Minimalna plaća 2.984,78 kuna bruto

Minimalna plaća 2.984,78 kuna bruto

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o visini minimalne plaće do 31. prosinca 2013. godine u bruto iznosu od 2.984,78 kuna. Novi minimalac veći je od dosadašnjeg za 170 kuna.

Uredba stupa na snagu 1. lipnja kako bi se sindikatima i poslodavcima u tvrtkama iz industrijskih grana koje će imati problema u isplati minimalne plaće ostavilo prostora za dogovor koji im omogućuju zakonske odredbe da kolektivnim ugovorom ugovore nižu minimalnu plaću. Ona pak ne smije biti manja od 95 posto iznosa koji vrijedi za ostale zaposlene u Republici Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako je od početka godine do jučer, prema evidenciji HZZ-a, zaposleno 63 tisuće ljudi, što je 30 posto više nego lani. Većina novozaposlenih posao je našla u turizmu, ali napominje da je sedam tisuća radnika zaposleno u prerađivačkoj industriji, pet tisuća u trgovini te tri tisuće u građevinarstvu.

Mrsić se nada da će ove godine više ljudi naći nego izgubiti posao.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog izmjene Zakona o trgovačkim društvima prema kojima bi poduzetnici imena svojim trgovačkim društvima registriranima u Hrvatskoj mogli dati na svim jezicima Europske unije. Dosad su imena tih društava mogla biti samo na hrvatskom jeziku te latinskom ili starogrčkom.

Vlada je u Sabor poslala i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nasljeđivanju prema kojem se nositelji založnog prava na nekretninama, koje su naslijedili gradovi i općine, mogu naplatiti samo iz tih nekretnina, a ne iz cjelokupne imovine gradova i općina kao do sada.

Podijeli

Odgovori

Top