Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Najtraženija zanimanja su konobari, kuhari, dadilje i prodavači

Portal MojPosao objavio je prošle godine 13.000 natječaja za različita radna mjesta. Prema njihovim istraživanjima najtraženiji su bili prodavači, konobari i dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici… Na vrhu top ljestvice po traženosti su, dakle, osobe sa srednjom stručnom spremom!

Portal MojPosao objavio je prošle godine 13.000 natječaja za različita radna mjesta. Prema njihovim istraživanjima najtraženiji su bili prodavači, konobari i dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici... Na vrhu top ljestvice po traženosti su, dakle, osobe sa srednjom stručnom spremom!

U kategoriji više i visoke stručne spreme su magistri farmacije, komercijalisti, stručni suradnici, arhitekti i pravnici, dok se za poslove za koje stručna sprema nije bitna najviše traže konobar, dadilja, prodavač, kuhar i čistačica.

Traže se iskusni

Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao komentirao je stanje u prošloj godini riječima:

– U 2009. godini je zbog nepovoljne gospodarske situacija zabilježeno smanjenje novih ponuda za posao u odnosu na 2008. godinu. To ne znači da je tržište rada zamrlo jer tvrtke još uvijek traže zaposlenike, osobito one s radnim iskustvom koji su specijalisti u svom poslu i posjeduju konkretna znanja. Kvalitetni zaposlenici su snaga svake tvrtke i ističu se u krizi budući da su sposobni savladati izazove koje postavlja određena situacija. Unatoč smanjenom obujma poslovanja i potrebi kontrole troškova, najuspješnije tvrtke još uvijek ulažu u svoj najvredniji resurs – ljude. 2009. godina je nametnula nova pravila ponašanja na tržištu rada, koja zahtijevaju prilagodbu i od strane poslodavaca i od strane posloprimaca. Oni koji će se brže i odlučnije prilagođavati, iz krize će izaći snažniji.

U prošloj je godini portal MojPosao zabilježio kontinuirani rast broja korisnika i novo unesenih životopisa, što u određenoj mjeri odražava povećanje broja nezaposlenih, ali i pokazuje da su zaposlenici i dalje spremni prihvatiti bolju ponudu.

Neće biti puno bolje

– Očekujemo kako će se u 2010. godini tržište rada ponovno aktivirati. Oporavak će biti postupan i 2010. godina neće donijeti znatne pomake nabolje. U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u prošloj godini te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja u prošloj godini obuhvaćale su poslove koji se odnose na skrb o djeci i starijima, proizvodnju i zanatske usluge, instalacije, održavanje, popravke te farmaceutiku i biotehnologiju. Najsuficitarnije kategorije obuhvaćale su elektroniku, promet, transport i pomorstvo te dizajn i umjetnost.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.