Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Milanović: Počele prave reforme, nema radikalnih rezova [VIDEO]

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je Vlada predloženim rebalansom proračuna poručila da su prave reforme započele no, naglasio je, u prvoj godini procedure prekomjernog deficita ne želimo radikalnim rezovima zakočiti gospodarski rast.

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je Vlada predloženim rebalansom proračuna poručila da su prave reforme započele no, naglasio je, u prvoj godini procedure prekomjernog deficita ne želimo radikalnim rezovima zakočiti gospodarski rast.

“Prva i osnovna poruka je da i dalje kao država živimo iznad svojih mogućnosti”, rekao je Milanović na koferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon što je na sjednici Vlade predstavljen rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Rebalans je jasna politička poruka Vlade da su reforme stvarno započele i to je temelj i početak procesa koji ćemo nastaviti idućih godina, dodao je.

Procedura prekomjernog deficita je samo poticaj Vladi da ustraje u svojoj politici smanjivanja deficita i javnog duga. Ali, to je prije svega politička odluka Vlade, istaknuo je premijer.

Umjesto zaduživanja, Vlada se opredijelila za smanjivanje potrošnje i deficita, a u ovoj godini to će biti oko 4 milijarde kuna, kazao je.

“To je puno, ali manje od onoga što preporuča Europska komisija, ali to je predmet razgovora i pregovora“, dodaje Milanović ističući kako po tom pitanju postoje određene razlike u stavovima MMF-a i Europske komisije.

Prema preporukama iz procedure prekomjernog deficita, Hrvatska je u ovoj godini deficit trebala smanjiti za 2,3 posto. Misija MMF-a, pak, i smanjenje od oko 1 posto u ovoj godini ocjenjuje prihvatljivim s obzirom na izostanak gospodarskog rasta, a okretanje održivijim mjerama na rashodovnoj strani predlaže u srednjem i dužem razdoblju.

“Hrvatska u ovom trenutku radi i ide naprijed, ali nećemo dopustiti da se radikalnim rezovima u prvoj godini zatuče rast”, naglasio je Milanović. Hrvatska neće biti Grčka, poručio je.

Premijer ističe da rebalansom proračuna smanjenje potrošnje neće ići na teret građana jer se neće rezati mirovine, plaće i porodiljne naknade, a neće biti ni novog poreznog tereta za građane.

Smanjit će se plaće državih dužnosnika za 6 posto, što Milanović opisuje “simbolički važnim”. Nužno je, dodaje, bilo i vraćanje doprinosa za zdravstvo s 13 na 15 posto jer je u protekle dvije godine njegova smanjenja izostao očekivani učinak na gospodarstvo.

Jedina je pogreška što Vlada s ovim reformama nije započela još u studenome prošle godine, rekao je Milanović. 

[infopunkt 7885 9]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.