Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Maras želi do 2020. povećati udio malih i srednjih poduzeća [VIDEO]

Jedan od ciljeva strategije je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža

Jedan od ciljeva strategije je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža

Ministar poduzetništva i obrta Goran Maras predstavio je danas strategiju razvoja poduzetništva u Hrvatskoj od 2013. do 2020. godine čiji je opći cilj povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto u tom razdoblju.

Ta je vrijednost danas 16.366 eura, a cilj je 22.900 eura, rekao je Maras na predstavljanju nacrta strategije, čime je započela i javna rasprava o tom dokumentu koji bi se u vladinoj i saborskoj proceduri trebao naći u travnju.

Jedan od ciljeva strategije je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža.

[infopunkt 6206 2]

Strategija predviđa i povećanje ponude financijskih sredstava za malo gospodarstvo za 40 posto, odnosno ukupno 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva. Banke trenutno 39 posto zajmova plasiraju gospodarstvu, a 61 posto stanovništvu, a cilj je povećati udio plasmana banaka realnom sektoru na najmanje 50 posto ukupnih plasmana. Unutar toga je i povećanje udjela mikro i malih poduzetnika u ukupnom kreditnom portfelju sa sadašnjih 8 posto na 12 posto, objašnjava Maras.

[infopunkt 6206 3]

[infopunkt 6206 4]

Ministarstvo provedbom strategije želi povećati udio malih i srednjih poduzeća sa 22,4 posto na tisuću stanovnika, na 40 posto do 2020. godine te istovremeno povećati udio znanstvenika koji rade u poduzetničkom sektoru sa sadašnjih 19 na 30 posto.

Uklanjanjem administrativnih opterećenja i olakšavanjem poslovanja, cilj je za vrijeme provedbe strategije podići Hrvatsku među prvih 50 zemalja na rang listi Svjetske banke “Doing Business”. Hrvatska je trenutno 84. na toj listi.

[infopunkt 6206 5]

Pomoćnica ministra Dijana Bezjak kaže da je strategija razvoja poduzetništva u Hrvatskoj od 2013. do 2020. godine, usklađena s dokumentima i naputcima Europske unije i da je njezino donošenje uvjet za korištenje novca iz strukturnih fondova EU-a, koje Unija planira za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

[infopunkt 6206 6]

Potencijal tih fondova za Hrvatsku do 2020. godine iznosi dvije milijarde eura pri čemu se 1,75 milijardi odnosi na bespovratna sredstva od po 250 milijuna eura godišnje, a 250 milijuna eura je potencijalni doprinos strukturnih fondova EU-a za financijske instrumente i to za cjelokupno razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Uz doprinos iz domaćih privatnih izvora, taj se potencijal penje na četiri milijarde eura, kaže Dijana Bezjak.

[infopunkt 6206 7]

Ona naglašava da je jedan od prvih zadataka u provedbi strategije obveza smanjivanja regulatornih opterećenja za poduzetnike, posebno u odnosu na ishođenje svih vrsta dozvola i prijenos imovine. Do 2016. godine sve dozvole za pokretanje posla poduzetnik mora dobiti u roku od tri mjeseca jer bez toga prema propisima EU-a nema novca iz Unijinih fondova, upozorava pomoćnica ministra.

[infopunkt 6206 8]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.