Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ministarstvo predlaže slobodno formiranje cijena naftnih derivata

Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj uskoro bi se mogle slobodno formirati, jer su se otvaranjem tržišta i pojavom više tvrtki na tržištu naftnih derivata stekli uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, smatraju u Ministarstvu gospodarstva koje je otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu novog zakona o tržištu naftnih derivata.

Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj uskoro bi se mogle slobodno formirati, jer su se otvaranjem tržišta i pojavom više tvrtki na tržištu naftnih derivata stekli uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, smatraju u Ministarstvu gospodarstva koje je otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu novog zakona o tržištu naftnih derivata.

Ministarstvo je nacrt prijedloga tog zakona objavilo na svojim internet stranicama, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću traje od 7. do 21. studenoga.

Kao najvažnije novosti zakonskog prijedloga iz Ministarstva ističu uređenje pravnog statusa Hrvatske agencije za naftu i naftne derivate, s obzirom da je u svibnju ove godine, s rebalansom proračuna, ta agencija uvrštena u proračun Ministarstva gospodarstva, kao proračunski korisnik koje svoje poslovanje vodi preko državne riznice.

Novim se zakonom o tržištu nafte određuje obveza formiranja obveznih i operativnih zaliha naftnih derivata i djelovanje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta naftom i naftnim derivatima.

Također, novi zakon ne predviđa donošenje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Naime, kako objašnjavaju u Ministarstvu, u državama članicama EU cijene naftnih derivata se formiraju prema tržišnom principu.

“S obzirom na otvaranje tržišta u Republici Hrvatskoj i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata stekli su se uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prijedlogom novog zakona predviđeno da se cijena naftnih derivata formira slobodno”, ističe pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger.

Kao posljedicu toga, očekuje zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te ističe da se na taj način potiču investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima.

“Dugoročno očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemlja Europske unije”, kaže Zrinski Berger.

Naglašava kako je i prijedlogom novog zakona predviđeno da Vlada RH može, u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, propisati najvišu razinu cijena za pojedine naftne derivate, za razdoblje od najduže 90 dana.

U Ministarstvu očekuju da novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata bude donesen do kraja ove godine.

U Hrvatskoj su cijene naftnih derivata već desetak godina regulirane pravilnikom o utvrđivanju tih cijena, a trenutno je na snazi Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesen 2011. godine koji se nekoliko puta mijenjao.

Prema trenutno važećim odredbama tog Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.