Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Maraska Zadar proslavila 200 godina najstarijeg hrvatskog brenda Maraschina

Maraska Zadar je obilježila 200 godina svog postojanja i 200 godina organizirane industrijske proizvodnje Maraschina, kao i drugih biljnih i voćnih likera.

Maraska Zadar je obilježila 200 godina svog postojanja i 200 godina organizirane industrijske proizvodnje Maraschina, kao i drugih biljnih i voćnih likera. Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik Uprave Stanić grupe, koja će uskoro postati novi vlasnik 98,25 % dionica Maraske d.d., izjavio je: „Stanić grupa iznimno cijeni i poštuje povijesno nasljeđe i tradiciju koju Maraska ima, no naš je glavni zadatak kreirati strategiju za budućnost. Kao što je danas kravata simbol Hrvatske u svijetu, nekada je to bio maraskino, a naša je zadaća da mu vratimo stari sjaj u novom, modernom ruhu. Maraska je danas puno više od maraskina, može se pohvaliti širokim asortimanom bezalkoholnih pića, s Amarena sokovima na čelu, te jakim alkoholnim pićima poput orahovice, pelinkovca, travarice i mnogih drugih. Cilj nam je da u budućnosti Maraska bude simbol kvalitete s potpisom Mediterana.“

Tradicija proizvodnje likera od višnje maraške, koja je autohtona isključivo za područje Zadra i okolice, postoji duže od 500 godina, kada se taj napitak zvao „rosulj“ i spravljali su ga zadarski dominikanci. S vremenom se receptura unaprijedila, maraskino su zavoljeli tadašnji svjetski vladari poput kraljice Viktorije te kraljeva Georgea IV. i V., a 1821. godine započela je organizirana industrijska proizvodnja tog likera kakvu poznajemo i danas.

Njegova popularnost nastavila se i kasnije kroz dva stoljeća, pa je tako na potonulom Titanicu pronađen velik broj sanduka u kojima se čuvao maraskino. Nisu mu mogli odoljeti ni brojni književnici i intelektualci poput Ernesta Hemingwaya, Charlesa Baudelairea i Honoréa de Balzaca, koji čak u jednom od svojih djela spominje Zadar kao domovinu maraskina. Nešto kasnije maraskino su zavoljeli i svjetski poznati glumci i redatelji poput Charlieja Chaplina i Orsona Wellesa.

Pročitajte još:

Poduzeća

Dukat je začetnik organiziranog otkupa mlijeka koji je davne 1912. godine pokrenuo na području Zagreba.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.