Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nakon odlične turističke 2013., Lorencin i u 2014. očekuje nastavak rasta [VIDEO]

Rezultati 2013. godine, s porastima turističkih dolazaka za 5,5 posto, noćenja za 4,1 posto, prihoda po podacima HNB-a za 4,7 posto, kao i zapošljavanja, dobar su temelj za 2014., u kojoj se očekuje nastavak rasta u hrvatskom turizmu, i to moguće prije financijskih nego fizičkih pokazatelja, istaknuo je na današnjoj novinskoj konferenciji za medije ministar turizma Darko Lorencin.

Rezultati 2013. godine, s porastima turističkih dolazaka za 5,5 posto, noćenja za 4,1 posto, prihoda po podacima HNB-a za 4,7 posto, kao i zapošljavanja, dobar su temelj za 2014., u kojoj se očekuje nastavak rasta u hrvatskom turizmu, i to moguće prije financijskih nego fizičkih pokazatelja, istaknuo je na današnjoj novinskoj konferenciji za medije ministar turizma Darko Lorencin.

Rekavši da bi bio sretan da se ova godina u hrvatskom turizmu završi s prihodima na razini rekordne 2008. (oko 7,5 milijardi eura) te s dolascima i noćenjima na razini prošle godine, ministar Lorencin naglasio je da za to hrvatski turistički sektor ove godine čeka veliki posao.

I to ne samo, kako je kazao, zbog globalne konkurencije i trendova u svjetskom turizmu, nego i izazova poput povećanja broja i daljnje kvalitete turističkih kapaciteta kroz privatizaciju pet državnih turističkih tvrtki (Maestral, Makarska, Imperial-Rab, Plat, Jadran Crikvenica), preuzimanje njih sedam od strane strateških partnera (Vranjica Belvedere, Podgora, HTP Korčula, Medena, Živogošće, Orebić i Kupari), kao i uz stvaranje primamljivih turističkih proizvoda koji će turiste motivirati na veći dolazak u pred i posezoni.

O tome, kao i općenito o investicijama te prilagođenoj i ciljanoj promociji na stranim tržištima, ovisi dalji rast u hrvatskom turizmu, a Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) će u suradnji s privatnim turističkim sektorima činiti sve da ove godine ostvari planirane aktivnosti koje vode tom cilju, dodao je ministar Lorencin.

Zajedno s direktoricom Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, na današnjoj je konferenciji Lorencin predstavio i konačne fizičke rezultate za 2013. godnu.

Po prvim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Zagrebu lani je ukupno boravilo 12,4 milijuna turista s ostvarenih 72,1 milijunom noćenja. To su porasti od 5,5 odnosno 4,1 posto u odnosu na 2012., što je iznad prvotnih očekivanja.

Pritom su i Lorencin i Matešić istaknuli važnost porasta dolazaka i noćenja u lanjskoj pred i posezoni (siječanj-lipanj i rujan-prosinac) kada je zabilježeno 240 tisuća dolazaka i gotovo 1,3 milijuna noćenja više nego u istim mjesecima 2012.

[infopunkt 7624 2]

Po županijama, Istra je lanjski pobjednik jer je u njoj ostvareno oko 30 posto ukupnog turističkog prometa, druga je Splitsko-dalmatinska županija, a potom Kvarner.

[infopunkt 7624 4]

Među top 10 stranih tržišta na prvom mjestu je i dalje Njemačka, iz koje je pristiglo 4 posto više turista nego 2012., a slijede ju Slovenija, Austrija, Češka, Italija, Poljska, Niziozemska, Slovačka, Velika Britanija i Mađarska.

Posebno su pritom istaknuli velike poraste, veće od 20 posto, iz Velike Britanije i Poljske koja se približila prometu iz Italiji, a u obje te zemlje ove će se godine provoditi i ciljana promocija jer su se pokazala izuzetno naklonjena hrvatskom turizmu.

[infopunkt 7624 5]

Ministar Lorencin istaknuo je i da su prihodi od turizma po HNB-u za prvih devet mjeseci prošle godine porasli na 6,6 milijardi eura ili za 4,7 posto u odnosu na 2012., dok su u turističkim djelatnostima po Ministarstvu financija porasli 11,7 posto, na 20,8 milijardi kuna.

[infopunkt 7624 6]

Najavio je i izmjene zakonskih okvira, među kojima i zakona o turističkim zajednicama, koji će ići u smjeru destinacijskog menadžmenta za jačanje učinkovitosti tog sustava. Potonje je Matešić ocijenila jednim od najvećih izazova u ovoj godini.

[infopunkt 7624 7]

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.