Nakon HEP-a i HAC se oglušio na Vladine mjere štednje

Nakon HEP-a i HAC se oglušio na Vladine mjere štednje

Nakon što su u HEP- potpisanim kolektivnim ugovorom šokirali Vladu, sličan manevar napravili su i u HAC-u. Radnicima su ukinuli božićnice i regrese te smanjili dnevnice, a onda im u izmjenama kolektivnog ugovora udvostručili uplate u neobavezni treći mirovinski stup na čak 3600 kuna godišnje. Deset milijuna kuna težak potez bio je jedan od posljednjih Dražena Guština, smijenjenog šefa uprave.

“Do povećanja iznosa došlo je zbog činjenice da su se radnici odrekli gore navedenih prava, koja okvirnim izračunom iznose 4000 kuna godišnje, a zauzvrat su im prava u III. mirovinskom stupu povećana za 1800 kuna godišnje, čime su Hrvatske autoceste uštedjele iznos od okvirno 2200 kuna godišnje po radniku”, priopćili su iz HAC-a.

Čelnik cestarskog sindikata kaže, za razliku od slučaja HEP, od trećeg stupa koristi uz radnike ima i država. “Prije 50. godine se ne može nijednim dijelom tih sredstava raspolagati. Većina tih sredstava se ulaže u državne obveznice, pa zapravo taj novac ostaje i dalje u opticaju, ne isplaćuje se ljudima kroz plaće ili nešto što će potrošiti”, rekao je Mijat Stanić.

A da HAC troši i gdje ne mora, vidljivo je iz odluke o davanju 150 tisuća kuna sindikatu za organizaciju tradicionalnih cestarskih susreta. Kritičare uprava umiruje rečenicom da su lani na to potrošili dvostruko više.

Podijeli

Odgovori

Top