Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Najviše zarađuju osobe visoke stručne spreme zaposlene u stranim kompanijama

Najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 79% višom, odnosno 41% višom plaćom od prosječne.

Najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 79% višom, odnosno 41% višom plaćom od prosječne.

U drugom kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.226 kuna što je najniži iznos prosječne plaće gledano od 2012.godine. Međutim, pribrojimo li neto plaći i bonuse i božićnice tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.326 kuna.

Osim kategorije top managementa koja ima u prosjeku 121% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 79% višom, odnosno 41% višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-42%), te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-41%).

Razlika u visini plaća muškaraca i žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su u prosjeku imali 9% višu plaću od žena, što je porast od tek 1% u odnosu na I. kvartal 2014. godine.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 101% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 21% višu plaću od prosjeka.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62% više od prosjeka.

Najviše su plaće u privatnim tvrtkama

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16% od prosjeka, dok su plaće u udrugama najniže i iznose 12% manje od prosjeka, 4.619 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% su više od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi (3% iznad prosjeka).

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su 7% veće od prosjeka.

Visine plaća prema županijama

Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2014. zabilježene su u Požeško – slavonskoj županiji, čak 24% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Početnicima 18% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 18% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 6% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 4% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 8% viša od prosječne.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Prema podacima servisa MojaPlaća, u 2022. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.522 kune (998 eura), što je 5% više...

Ljudski resursi

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, 'uskakanja u cipele' kolege...

Lifestyle

Renata Vlahović Kruc, profesorica matematike i doktorica znanosti, jedna je od onih koja je svoja maštanja iz djetinjstva i ostvarila.

Ljudski resursi

Ove godine božićnicu očekuje 72% ispitanika, što je nešto manje nego prošle godine, kada je istu očekivalo 74% građana.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.