Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Lobiranje – suvremeni komunikacijski menadžment

Lobiranje, kao jedan od instrumenata suvremenog komunikacijskog menadžmenta, ima danas već zaista dugu tradiciju. U svojem pravom i priznatom smislu počelo se razvijati u zemljama anglosaksonskog govornog područja krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Lobiranje, kao jedan od instrumenata suvremenog komunikacijskog menadžmenta, ima danas već zaista dugu tradiciju. U svojem pravom i priznatom smislu počelo se razvijati u zemljama anglosaksonskog govornog područja krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Danas tamo postoje i uspješno posluju brojne, za lobiranje registrirane agencije, koje javno, primjerice na svojim web stranicama, objavljuju imena tvrtki, grupacija i interesnih skupina te projekte za koje lobiraju, kao i točne iznose ugovorenih lobističkih usluga.

Procvat i širenje lobiranja s razvojem EU

S jedne su strane decision makeri, dakle oni koji donose odluke, i javno mnijenje pred kojim se želi postići projektirani efekt, a na drugoj klijent odnosno interesna skupina za koju se konkretno lobira.

U Europi je lobiranje u posljednje vrijeme doživjelo procvat upravo zahvaljujući razvoju i širenju Europske unije. U Bruxellesu uspješno djeluju brojne lobističke organizacije, čiji je cilj promicanje najraznovrsnije game interesa pojedinih interesnih skupina – primjerice od pristupa oglašavanju u televizijskom mediju, restriktivnih ili poticajnih mjera u agraru do prihvata pojedinih europskih zemalja u punopravno članstvo EU-a.

U Hrvatskoj lobiranje u embrionalnoj fazi

Lobiranje u Hrvatskoj, kao i mnogi drugi suvremeni i primjenjivi instrumenti integralnog komunikacijskog menadžmenta, još uvijek u embrionalnoj fazi, a lobiranjem se prvenstveno bave pojedina odvjetnička društva i neke od uglednijih PR agencija.

Interesne skupine

Interesne skupine su organizacije koje pokušavaju utjecati na javnu politiku. Nisu političke stranke, ne žele vlast, ali žele utjecati na vlast.

Neke od interesnih skupina u Hrvatskoj:

1. Poduzetnici, obrtnici, gospodarstvenici

2. Poslodavci

3. Sindikati

4. Umirovljenici

5. Veterani

6. Poljoprivrednici, seljaci

7. Predstavnici lokalne samouprave (načelnici općina)

8. Sportski djelatnici

Imaju stalne konzultacije s vladom. Skupine vladama pružaju informacije i tehničke savjete za usvajanje politike, a za uzvrat dobivaju status „insajdera“… A time dobivaju priliku da utječu na donošenje odluka u ranoj fazi.

New Horizons


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.