Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Najbolji poslodavci u Hrvatskoj dokidaju diskriminaciju druge generacije

Neravnopravnost spolova na radnom mjestu dokida se transparentnošću plaća koja podrazumijeva jednaku plaću za jednaki rad, ali i otklanjanjem duboko ukorijenjenih nejednakosti.

Žene i muškarci trebaju imati jednake plaće i prilike! Zbog toga vodeći hrvatski stručnjaci za ljudske potencijale pozdravljaju Rezoluciju o jednakosti između žena i muškaraca koju je prošli tjedan donio Europski parlament. Neravnopravnost spolova na radnom mjestu dokida se transparentnošću plaća koja podrazumijeva jednaku plaću za jednaki rad, ali i otklanjanjem duboko ukorijenjenih nejednakosti.

„Duboko ukorijenjene nejednakosti nazivamo i diskriminacijom druge generacije. Te su nejednakosti ukorijenjene u kulturi, uglavnom suptilno, nevidljivo… Kroz Mamforce poslodavcima nudimo podršku u boljem razumijevanju pristranosti koje vode do diskriminacije druge generacije koje nismo naočigled svjesni, a koja onemogućava brojnim talentiranim ženama da pokažu i iskoriste svoj puni profesionalni potencijal”, istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code i utemeljiteljica Mamforce standarda.

30 posto niže mirovine od muškaraca

Istaknula je da se neravnopravnost muškaraca i žena razvija već u vrtiću i školi, a nastavlja se tijekom radnog vijeka te u mirovini. Na razini Europe žene imaju prosječno 30 posto niže mirovine od muškaraca.

Ako imamo na umu da su žene te koje velikim dijelom preuzimaju obveze skrbi za djecu i zavisne članove kućanstva i sve druge poslove vezane uz kućanstvo, onda i usklađivanje posla i obiteljskog života dobiva danas drugu, dodatnu dimenziju s kojom se moramo pozabaviti i to dvojako – prvo, kroz pristupačne i kvalitetne usluge formalne skrbi kojima će se rasteretiti žene koje imaju dvostruku ulogu – ulogu radnice dok su na poslu i majke i skrbnice nakon posla, te drugo, možda dugoročno još važnije, kroz kontinuirano podizanje svijesti o podjeli uloga i odgovornosti“, kazao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Dodao je da Hrvatska kontinuirano radi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira i socijalnih usluga. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je izgrađeno ili obnovljeno više od 500 vrtića, a u njih 96 omogućeno je produženo radno vrijeme koje mogu koristiti roditelji s nestandardnim radnim vremenom.

Fleksibilni oblici rada, edukacije, sigurnost, nagrađivanje, briga poslodavca za zdravlje zaposlenika – dio je onoga čime najpoželjniji hrvatski poslodavci zadržavaju postojeće i privlače nove zaposlenike. Veliku pozornost pridaju i dokidanju rodne neravnopravnosti na radnome mjestu, kako one prve, tako i one druge generacije.

„Kako bi ravnopravnost zaista bila moguća i diskriminacija onemogućena, potrebno je prvenstveno imati dobro postavljen sustav upravljanja ljudima koji transparentno zapošljava, razvija, prepoznaje doprinos, nagrađuje rad i uvažava povratnu informaciju. Sve je to utkano u danas vrlo popularni brend poslodavca – o kojem briga počinje iznutra”, rekla je Diana Kobas Dešković na događaju Nevidljivi dizajn organizacije u temeljima dobrog brenda poslodavca u sklopu kojega je održana svečana dodjela Mamforce standarda. Prestižna su priznanja primili Addiko Bank, Cemex, Kaufland, Plavi tim i TRS.

Mirela Kostarac, Cemex, Marina Grabar Giljević, Addiko, Dunja Firšt, Kaufland, Snježana Ramač Posavec, TRS, i Kristina Briševac, Plavi tim (foto CROPIX)

Međusobna potpora u karijerama pozitivno se odražava na individualne karijere i partnerski odnos

Nagrađeni su s velikom pozornošću pratili predavanje Jedan par – dvije karijere. Kako uspješno savladati izazove? koje je putem interneta održao dr. Paul Vanderbroeck, savjetnik za liderstvo i razvoj karijera. Pojasnio je da iz perspektive rada postoji nekoliko tipova parova – oni gdje jedna osoba zarađuje, oni gdje oba partnera zarađuju, te parovi gdje oba partnera razvijaju karijere – u svojoj zemlji ili izvan nje.

„Za par koji razvija dvije karijere, ključni su zajednička vizija, međusobni razvoj karijera i siguran prostor – onaj koji partneri imaju za sebe. Naše je istraživanje otkrilo da za uspjeh takvih parova nisu dovoljni međusobna potpora i prepoznavanje cilja. Kako doći do tog cilja, jednako je važno. Za uspjeh tih parova iznimno je važno ispunjenje karijerom oba partnera. Imanje djece nije prepreka u ostvarivanju njihova uspjeha, no za dugoročnu održivost tih parova ključno je da se partneri doživljavaju kao tim. Međusobna potpora u karijerama pozitivno se odražava na individualne karijere i partnerski odnos“, istaknuo je dr. Paul Vanderbroeck, suautor knjige Ovdje smo – Priručnik za parove s međunarodnim karijerama.

Događaj Nevidljivi dizajn organizacije u temeljima dobrog brenda poslodavca organiziran je u sklopu projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost.

Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

Pročitajte još:

Edukacija

Online sajam poslova otvoren je za sve posjetitelje 24 sata tijekom svih 10 dana koliko ukupno traje sajam, do 4. veljače.

Ljudski resursi

Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Financije

Novi krug investicija podržat će planove tvrtke PlanRadar u globalnom širenju  i tehnološkom razvoju.

Marketing i prodaja

Posjedovati web shop može biti vrlo unosan posao, ali samo ako se obavlja na pravi način.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.