Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Najstarija banka na svijetu pred kolapsom!

Dioničari najstarije banke u svijetu, talijanske Monte dei Paschi di Siena, odobrili su tijekom vikenda povećanje kapitala banke za 3 milijarde eura, no tek u svibnja, što je izazvalo neizvjesnost oko toga hoće li ta banka morati biti nacionalizirana.

Dioničari najstarije banke u svijetu, talijanske Monte dei Paschi di Siena, odobrili su tijekom vikenda povećanje kapitala banke za 3 milijarde eura, no tek u svibnja, što je izazvalo neizvjesnost oko toga hoće li ta banka morati biti nacionalizirana.

Glavni dioničari te treće po veličini talijanske banke odbili su plan njezina spašavanja, koji je predviđao prodaju tri milijarde eura vrijednih dionica u siječnju. Umjesto toga, nužno povećanje temeljnog kapitala odgodili su iza 12. svibnja.

Predsjednik upravnog odbora te banke Alessandro Profumo, inače bankar s međunarodnim ugledom i nekadašnji čelnik Unicredita, mogao bi dati ostavku nakon tog, dosad nezabilježenog sukoba s najvećim dioničarem, Fondazione Montepaschi, dobrotvornom zakladom blisko povezanom s lokalnim političarima. Ostavku bi mogao dati i izvršni direktor banke Fabrizio Viola.

Profumo i Viola već su osigurali podršku skupine banaka koje bi jamčile za izdavanje prava, no pod uvjetom da se povećanje temeljnog kapitala provede do kraja siječnja.

Pozornost se sad usmjerava na Rim, gdje i ministarstvo gospodarstva, koje nadgleda zaklade banaka, i talijanska središnja banka, pomno prate tijek zbivanja.

Ta najstarija svjetska banka, osnovana 1.472 godine, treba sakupiti od investitora gotovinu kako bi vratila 4,1 milijardu eura državne pomoći, dobivenu ranije ove godine, i tako izbjegla nacionalizaciju. Poslovanje te banke pogodili su dužnička kriza u eurozoni i gubici u trgovanju derivatima.

Povećanje bančina kapitala dio je plana restrukturiranja, koji je dogovoren s Europskom komisijom.

Glasnogovornik talijanskog ministarstva financija u nedjelju navečer je za agenciju ANSA izjavio da je prioritet vlade da se novac poreznih obveznika vrati, te da Rim nije zainteresiran za nacionalizaciju Monte Paschija.

Zaklada Fondazione Montepaschi, najveći dioničar u Monte Paschiju, ima 33,5 posto udjela u vlasničkoj strukturi banke. Njezina čelnica Antonella Mansi izjavila je da bi povećanje kapitala u siječnju znatno umanjilo vlasnički udjel zaklade u banci, te joj u konačnici ne bi ostalo gotovo ništa za prodati kako bi podmirila vlastite dugove, koji se kreću oko 340 milijuna eura.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.