Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Na ZV-u otvoren sajam Ambienta [VIDEO]

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 40. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem se do 20. listopada predstavlja 257 izlagača iz 28 zemalja.

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 40. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem se do 20. listopada predstavlja 257 izlagača iz 28 zemalja.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je u 14 sati trebao biti i na poslovnom klubu, tradicionalnom susretu gospodarstvenika iz drvnog sektora s predstavnicima Vlade, ali je zbog ranije dogovorenih obveza ministra poslovni susret otkazan.

Otvarajući Ambientu, ministar Jakovina je istaknuo kako je riječ o regionalnom sajmu koji je prilika da predstavimo ono najbolje u drvoprerađivačkoj i industriji namještaja.

[infopunkt 7313 3]

Drvna je branša, kaže Jakovina, svijetli primjer koji i u vrijeme recesije i krize bilježi pozitivne trendove. Devet godina robna razmjena je pozitivna, rekao je ministar ističući kako se i u prvih šest mjeseci ove godine nastavljaju pozitivni trendovi sa suficitom u robnoj razmjeni od 243 milijuna američkih dolara, što je porasta u odnosu na 187 milijuna dolara u isto vrijeme lani.

[infopunkt 7313 4]

Po podacima HGK, u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno je drvnih proizvoda i namještaja u vrijednosti 483 milijuna dolara, što je porast za 3 posto, dok je uvoz smanjen 14 posto, na 240 milijuna dolara.

Ministar poljoprivrede poručio je kako će Vlada i dalje poticati razvoj tog sektora. Ove godine za drvnu su industriju osigurane bespovratne potpore u iznosu od 50 milijuna kuna, jutros su potpisani prvi ugovori, a potpore će se osigurati i u proračunu za iduću godinu, vjerovatno u nešto većem iznosu, kazao je Jakovina te pozvao tvrtke da iskoriste i mogućnosti koje im se otvaraju iz fondova Europske unije.

[infopunkt 7313 5]

[infopunkt 7313 6]

Na novinarski upit o strahu domaćih proizvođača zbog inozemne konkurencije, a uskoro dolazi i Ikea, Jakovina je kazao kako su predstavnici Ikee jučer održali sastanak sa 60-tak proizvođača namještaja u Hrvatskoj o mogućnostima suradnje.

To je jedan od puteva koji se domaćim proizvođačima otvara kroz taj lanac. Ne treba se bojati konkurencije, mi proizvodimo dobro, proizvodimo izuzetno kvalitetno, no treba sektoru pomoći da, uz dodatno smanjenje troškova i parafiskalnih nameta, bude još konkurentniji, kazao je Jakovina.

[infopunkt 7313 7]

U sklopu sajma Ambienta održat će se nekoliko stručnih događanja, radionica, okruglih stolova, a bit će dodijeljena i priznanja kvalitete najviše ocijenjenim proizvodima Mobil optimum, priznanja izlagačima za cjelovitost marketinškog nastupa te priznanja za najuspješnije ambijentalno izlaganje.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Autobusa punih radnika skoro više nema, proizvodnih tekstilnih pogona sve je manje.

Ekonomija

Do kraja godine certificirat će se između pedeset i šezdeset obiteljskih i malih hotela koji su se opredijelili za zeleno poslovanje.

Komentari

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Tim povodom razgovarali smo...

Ekonomija

Paralelno sa smanjenjem „straha“ od online kupovine, jačaju sve veća očekivanja e-kupaca.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.