Nadajmo se da „grčka tragedija“ neće zahvatiti Italiju, Španjolsku, Portugal

Nadajmo se da „grčka tragedija“ neće zahvatiti Italiju, Španjolsku, Portugal

Nesigurnost na tržišta vratila se kao posljedica razbuktavanja europske dužničke krize te je situacija krajem 2011. izgledala neizvjesnija nego početkom godine. U središtu pažnje bila je Grčka, suočena sa ogromnom državnom zaduženošću te snižavanjem kreditnog rejtinga, a cjelokupna situacija umalo je rezultirala izbacivanjem Grčke iz Eurozone.

Sve navedeno se negativno odrazilo i na tržišta kapitala te su svi važniji europski i azijski dionički indeksi bilježili uglavnom dvoznamenkaste padove vrijednosti a indeksi tržišta kapitala u SAD su se kretali oko nule ili su ostvarili rast do pet posto. Što se tiče Zagrebačke burze dionički indeks Crobex godinu je završio na 1.740,21 bodova što je pad od 17,56 posto. Index Crobex10 je godinu završio na 976,16 bodova što je pad od 15,43 posto.

S obzirom na nestabilne prilike na dioničkim tržištima jasno je da su posljedice najviše osjetili fondovi koji su im i najizloženiji – dionički i mješoviti fondovi. Obveznički fondovi ostvarivali su uglavnom pozitivne rezultate, dok kod novčanih fondova očekivano nije bilo padova vrijednosti udjela na godišnjoj razini.

Sliku fondovskog tržišta u 2011. godini najbolje predstavlja činjenica da su od deset najboljih fondova po ostvarenom prinosu svi iz grupe novčanih fondova. Rezultati fondova ukupno gledano kreću se u rasponu od -41,62 posto pa do +3,89 posto.

Što se rezultata dioničkih fondova tiče, najbolje su prošli ulagači u fond Raiffeisen World čija vrijednost je smanjena za 1,61 posto a iza njega je fond Platinum Blue Chip kojem je vrijednost pala za 3,57 posto jer su to najmanji padovi u ovoj grupi fondova. Ako pogledamo strukturu ulaganja ova dva fonda, iz osobnih iskaznica fondova za rujan prošle godine vidljivo je da je fond Raiffeisen World ulagao najviše na tržište Japana, SAD-a te Francuske. Prema posljednjim podacima Platinum Blue Chip je kao glavna tržišta imao SAD, Hrvatsku te Njemačku. Najveći pad kod dioničkih fondova imao je fond ST Global Equity kojem je vrijednost u 2011. godini smanjena za 41,62 posto a slijedi ga NFD Aureus New Europe sa padom 33,54 posto. Prema posljednji podacima, fond ST Global Equity ulagao je uglavnom na hrvatsko tržište (preko 75 posto) a slijedi njemačko tržište te SAD.

Kod mješovitih fondova najmanje padove u ovoj grupi imali su fondovi ICF Balanced (-3,80 posto) te Allianz Portfolio (-4,39 posto). Što se geografske strukture tiče, oba fonda glavninu svog portfelja imala su usmjerena na hrvatsko tržište. Najveće padove kod mješovitih fondova zabilježili su ST Balanced kojem je vrijednost smanjena za 25,28 posto a iza njega je Raiffeisen Balanced kojem je vrijednost smanjena za 19,17 posto. Oba fonda su glavninu svoga portfelja imala su uloženo na hrvatsko tržište.

Ukupno gledano, daleko bolje rezultate u odnosu na prethodne dvije grupe fondova imali su obveznički fondovi. Iako prinosi nisu bili naročito visoki, šest od ukupno osam obvezničkih fondova zabilježilo je porast vrijednosti. Najuspješniji obveznički fond bio je Capital One kojem je vrijednost uvećana za 2,33 posto a iza njega je ZB bond sa porastom od 2,11 posto. Što se strukture portfelja fonda Capital one tiče, bio je usmjeren primarno na Hrvatsko tržište i to državne vrijednosne papire, dok je fond ZB bond bio uglavnom izložen hrvatskom, ruskom te njemačkom tržištu. Pad kod obvezničkih fondova imali su fondovi OTP euro obveznički (-14,56 posto) te HI-conservative (-0,61 posto). Ako promotrimo podatke iz osobnih iskaznica fondova OTP euro obveznički fond ulagao je na hrvatsko i grčko tržište dok je fond HI-conservative pretežno usmjeren na hrvatsko tržište.

Novčani fondovi imali su pozitivne rezultate, kao što se i očekuje od ovog tipa fondova. Njihovi rezultati kretali su se u rasponu od +1,15 posto pa do 3,89 posto što je najbolji rezultat u ovoj grupi. Vrh ljestvice zauzimaju Locusta Cash (+3,89 posto), Agram Euro Cash(+3,09 posto) te ST Cash (+2,96 posto) dok je najmanji prinos ostvario jedini dolarski novčani fond, PBZ Dollar kojem je vrijednost porasla za 1,15 posto.

Imovina

Za razliku od godine ranije, prošle je godine ponovno došlo do pada ukupne imovine otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom. Imovina je krajem studenog iznosila 11,893 milijardi kuna što je za 9,13 posto manje u odnosu na početak godine. Dioničkim fondovima imovina je smanjena za 26,15 posto te su krajem godine upravljali su sa 2,227 milijardi kuna. Imovina mješovitih fondova imala je sličan pad, te je krajem godine iznosila 1,424 milijardi kuna što je pad od 26,77 posto. Iako su obveznički fondovi u prvoj polovini godine bilježili konstantan porast, na kraju su također završili u minusu te je njihova imovina iznosila 841,9 milijuna kuna što je pad od 28,71 posto. Porast su imali jedino novčani fondovi kojima je imovina uvećana za 6,52 posto te su krajem studenog raspolagali sa 7,399 milijardi kuna.

Što se tiče noviteta na fondovskom tržištu, prošle godine osnovana su tri novčana fonda i to Certus Cash, Raiffeisen euroCash te HPB Euro Novčani. Pred sam kraj godine spajanjem dvaju fondova, Raiffeisen hrvatske dionice i Raiffeisen Emerging Markets nastao je fond Raiffeisen Prestige Equity. Mješoviti fond Ilirika JIE Balanced pripojen je dioničkom fondu Ilirika JIE. Fond Poba Ico Equity je prema odluci društva u postupku zatvaranja.

Što nas čeka?

Nezahvalno je prognozirati što nas očekuje u ovoj godini pošto su mnogi problemi iz prošle godine ostali neriješeni. SAD i Njemačka pokazuju određene signale stabilizacije i oporavka, dok sa druge strane je grčko gospodarstvo daleko od konačnog rješenja situacije, a također preostaje nam nadati se da „grčka tragedija“ neće ponoviti u Italiji, Španjolskoj, Portugalu itd. Ukoliko se situacija u gospodarstvima stabilizira za očekivati je da će i tržišta kapitala to spremno nagraditi.

NAPOMENA: Kod izračuna prinosa fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 31.12.2010. do 31.12. 2011. godine

Marko Repecki, www.hrportfolio.com

Podijeli

Odgovori

Top