Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Na ‘stupu srama’ i poslodavci koji ne isplaćuju plaće

Pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi, a za taj svoj rad nije plaćeno, nema. Dio problematičnih poduzeća otišao je u stečaj, no sindikati barataju brojkom do 80 tisuća radnika koji rade bez plaće.

Pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi, a za taj svoj rad nije plaćeno, nema. Dio problematičnih poduzeća otišao je u stečaj, no sindikati barataju brojkom do 80 tisuća radnika koji rade bez plaće.

Nakon poreznih dužnika, na stupu srama naći će se i poslodavci koji ne isplaćuju plaću. Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, ovih dana objavljenim na stranicama Porezne uprave, stvorit će se pravna pretpostavka za kreiranje nove liste dužnika, onih koji ne plaćaju rad.

“Kako bi se smanjio broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, već je uvedeno nekoliko mjera posebnim propisima, a njima u prilog ovim se Zakonom propisuje da Porezna uprava može objaviti listu poslodavaca za koje je sukladno dostavljenim propisanim izvješćima vidljivo da ne isplaćuju plaću svojim radnicima”, stoji među ostalim u objašenju novine koja će se uvesti Zakonom o doprinosima, piše Novi list.

Ministarstvo financija kao predlagatelj zakonskih izmjena pritom ističe kako je ‘odlučno osigurati’ da svi poslodavci pravovremeno podmiruju dospjelu obvezu prema svojim radnicima s ciljem jačanja financijske discipline kao ‘odlučne komponente za funkcioniranje i zaštitu pravnog poretka, javnog morala, gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja građana’.

Pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi, a za taj svoj rad nije plaćeno, nema. Kada je u proljeće prošle godine uvedena obveza da se bez uplaćenih obveznih doprinosa i poreza plaća ne može isplatiti, baratalo se brojkom od preko sto tisuća radnika bez plaće. U međuvremenu je dio problematičnih poduzeća otišao u stečaj pa je i broj radnika bez plaće zasigurno smanjen. Egzaktnog podatka nema, no sindikati će nerijetko baratati brojem do 80 tisuća radnika koji rade bez plaće. Plaća i naknada plaće za prethodni mjesec, radniku se isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno.

Izmjene u propisu kojim se regulira oporezivanje dohotka, vjerojatno će u proceduri biti na jesen pa je teško očekivati da bi se prije kraja godine, najranije, ostvarila mogućnost formiranje liste poslodavaca koji ne ispunjavaju obaveze prema radnicima. Osim toga, na toj listi se neće naći, primjerice, poslodavci koji ‘preskoče’ jedan mjesec. Naime, predloženim izmjenama zakona se kaže kako Porezna uprava temeljem dostavljenih izvješća poreznih obveznika o dohotku od nesamostalnog rada, obaveznim doprinosima i predujmu poreza na dohodatk i prireza porezu na dohodak, može objaviti listu poreznih obveznika – poslodavaca – koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena. Osim podataka o poslodavcu, na listi će se objavljivati i broj radnika kojima plaća nije isplaćena, kao i razdoblje na koje se izvješće o neisplati plaće odnosi.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.