Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Lorencin: Turizam je ove godine generirao 17,4 % više radnih mjesta! [VIDEO]

U Ministarstvu turizma predstavljeni su podatci za prvih osam mjeseci.

U Ministarstvu turizma predstavljeni su podatci za prvih osam mjeseci.

Ministar turizma Darko Lorencin i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić predstavili su na konferenciji za medije rezultate turističkog prometa Hrvatske za prvih osam mjeseci 2013. godine.

Naime, kako ističu – turistička je sezona nadmašila prošlu, unatoč lošem vremenu i problemima s vizama za Ruse.

Od siječnja do kolovoza ove godine, prema prvim podacima sustava turističkih zajednica, ostvareno je 5,4  posto više dolazaka i 3,3 posto više noćenja.

[infopunkt 7131 2]

U kolovozu je ostvareno 10 cijelih 1 % više dolazaka i 4 i pol posto više noćenja.

[infopunkt 7131 4]

Najbrojniji gosti bili su Nijemci, Slovenci pa Austrijanci, a Rusa je 23 posto manje.

[infopunkt 7131 8]

Konačni financijski rezultati još nisu poznati, ali u Ministarstvu turizma očekuju rast prihoda od 2 do 3 %.

„Teško je govoriti o zaradi. Ovo su podaci o noćenjima, a podatke o zaradi dobit ćemo za mjesec dana“, kazao je među ostalim Lorencin.

Dodao je kako je porast noćenja prisutan u svim županijama, osim u Istarskoj, koja je smanjila minus ove godine. Kaže kako su sve druge županije na razini od oko sedam posto u porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Lijepe brojke bilježi i Grad Zagreb, koji ima 14 % više dolazaka i 12 % više noćenja nego prošle godine“, ističe ministar.

I sam kolovoz, kako ističe ministar je  imao porast dolazaka od 10 %, a sve destinacije su u plusu.

Od županija naime Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija bilježe najveći porast zbog događanja i zbog novih kapaciteta.

„Hrvatska je svih ovih godina sama sebi reklama. Ljudi koji dolaze, prenose dobre dojmove i to uglavnom s Jadrana“, rekao je Lorencin.

[infopunkt 7131 3]

Istaknuo je kako je turizam ove godine generirao 17,4 % više radnih mjesta, što se povezuje sa novim proizvodima, novim kapacitetima te sa većom kvalitetom koja zahtjeva i veći angažman ljudskih potencijala.

”Mi ostajemo pri onomu da ukoliko se ova turističa godina završi sa približnim fizičkim prometom kao što je bio protekle godine i sa 2 do 3 posto većim prihodom, da ćemo smatrati i ovu 2013. dobrom turističkom godinom”, kazao je Lorencin.

[infopunkt 7131 5]

Rekao je kako misli da će nam trebati još dvije do tri sezone da dostignemo rezultate 2008. godine koja je u financijskom smislu bila rekordna.

[infopunkt 7131 9]

Napisao

Pročitajte još:

Turizam

Istarsko vino Val Gambalera iz 2015. vinarije Meneghetti osvojilo je veliko zlato na prestižnom svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles kojem je od 11....

Ekonomija

Ekskluzivni nautički B2B sajam ICE (International Charter Expo) doseže nove rekorde u ovogodišnjem izdanju, kada će se na Zagrebačkom velesajmu predstaviti stotine prestižnih megajahti...

Nekretnine

Mnogi čimbenici poput trenutne geopolitičke situacije, usklađenosti ponude i potražnje, povoljnih stambenih kredita i kamatnih stopa te uvjeta za strane ulagače izravno utječu na...

Novosti

Na orebićkoj rivi žene su ponovo dočekivale svoje kapetane, u isto vrijeme vraćali su se timovi s prvog dana natjecanja u big game fishingu....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.