Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Luka Kotlar: Mladi imaju talent, ali ga ne znaju usmjeriti

„Progledaj srcem online“ je projekt kojemu je cilj razvijanje talenata mladih u umjetnosti i kulturi imao je prošlu srijedu predstavljanje u shopping centru „Meridijan 16“.

„Progledaj srcem online“ je projekt kojemu je cilj razvijanje talenata mladih u umjetnosti i kulturi imao je prošlu srijedu predstavljanje u shopping centru „Meridijan 16“. Iako je voditelj projekta Luka Kotlar bio zauzet obavezama organizacije, strpljivo je odgovorio na nekoliko naših pitanja i najavio nam radionice koje počinju krajem rujna.

Što obuhvaća projekt „Progledaj srcem online“?

Progledaj srcem online je projekt Europske unije i on obuhvaća 33 radionice za djecu i mlade do 25 godina.

Koji su sve izazovi s kojima se susrećete u organizaciji i provedbi projekta?

Mislili smo na početku da će biti teško prikupiti polaznike, ali na kraju smo uspjeli ispuniti kvotu od 60 polaznika radionica. Mislili smo također i da će biti teško prikupiti toliko mladih, da nećemo imati dovoljno kandidata, ali na kraju smo imali iznenađujuće puno prijava. „Progledaj srcem“ je poznat brand po koncertu koji organiziramo i možda je baš on zaslužan što smo potaknuli mlade ljude na prijavu. Dakle, nije bilo teško prikupiti mlade da se prijave, ali će sada biti izazov zadržati njihov interes za vrijeme trajanja svi radionicama jer će svaka radionica trajati 2 sata, treba ih držati „budnima“ i zainteresiranima tih 2 sata, svakog ponedjeljka, više od osam mjeseci.

Okupili ste stručnjake iz svih područja umjetnosti, npr. glazbe, kiparstva, slikarstva… Što će oni pružiti kroz radionice?

Ono što će stručnjaci najviše pružiti je osobno iskustvo. Htjeli smo imati mlade predavače, mlade generacije umjetnika. Oni će polaznicima najlakše objasniti – Što je to umjetnost? Što je to živjeti umjetnost? Što je to DANAS živjeti umjetnost? Nekako će sa svoj strane, iz osobnog iskustva, pokušati prenijeti kako su oni krenuli u umjetnost, kako se bore s preprekama koje umjetnost nosi, kako se usmjeriti u umjetnosti. Zapravo, najvažnije je to da mladi imaju talent, ali ga ne znaju usmjeriti. Tu će im naši stručnjaci pokušati pomoći.

Kakav je programski sadržaj projekta?

Ovaj projekt omogućava 33 besplatne umjetničke i kulturne aktivnosti za šezdesetero djece i mladih do 25 godina, obuhvaća online panele, radionice, koncerte, izložbe i druženja sa stručnjacima i umjetnicima iz područja glazbe, glume, slikarstva, kiparstva, umjetnosti i kulture. “Progledaj srcem online”, traje od 2. lipnja 2021. do 2. lipnja 2022. Ukupan iznos projekta iznosi 455.336,00 kn, od čega je iznos EU potpore 387.035,60 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %). Sudionici će tako svakog tjedna od 20. rujna 2021. do 2. svibnja 2022. dobiti priliku čuti nadahnjujuće priče vrhunskih umjetnika, educirati se, informirati i zajedno virtualno družiti te razmjenjivati iskustva, mišljenja i ideje, i to iz udobnosti njihova doma.

Koji je cilj projekta i imate li planove što ćete raditi nakon projekta?

Cilj projekta je osvijestiti mlade da imaju talent, jer ga sigurno imaju. Većina njih je svjesna da ima talent za umjetnost i kada će prolaziti kroz radionice će otkriti u kojem smjeru bi se mogao razvijati. Mi nemamo dovoljno radionica da ih naučimo pjevati ili svirati, ali ćemo pokušati prepoznati talent i potaknuti ga na umnožavanje.

Nakon ovog projekta (koji traje godinu dana) ćemo sigurno nastaviti s djelovanjem jer se naša udruga „Ime dobrote“ bavi mladima, djecom, kulturom, domoljubljem i sigurno ćemo nastaviti u tom smjeru.

Je li danas profitabilno živjeti od umjetnosti i kulture?

Mislim da je danas jako teško živjeti od umjetnosti i kulture. Naprimjer, Luka Krešimir Stipić (kipar) će posvjedočiti mladima kako je to biti kipar, ali ne raditi svoj posao. Naravno, radi on kiparstvo, ali ne živi od njega. S druge strane imamo Gorana Kovačića (glazbeni producent) koji mora naporno raditi kako bi uspio živjeti od svog poziva. Istina je da je danas teško živjeti od umjetnosti, ali se može i naši predavači žele pokazati da se od umjetnosti isplati živjeti. Na kraju se to sve isplati, na ovaj ili onaj način.

Više o projektu možete saznati na psonline.laudato.hr

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.