Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Mrsić:”Socijalno gospodarstvo zasad ima zanemariv udio u hrvatskom BDP-u”

Nagradu za socijalno-poduzetničku ideju dobila je tvrtka Domaće mlijeko iz Varaždina, a socijalni poduzetnik godine je Autonomni centar – ACT iz Čakovca.

Nagradu za socijalno-poduzetničku ideju dobila je tvrtka Domaće mlijeko iz Varaždina, a socijalni poduzetnik godine je Autonomni centar - ACT iz Čakovca.

Udruga za kreativni razvoj Slap u suradnji s Delegacijom Europske unije u Hrvatskoj dodijelila je nagrade za socijalno-poduzetničku ideju i socijalnog poduzetnika godine.

Nagradu za socijalno-poduzetničku ideju dobila je tvrtka Domaće mlijeko iz Varaždina,  koja je pokrenula mini mljekaru kapaciteta 5.000 litara na dan za otkup mlijeka od 50 malih obiteljskih gospodarstava s tri do pet krava, za što nisu zainteresirani veliki otkupljivači.

Socijalni poduzetnik godine je Autonomni centar – ACT iz Čakovca. To je udruga građana koja informiranjem, savjetovanjem, izobrazbom i drugim oblicima podrške radi na razvoju civilnoga društva, eko-društvene ekonomije te slobodne kulture i društveno angažirane umjetnosti.

Udruga je pokrenula nekoliko poduzeća, a najpoznatija je po socijalno-šivačkoj zadruzi Humana nova.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je sudjelovao na dodjeli nagrada, ocijenio je da je hrvatsko gospodarstvo opterećeno raznim problemima, a jedan od najvećih je izrazito nepovoljan odnos broja zaposlenih i umirovljenika koji dugoročno nije održiv.

Ulaskom u Europsku uniju gospodarstvo će dobiti poticaj razvoju, a socijalno poduzetništvo može biti jedan od njegovih zamašnjaka, rekao je Mrsić. Napomenuo je pritom da socijalno gospodarstvo zasad ima zanemariv udio u BDP-u, a da je jedan od njegovih ciljeva povećanje toga udjela.

Socijalno gospodarstvo najčešće se definira kao gospodarska djelatnost koja neupitnosti profita pretpostavlja širu korist poduzetničkih pothvata za zajednicu u kojoj poduzetnici djeluju pri čemu stvorene viškove koriste za društveno dobro.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.