Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Microsoft kupuje Nokijino mobilno poslovanje

Microsoft je pristao platiti 5,4 milijarde eura za kupnju Nokijinog mobilnog poslovanja, uključujući i prava na patente te finske kompanije, koja je nekad bila najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu.

Microsoft je pristao platiti 5,4 milijarde eura za kupnju Nokijinog mobilnog poslovanja, uključujući i prava na patente te finske kompanije, koja je nekad bila najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu.

Prema sporazumu, Microsoft će platiti 3,79 milijardi eura za Nokijin odjel mobilnih uređaja i 1,65 milijardi za patente, navodi se u priopćenju tih kompanija u utorak.

Taj sporazum trebao bi biti realiziran početkom 2014. godine, jer ga još moraju odobriti dioničari Nokije i tržišni regulatori.

Nokia, nekoć neprikosnoveni lider na tržištu mobilnih telefona, zapala je posljednjih godina u financijske probleme jer je izgubila tržišni udjel zbog velikog uspjeha pametnih telefona Samsunga i Applea.

Godine 2011. Nokia je sklopila partnerstvo s Microsoftom o korištenju njegova Windows Phone softvera za mobilne uređaje, a iste godine na čelo kompanije iz Microsofta dolazi Stephen Elop.

Kako bi poboljšao financijsku poziciju finske kompanije, Elop je posljednjih godina smanjio broj zaposlenih za više od 20.000, a početkom ove godine ukinuo je i isplatu dividende. No, ni to nije vratilo Nokiju na ranije tržišne pozicije.

Nedavno je Nokija izvijestila da je njezina prodaja mobitela u drugom tromjesečju pala za 27 posto, dok je u posljednjih devet tromjesečja njezin gubitak iznosio više od 5 milijardi eura.

“Nakon temeljite procjene kako bi se povećala vrijednost za dioničare i razmatranja različitih alternativa, vjerujemo da je ova transakcija najbolje rješenje za Nokiju i njezine dioničare”, navodi predsjednik Nokije Risto Siilasmaa u današnjem priopćenju.

On će od Elopa, koji se vraća u Microsoft, privremeno preuzeti dužnost izvršnog direktora Nokije dok se ne pronađe nova osoba za to mjesto.

„Ovo je odvažan korak u budućnost – dobitničko rješenje za zaposlenike, dioničare i kupce obje kompanije. Povezivanjem tih sjajnih ekipa ubrzat će se rast Microsoftova udjela i dobiti u mobilnom poslovanju, te će se povećati razvojne mogućnosti kako za Microsoft, tako i za njegove partnere u cjelokupnom poslovanju“, kazao je u priopćenju Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta, koji je nedavno najavio odlazak u mirovinu u roku od godinu dana.

Kao jedan od favorita za njegova nasljednika navodi se upravo Stephen Elop.

Microsoft, najveći svjetski proizvođač softvera, i sam vodi borbu kako bi ostao relevantan na tržištu jer se potrošači sve više odmiču od osobnih računala s Windows softverom i okreću mobilnim uređajima Applea i drugih proizvođača. Google i Facebook, pak, brzo napreduju u području društvenih mreža i online oglašavanja, u kojima je pozicija Microsofta i dalje vrlo slaba.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Poduzeća

Cjelokupni vizualni korporativni identitet međunarodnog Erste Groupa, uključujući i Erste banku u Hrvatskoj, u siječnju 2023. temeljito je moderniziran i prilagođen budućnosti.

Lifestyle

Dobre stvari se događaju onima koji su spremni čekati. Međutim, ponekad su proaktivnost i uzimanje stvari u naše ruke pravi izbor.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.