Martina Crljen: S ponosom vodim Aquae Vivae

Višegodišnjim investicijom tvrtke Aquae Vivae d.d. od ukupno 155.000.000,00 kn uz pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvoj 20.03.2015. svečano je otvoren vodeni park Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama. Pet godina kasnije, 19. ožujak 2020. bio je prvi dan dvomjesečnog perioda prestanka poslovanja.

„U razgovorima sa zaposlenicima i suradnicima prije ove epidemije, često sam znala reći, svašta nam se može dogoditi, poslovno ili privatno, ali vodeni park će uvijek raditi. Termomineralna voda izvire u Krapinskim Toplicama  stoljećima i uvijek je bilo onih koji je prepoznaju i žele koristiti, a mi smo samo pomoćnici i mi dolazimo i odlazimo. Nažalost, period od protekla skoro tri mjeseca u svemu nas je naučio nečem novom. Epidemija je sve zaustavila“, kaže nam u razgovoru Martina Crljen, direktorica Aquae Vivae.

Vodeni park otvoren je ponovno 20. svibnja, nakon više od dva mjeseca pauze, prema uputama nadležnih službi, napravljene su revizije protokola održavanja i dezinfekcije, a gostima su pripremili dezinfekcijska sredstva kako bi sami, po želji mogli, a s ciljem vlastite sigurnosti, dezinficirati površine koje koriste.

Ponovno ste otvoreni dvadesetak dana. Jeste li zadovoljni odazivom gostiju?

Vremenske prilike nam nisu išle u prilog, ali vodeni park Aquae Vivae je destinacija koja je svim svojim sadržajima jednako dostupna posjetiteljima tijekom cijele godine, tako da vremenska prognoza, odnosno nestabilnost vremena, ne bi trebala značajno utjecati na posjećenost. Ipak, u ovom periodu sve zajedno je uzrokovalo značajan pad broja posjetitelja.

Krapinsko-zagorska županija, hrvatska je specifičnost u pogledu broja termi, toplica, kupališta na malom prostoru, a moderni kupališni turizam u Krapinskim Toplicama datira od 1939.?

Tradiciju, prisutnu u Krapinskim Toplicama, imam obvezu svakodnevno opravdati kvalitetom kako bi je održavali i dalje gradili.

Vodeni park Aquae Vivae jedini je objekt termalnog kupališta u Hrvatskoj koji je od temelja u cijelosti izgrađen u ovom stoljeću i otvoren 2015.g. i svoje bazene puni prirodnom, izvorskom, ljekovitom, termomineralnom vodom. Prirodna, ljekovita, termomineralna voda u svom izvorskom sastavu dostupna je svakom posjetitelju.

Želimo biti održivi, a sama održivost projekta i turističke usluge koju pružamo u Krapinskim Toplicama ogleda se u načinu korištenja termomineralne vode. Izvor, Pučka kupelj daje nam vodu temperature 41° C koju koristimo za punjenje bazena, a otpadnu vodu koristimo za grijanje svih prostora.

Investicija je radi takvog projekta bilo znatno veća, ali njeni efekti su presudni za održivost i uspješnost u poslovanju.

Martina Crljen

Kakvi su rezultati kupališta bili lani i što mislite o ovogodišnjima rezultatima?

U 2019. godini vodeni park Aquae Vivae posjetilo je 133 tisuće posjetitelja, u prethodnoj godini ostvarili smo dobit u iznosu od 3.853.821.

Ova godina započela je posve drugačije. Sjetite se štrajkova prosvjete koji su uzrokovali raniji povratak djece u školske klupe, zimski praznici su bili kraći za tjedan dana, što je odmah djelovalo i na nas.

Kasnije, početak epidemije u Italiji i u zemljama u našem okruženju, osjećao se u veljači i u Aquae Vivae. Ožujak skoro da i nismo ništa radili, unatoč tome što do odluke Nacionalnog Stožera civilne zaštite nismo zatvorili. U travnju nismo radili, a od otvorenja u svibnju, od 20. svibnja do 1. lipnja imali smo svega 3000 posjetitelja.

Što nam donosi vrijeme koje dolazi? Za sada gubitke, ali uz pomoć mjera vjerujem da ćemo izdržati, a da će protekom vremena gosti savladati strah i temeljem kvalitete usluge izabrati  Aquae Vivae.

Moram priznati da sam kao poduzetnik bila ugodno iznenađena odlukama Vlade. Po prvi puta na svom poslovnom putu osjetila sam da je država stala iza poduzetnika. Vlada je donijela odluke koje su u trenucima neizvjesnosti bile nezamjenjiva pomoć, nastavno na to HBOR je u veoma kratkom vremenu donio odluku o moratoriju naših obveza. Takva djelovanja zasada su uvelike olakšala situaciju.

Aquae Vivae su obiteljsko poduzeće, koliko vas je iz obitelji u tvrtki i na kojim pozicijama? Je li lakše kad su vam bliski kolege oni koji vas dobro znaju i privatno?

Aquae Vivae je dioničko društvo, većinski vlasnik je Dragutin Plahutar, moj otac. Ja sam od 2018. direktorica tvrtke.

Aquae Vivae d.d. većinski je vlasnik tvrtki  Stražaplastika d.d. i Samoborska banka d.d. koje neovisno posluju na tržištu i imaju svoje uprave.

Osim moje funkcije u Aquae Vivae s bratom i sestrom suvlasnik sam tvrtke Dekor tvornica rasvjete d.o.o. iz Zaboka koja se od 1962. godine bavi proizvodnjom rasvjete i jedina je tvrtka koja ima zaokruženi poslovni proces projektiranja, izrade i prodaje vlastitih proizvoda, rasvjete,  na domaćem i svjetskom tržištu.

Dekor za dvije godine slavi 60 godina postojanja. 2018. godine u Dekoru smo započeli projekt opremanja i modernizacije jedine tvornice rasvjete u Republici Hrvatskoj za koji nam je 2019. u sklopu natječaja EU izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta dodijeljena bespovratna potpora u iznosu od 6,6 milijuna kuna. Sestra, Nevenka Varjačić direktorica tvrtke Dekor i brat Karlo Plahutar kao tehnički direktor više su posvećeni poslovanju tvrtke Dekor, a ja poslovanju  Aquae Vivae.

Roditelji su nam podrška i njihove konzultantske usluge koristimo skoro svakodnevno. Mislim da je prednost u poslu raditi uz ljude koji vas poznaju, znaju kako reagirate, što tko bolje odrađuje i tada svatko sukladno tome preuzima dio posla u kojem je najbolji, a sve bez obrazloženja da li se radi o radu vikendom, praznikom, noću ili redovnom radnom vremenu.

 

Podijeli

Odgovori

Top