Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Minimalac raste na 3.080 kuna?

Na ruke bi radnik, pod pretpostavkom da plaća najviši prirez, u tom slučaju primio 2.426,62 kune, što je dvjestotinjak kuna više nego sada.

Na ruke bi radnik, pod pretpostavkom da plaća najviši prirez, u tom slučaju primio 2.426,62 kune, što je dvjestotinjak kuna više nego sada.

Iznos minimalne plaće na razini države ubuduće bi se trebao znati uoči donošenja proračuna za iduću godinu i mijenjao bi se svake godine. Novi list javlja kako Vlada, sindikati i poslodavci već neko vrijeme razgovaraju o novom modelu izračuna minimalne plaće u kojem vjerojatno ne bi bilo nikakvih iznimki. Drugim riječima, ne bi bilo sniženog minimalca za radno-intezivne grane poput tekstila ili drvne industrije. Njih bi se nastojalo zaštiti na neki drugi način, o čemu u vladi tek trebaju razgovarati. Jedna od mogućih ideja je da se poslodavce u tim djelatnostima porezno rastereti oslobađanjem dijela poreza na dohodak. Odnosno, i u slučajevima da se dozvoli dogovor o nižem minimalcu na razini sektora, država bi intervenirala da zaštiti minimalna radnička primanja.

Više nego sada

No, o tome bi se još trebalo razgovarati koncem kolovoza, nakon godišnjih odmora, s obzirom da je plan da se iznos minimalne plaće za narednu godinu utvrdi najkasnije do konca listopada. Sadašnji izračuni, prema formuli o kojoj se razgovara, pokazuju kako bi iznos minimalne plaće u idućoj godini trebao biti na razini 3.080 kuna što je 266 kuna više od trenutnog iznosa bruto minimalca. Na ruke bi radnik, pod pretpostavkom da plaća najviši prirez, u tom slučaju primio 2.426,62 kune, što je dvjestotinjak kuna više nego sada.

Iznos minimalne više se neće vezati uz bruto domaći proizvod, iako od tog parametra poslodavci ne odustaju. Međutim, vlada se priklonila sindikatima u ocjeni da BDP ne treba imati utjecaj na iznos minimalnih primanja radnika. Naime, riječ je o plaći koja je više socijalna kategorija i trebala bi radniku omogućiti da pokrije najnužnije potrebe. Premda je to gotovo nemoguća misija.

Formula MOR-a

Hrvatska će, po svemu sudeći, usvojiti metodologiju Međunarodne organizacije rada (MOR) za izračun minimalne plaće pri čemu se u obzir uzima pragu rizika od siromaštva i ekvivalent odraslih osoba u obitelji koji se dijele s faktorom zaposlenosti. Prag rizika siromaštva, pritom, trebao bi se trebao odnositi na samca. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, on za samca za 2010. godinu, iznosi 2,1 tisuću kuna mjesečno. S obzirom na formulu MOR-a minimalac bi iznosio 3.080 kuna što je na razini udjela od 40 posto u prosječnoj plaće u zemlji.

No, još uvijek dogovor nije finaliziran kada je riječ o udjelu minimalca u prosječnoj plaći. Sindikati traže da se promatra prosječna plaća na razini zemlje, dok je vladina strana sklonija promatrati je u odnosu na prosjek gospodarstva, jer se u gospodarstvu minimalac najčešće i isplaćuje.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.