Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Microsoft kupuje Nokijino mobilno poslovanje

Microsoft je pristao platiti 5,4 milijarde eura za kupnju Nokijinog mobilnog poslovanja, uključujući i prava na patente te finske kompanije, koja je nekad bila najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu.

Microsoft je pristao platiti 5,4 milijarde eura za kupnju Nokijinog mobilnog poslovanja, uključujući i prava na patente te finske kompanije, koja je nekad bila najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu.

Prema sporazumu, Microsoft će platiti 3,79 milijardi eura za Nokijin odjel mobilnih uređaja i 1,65 milijardi za patente, navodi se u priopćenju tih kompanija u utorak.

Taj sporazum trebao bi biti realiziran početkom 2014. godine, jer ga još moraju odobriti dioničari Nokije i tržišni regulatori.

Nokia, nekoć neprikosnoveni lider na tržištu mobilnih telefona, zapala je posljednjih godina u financijske probleme jer je izgubila tržišni udjel zbog velikog uspjeha pametnih telefona Samsunga i Applea.

Godine 2011. Nokia je sklopila partnerstvo s Microsoftom o korištenju njegova Windows Phone softvera za mobilne uređaje, a iste godine na čelo kompanije iz Microsofta dolazi Stephen Elop.

Kako bi poboljšao financijsku poziciju finske kompanije, Elop je posljednjih godina smanjio broj zaposlenih za više od 20.000, a početkom ove godine ukinuo je i isplatu dividende. No, ni to nije vratilo Nokiju na ranije tržišne pozicije.

Nedavno je Nokija izvijestila da je njezina prodaja mobitela u drugom tromjesečju pala za 27 posto, dok je u posljednjih devet tromjesečja njezin gubitak iznosio više od 5 milijardi eura.

“Nakon temeljite procjene kako bi se povećala vrijednost za dioničare i razmatranja različitih alternativa, vjerujemo da je ova transakcija najbolje rješenje za Nokiju i njezine dioničare”, navodi predsjednik Nokije Risto Siilasmaa u današnjem priopćenju.

On će od Elopa, koji se vraća u Microsoft, privremeno preuzeti dužnost izvršnog direktora Nokije dok se ne pronađe nova osoba za to mjesto.

„Ovo je odvažan korak u budućnost – dobitničko rješenje za zaposlenike, dioničare i kupce obje kompanije. Povezivanjem tih sjajnih ekipa ubrzat će se rast Microsoftova udjela i dobiti u mobilnom poslovanju, te će se povećati razvojne mogućnosti kako za Microsoft, tako i za njegove partnere u cjelokupnom poslovanju“, kazao je u priopćenju Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta, koji je nedavno najavio odlazak u mirovinu u roku od godinu dana.

Kao jedan od favorita za njegova nasljednika navodi se upravo Stephen Elop.

Microsoft, najveći svjetski proizvođač softvera, i sam vodi borbu kako bi ostao relevantan na tržištu jer se potrošači sve više odmiču od osobnih računala s Windows softverom i okreću mobilnim uređajima Applea i drugih proizvođača. Google i Facebook, pak, brzo napreduju u području društvenih mreža i online oglašavanja, u kojima je pozicija Microsofta i dalje vrlo slaba.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.