Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Najizazovnija godina za Vinistru, u svibnju ćemo ugostiti više od 350 novinara iz čitavog svijeta

Uoči 11. En primeura, premijernog kušanja mladih malvazija, koje se 13. veljače održava u zagrebačkom hotelu Esplanade, razgovarali smo s novim predsjednikom Vinistre, mladim vinarom Lukom Rossijem.

Uoči 11. En primeura, premijernog kušanja mladih malvazija, koje se 13. veljače održava u zagrebačkom hotelu Esplanade, razgovarali smo s novim predsjednikom Vinistre, mladim vinarom Lukom Rossijem.

Kada je riječ o stilistici vina kakve su malvazije u trendu – svježe ili odležane? I što je s teranima po tom pitanju?

Svježa malvazija je postala praktički sinonim istarskog vinarstva, a to potvrđuje brojna domaća i strana publika. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je naše najveće tržište turistička sezona u Hrvatskoj pa se i zbog visokih ljetnih temperatura svježa malvazija puno više prodaje od odležane. Dakle, kad pričamo o malvazijama vjerojatno svi najprije pomisle na svježa vina, no istarski vinari godinama su razvijali i odležane malvazije, a njihova postignuća su iznimna pa danas imamo vina svjetske klase. Ukratko, želim naglasiti da se od grožđa malvazije istarske danas mogu napraviti fantastična svježa vina, a isto tako i velika odležana vina. Kada pričamo o teranima, ovogodišnji ekskluzivni event Vintage by Vinistra odležanih terana u Zagrebu potvrdio je da su Istrijani položili ispit i na toj autohtonoj sorti. Iako svježi terani imaju svoju publiku i njihova kvaliteta je apsolutno uvelike nadmašila kvalitetu svježih terana unatrag dvadesetak godina, mislim da je budućnost ove sorte u odležavanjima i od nje također očekujemo iznimne rezultate.

S ciljem promocije odležanih autohtonih sorti, uz već spomenuti Vintage by Vinistra odležanih terana, koji je svoju premijeru imao u studenom u Zagrebu, Vinistra će na proljeće organizirati isti takav event i za odležane malvazije, a za nekoliko dana, 13. veljače očekuje nas tradicionalni 11. En primeur, premijerno kušanje mladih malvazija u zagrebačkom hotelu Esplanade, koji smo kao udruga 2012. prvi pokrenuli na hrvatskom tržištu.

Brojne svjetske nagrade i vjerna publika potvrđuju da ste majstori u autohtonim sortama, u kojim su internacionalnim sortama istarski vinari najbolji?

Na tržištu vidimo sve više crnih kupaža koje sadržavaju merlot i cabernet sauvignon. Sve su te kupaže jako dobre i imamo jako dobar feedback publike. Tako da smatram da se u zadnje vrijeme Istrijani vole predstavljati s kupažama u koje naravno jako često ukomponiraju i autohtoni teran. 

Kako vidite istarsku vinsku scenu za deset godina?

Mislim da su ispred nas iznimno izazovna vremena. Istarski su podrumi sve moderniji i imamo sve velebnija zdanja što potvrđuje status Istre kao sve atraktivnije butik vinske regije. Pored modernizacije vinskih podruma isto tako dolazi do smjene generacija i to je  možda najveći izazov. S obzirom na to da je riječ o obrazovanim mladim ljudima koji poštuju tradiciju i paralelno donose neke nove trendove te posjeduju i moderne marketinške vještine, ne bojim se za budućnost istarskog vinarstva.

Koja su tri ključna cilja koje ste si kao predsjednik Vinistre postavili?

U protekle dvije godine uspjeli smo uspostaviti novi sustav Vinistre pa danas funkcioniramo kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planom za naredno razdoblje. Među našim najvažnijim ciljevima kontinuirano je ulaganje u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina, ništa manje važno i provođenje marketinške strategije kreirane 2018.

Pored ova dva cilja, mislim da je jako važno održati sinergiju svih članova kao što je bilo do sada te potaknuti nove mlade generacije da svi zajedno iskoristimo ogroman potencijal koji Istra kao regija nudi.

Koji vam je najveći izazov ove godine i čemu se najviše veselite?

Ova godina je jedna od najizazovnijih s najviše manifestacija u našoj organizaciji od početka rada udruge. Od spomenutih evenata Vintage by Vinistra i En primerura, preko prvog samostalnog nastupa Vinistre na najvažnijem svjetskom sajmu Proweinu u Düsseldorfu u ožujku, pa do Svijeta malvazija u travnju i Vinistre u svibnju, puno je posla za našu udrugu.

No, definitivno najveći ovogodišnji izazov je domaćinstvo Concours Mondial de Bruxelles u svibnju, uz Decanter najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja. Upravo činjenica da će se na tom grandioznom događanju u Istri okupiti više od 350 novinara koji prate svjetsku vinsku scenu najviše me veseli. Rijetke su prilike kad toliko važnih ljudi, opinion makera možete ugostiti i promovirati im svoju regiju i zemlju na najljepši mogući način.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.