Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Ministar Piletić pustio u rad RMOD solarnu elektranu

Novi oblici investiranja imovine umirovljenika.

Povodom obilježavanja 20 godina mirovinskih osiguravajućih društava u Republici Hrvatskoj jučer je puštena u rad RMOD solarna elektrana. Svečanosti je nazočio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Gdje usmjeriti investicije u sljedećih 20 godina, o čemu tvrtke trebaju voditi računa kako bi svoje poslovanje strateški usmjerile u skladu sa zelenom tranzicijom, što su glavni demografski izazovi i kakve trendove očekujemo, te je li mirovinski sustav u Republici Hrvatskoj održiv teme su o kojima se razgovaralo na konferenciji povodom 20 godina rada Raiffeisen MOD-a.

Nove prilike za održivo investiranje

Dr. sc. Krešimir Ivanda, s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je kako su demografske mjere dobrodošle i potrebne, ali nisu ključne, one bi trebale doći u sklopu rješavanja mnogo složenijih i važnijih problema koji muče hrvatsko društvo i ekonomiju. Uz demografske izazove s kojima se suočavamo, nezavidan omjer radnika i umirovljenika (1: 1,3) nužno je proširiti oblike i mogućnosti ulaganja imovine kojim raspolažu MOD-ovi i mirovinska društva.

Na kraju prvog kvartala 2022. godine samo su MOD-ovi upravljali imovinom većom od 2 milijarde kuna, a isplaćeno je preko 14 tisuća mjesečnih mirovina.

29.6.2022., Zagreb – U poslovnom kompleksu Mani u Buzinu odrzana je svecana konferencija 20 godina mirovinskih osiguravajucih drustava u Republici Hrvatskoj, te otvorenje RMOD solarne elektrane.

Struktura portfelja mirovinskih osiguravajućih društava se mijenja i ide prema većoj diverzifikaciji ulaganja, pa osim ulaganja u financijsku imovinu kao što su obveznice, dionice i udjeli u investicijskim fondovima, društva traže nove, održive prilike za investiranje s ciljem ostvarivanja stabilnih prinosa.

Jedno od takvih ulaganja je i investicija od preko 100 milijuna kuna u Poslovni centar „Mani“ u Buzinu. Kompleks koji obuhvaća četiri poslovne zgrade na čijim krovovima je instaliran 761 fotonaponski panel instalirane snage 350KWh koji će godišnje proizvoditi 375MWh električne energije predane u sustav. U cilju oplemenjivanja investicije uz doprinos smanjenja globalne emisije stakleničkih plinova u kratkom periodu postavljena je energetski efikasnija LED rasvjeta u centru i oko njega. Ove zime plinsko grijanje prostora je zamijenjeno dizalicama topline višestruko smanjujući račune za plin korisnika centra.

Prihod od zakupnina poslovnog kompleksa „Mani“, kao i prihod od prodaje električne energije pridonose sigurnijoj isplati mirovina. Ukupna investicija u cjelokupni projekt u Poslovni centar „Mani“ je 15 milijuna eura, a očekivani povrat na investiciju u solarnu elektranu je 7-9 godina, dok je povrat na investiciju u Poslovni centar „Mani“ zapravo nešto veći, odnosno 12-15 godina.

Željko Bedenic, predsjednik Uprave RMOD-a.

Puštanjem u rad solarne elektrane Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo je završilo prve dvije faze strateškog plana orijentacije poslovanja u skladu sa zelenom tranzicijom. „Ovo je naša druga faza, solarna elektrana. Imamo još dvije faze, tj. investicije koje će u potpunosti zazeleniti ovaj poslovni kompleks, a to su punionica električnih vozila i dodatno grijanje preko „data centra“, izjavio je gosp. Željko Bedenic, predsjednik Uprave RMOD-a, te dodao kako je ono što možemo promijeniti u trenutnom sustavu način na koji upravljamo sredstvima i ulaganjima.

Puštanje u rad solarne elektrane podržao je i ministar Piletić: „Želimo izmjenama zakona podržati upravo ovakve projekte kako bi novci naših umirovljenika, tj. osiguranika bili sigurni, bili isplativi. Ovakvi su projekti izravno vezani uz inflaciju, pa u trenutcima kada imamo nešto manje prinose mirovinskih fondova i društava izvrsna su prilika za proširenje mogućnosti ulaganja kako bi isplata mirovina bila sigurnija.“ Dodao je i kako je hrvatski mirovinski sustava siguran, a zadaća Vlade je da bude adekvatan i dugoročno odziv.

Pročitajte još:

Energetika

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj,...

Financije

Mirovina može i treba biti ugodno razdoblje u kojem energiju trošimo na samo nama bitne stvari, a isplatu i upravljanje mirovinom bezbrižno ostavljamo stručnjacima...

Novosti

Točno je 25 godina prošlo od kako je Kruno Petrokov 1991. godine osnovao tvrtku Petrokov koja se bavi prodajom opreme za grijanje, hlađenje, vodovod...

Izdvojeno

Po riječima vlasnika tvrkte Petrokov, i investitora Krunoslava Petrokova, riječ je o investiciji vrijednoj 9 milijuna kuna, vrijeme povrata investicije je 9,5 godina, a...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.