Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Lošije od očekivanog: promet u trgovini na malo u lipnju pao za 5,1 posto!

Pet makroekonomista u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u lipnju za 4,2 posto na godišnjoj razini. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 3 do 5,5 posto.

Pet makroekonomista u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u lipnju za 4,2 posto na godišnjoj razini. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 3 do 5,5 posto.

U lipnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već četvrti mjesec zaredom kako potrošnja pada, i to po većoj stopi nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju nominalno pao za 1,9, a realno za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u lipnju za 4,2 posto na godišnjoj razini. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 3 do 5,5 posto.

To je i veći pad potrošnje nego u svibnju, kada je promet u trgovini na malo bio 4,4 posto manji u odnosu na isti lanjski mjesec.

Nakon što je u prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao, u posljednja četiri oštro je pao, što je posljedica slabosti tržišta rada i smanjenja raspoloživog dohotka.

„Nastavak gospodarskog pada u ovoj godini i pogoršanje kretanja na tržištu rada, odnosno viša razina nezaposlenosti nego u istom lanjskom razdoblju, u prvom su polugodištu ove godine negativno utjecali na maloprodaju. Tome treba pridodati stagnaciju plaća i razmjerno slabo kreditiranje stanovništva. Dodatno, negativan doprinos sklonosti potrošnji stvara neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka te rast troškova života zbog povećanja PDV-a u ožujku te cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja“, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a.

Pad prometa u trgovini na malo mogla bi idućih mjeseci ublažiti potrošnja turista, s obzirom na dobre vijesti o turističkoj sezoni.

„Iako bi se očekivani dobri rezultati u središnjoj turističkoj sezoni mogli preliti na maloprodaju, značajnije poboljšanje trendova u trgovini na malo ne treba očekivati. Naime, nezaposlenost ostaje visoka, realni raspoloživi dohodak je, uzmemo li u obzir više troškove života, manji i ne pokazuje se tendencija poboljšanja u skorije vrijeme. Visoke godišnje stope pada trgovine na malo u drugom tromjesečju nagovješćuju vjerojatan negativan doprinos osobne potrošnje BDP-u u drugom tromjesečju“, zaključuju analitičari Raiffeisen banke.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.