Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Meksiko kupio sto tona zlatnih poluga – zlatni standard ponovo u modi?

Meksiko je kupio gotovo 100 tona zlata u polugama, te na taj način napravilo jednu od najvećih investicija u posljednjih 40 godina. Kupnju, koju je meksička središnja banka objavila putem izvještaja, jedan je od najnovijih pokušaja da svoje gospodarstvo diverzificiraju od prevladavajućeg utjecaja američkog dolara…

Meksiko je kupio gotovo 100 tona zlata u polugama, te na taj način napravilo jednu od najvećih investicija u posljednjih 40 godina. Kupnju, koju je meksička središnja banka objavila putem izvještaja, jedan je od najnovijih pokušaja da svoje gospodarstvo diverzificiraju od prevladavajućeg utjecaja američkog dolara...

Meksiko se tako pridružio zemljama poput Kine, Rusije i Indije koje su zadnjih nekoliko godina stekle veliku količinu zlata, dok su Tajland, Šri Lanka i Bolivija ostvarile manje kupovine plemenite kovine.

Obrat nakon dva desetljeća

U srijedu se zlatom trgovalo na oko 1.510 dolara po unci, što je iznosilo 4% manje od nominalne rekordne razine koja je u ponedjeljak iznosila 1.575 dolara po unci. Analitičari predviđaju kako se ove godine može očekivati kupovina od 240 tona zlata, što je malo manje od rekordne kupovine iz 1981. godine kada se kupilo 276 tona zlata.

Vraćanje zlatnom standardu?

Obrat nakon dva desetljeća pokazuje promjenu trenda u kojem se vjerovalo ulaganjima u državne vrijednosnice. Nakon strukturalnih kriza nekih država Zapada, ni “riječ države” nije više na cijeni. Zlato izgleda ponovno zauzima svoju tradicionalnu poziciju: zlato = bogatstvo.

Napisao

Pročitajte još:

Osobne financije

Hrvatska narodna banka u prosincu prethodne godine kupila je 56256 unci zlata, odnosno oko 1.75 metričkih tona u ukupnoj vrijednosti 96 milijuna eura.

Financije

Pitanje je hoće li euro uopće postojati za nekoliko desetljeća.

Financije

Sve popularniji takav oblik štednje je ulaganje u investicijsko zlato - fizičke zlatne poluge i zlatnike oslobođene poreza namijenjene upravo dugoročnoj štednji.

Financije

Zlato je u proteklih 20 godina u prosjeku nosilo prinos od oko 8.3% godišnje, a od početka 2022. godine do listopada cijena zlata u...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.