Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Najava je bila 1,8 posto gospodarskog rasta, a danas…[VIDEO]

Vlada je u proračunu za 2013. predvidjela vrlo optimističan plan rasta investicija za 11,5 posto, što je bilo nužno za željeni rast BDP-a od 1,8 posto. Kako su toliku razinu investicija rejting agencije ocijenile rizičnom, ide se u rebalans proračuna kojim će investicije biti smanjene, a time se smanjuje i predviđena stopa rasta BDP-a

Vlada je u proračunu za 2013. predvidjela vrlo optimističan plan rasta investicija za 11,5 posto, što je bilo nužno za željeni rast BDP-a od 1,8 posto. Kako su toliku razinu investicija rejting agencije ocijenile rizičnom, ide se u rebalans proračuna kojim će investicije biti smanjene, a time se smanjuje i predviđena stopa rasta BDP-a

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je danas da će se rebalansom državnog proračuna većinom rezati kapitalna ulaganja, pa se zato smanjuje i očekivana stopa rasta BDP-a na 0,7 posto, a on bi bio zadovoljan svakom stopom rasta koja bi bila barem 0,5 posto veća od statističke greške.

Grčić je nakon Vladine sjednice na novinarski upit o revidiranju projiciranog gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto, ustvrdio kako to nije poraz Vladine ekonomske politike već samo smanjenje preoptimističnih očekivanja.

Vlada je u proračunu za 2013. predvidjela vrlo optimističan plan rasta investicija za 11,5 posto, što je bilo nužno za željeni rast BDP-a od 1,8 posto. Kako su toliku razinu investicija rejting agencije ocijenile rizičnom, ide se u rebalans proračuna kojim će investicije biti smanjene, a time se smanjuje i predviđena stopa rasta BDP-a, pojasnio je Grčić.

[infopunkt 6121 8]

Ne zabrinjava ga ni podatak o porastu stope inflacije u siječnju na 5,2 posto, jer se radi o trendu prenesenom iz prošle godine, pa očekuje da će do ljeta doći do smirivanja inflatornih pritisaka.

Na pitanje o tome hoće li Slavonija lošije proći zbog nove karte regionalnih potpora (budući da je ušla u regiju s razvijenijim Zagrebom), Grčić je ustvrdio da Slavonija neće biti nimalo zakinuta, ni kod potpora poduzetnicima niti kod ostalih vrsta subvencija.

[infopunkt 6121 7]

EU-ove potpore za razvoj poljoprivrede otići će uglavnom u Slavoniju, a prvi veliki projekt koji se financira iz EU fondova ide u Slavoniju, odnosno u Osijek koji će za vodoopskrbni sustav dobiti 72 milijuna eura, istaknuo je Grčić.

[infopunkt 6121 5]

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako Osijek i Slavonija imaju komparativne prednosti za privlačenje ulaganja kakve Zagreb nema, samo imaju loše vodstvo koje to ne zna iskoristiti.

[infopunkt 6121 4]

U Ministarstvo gospodarstva dolaze investitori uglavnom s projektima za Slavoniju i Dalmaciju, a vrlo rijetko za Zagreb, dodao je.

[infopunkt 6121 6]

Pritom je podsjetio da Zakon o područjima od posebne državne skrbi nije donio nikakve rezultate – posljedica 15 godina primjene toga zakona je sve veće siromaštvo tih područja.

Zatražio sam da mi se dostavi lista tobože ugroženih projekata za Slavoniju, ali je nisam dobio. To pokazuje da se radi samo o demagogiji onih koji galame o ugroženosti Slavonije, rekao je Vrdoljak.

[infopunkt 6121 2]

[infopunkt 6121 3]

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.