Uštede na rashodovnoj strani imaju utjecaj na gospodarski rast zbog smanjenja državne i osobne potrošnje, pa Vlada korigira gospodarski rast na 0,2 posto.

Zbroje li se povećanje prihoda od 4,7 milijardi kuna i uštede od 3,6 milijardi kuna, to je ukupno veća ušteda od potrebnih 7,7 milijardi kuna, kaže Linić.

Najavljuje da bi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna na raspravi u Saboru trebao biti prije kraja veljače.

Vlada procjenjuje da će proračunski deficit u ovoj godini iznosti 4,6 posto BDP-a, a za iduću bi trebao biti manji za jedan postotni bod.

Sportska društva i crkvene zajednice morat će, kao i sve druge neprofitne organizacije koje ostvaruju godišnji promet veći od 230 tisuća kuna, osnovati tvrtku ili neki drugi oblik udruživanja koji nije neprofitni i plaćati porez, rekao je također ministar na današnjoj press konferenciji.

Linić kaže da je cilj uvođenje transparentosti u poslovanje svih civilnih organizacija, neovisno o tome radi li se o sportskim, crkvenim ili nekim drugim društvima.

Vlada je, naime, danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neproftnih organizacija kojim se uvodi obveza dostave financijskih izvještaja svim neprofitnim organizacijama, prilagođena visini prihoda i vrijednosti imovine, a uvodu se i Registar neprofitnih organizacija.

Neprofitnim organizacijama uvodi se i obveza osnivanja trgovačkog društva ili drugog oblika udruživanja koji nije neprofitni za obavljanje gospodarske djelatnosti, ako neprofitna organizacija od gospodarske aktivnosti ostvari više od 230 tisuća kuna prihoda, osim od pružanja usluga najma i zakupa.

Sve neprofitne organizacije s prihodima iznad 10 milijuna kuna godišnje morat će tako podnositi revizorska izvješća, a iznad tri milijuna kuna godišnje izvještaje o prethodnoj godini.

[infopunkt 7722 2]

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Kroz EBRD TFP program Erste banka klijentima nudi poboljšane uvjete financiranja koji omogućuju tvrtkama nastup i osvajanje novih tržišta.

Financije

Građani inflaciju osjete na svojim novčanicima, budući da cijene velikog broja proizvoda i usluga koštaju znatno više nego prije, a izgledno je kako se...

Ekonomija

Paralelno sa smanjenjem „straha“ od online kupovine, jačaju sve veća očekivanja e-kupaca.

Financije

Stopa inflacije u Hrvatskoj već je sad najviša od neslavne 2008. godine te ne pokazuje naznake usporavanja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.