Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Nastavak brze dinamike rasta noćenja

pixabay.com

Uzlazni trend godišnjeg rasta broja ostvarenih noćenja, koji je započet krajem prošle godine, nastavlja se i ove godine. Tako je u ožujku ove godine ostvareno 18,9% više turističkih dolazaka i 22% više noćenja u odnosu na isti mjesec lani. U ovoj godini kontinuirano je prisutan trend dvoznamenkastih stopa godišnjeg rasta fizičkih pokazatelja, a to je, prije svega, rezultat dvoznamenkastih stopa rasta fizičkih pokazatelja stranih turista.

Naime, dinamika rasta  noćenja domaćih turista sporija je u odnosu na strane turiste. U strukturi noćenja stranih turista u ožujku, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, što je isti slučaj kao i u ožujku prošle godine. Razina ostvarenih ukupnih noćenja u ožujku ove godine (677.798) manja je u odnosu na ožujak 2008. (-1,5%) i 2013. godine (-0,5%), ali samo zato što su u tim godinama uskršnji blagdani bili u ožujku, a ove godine u travnju.

Slijedom spomenutih kretanja, u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 16,9% više turističkih dolazaka i 18,7% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takva kretanja rezultat su porasta koji je zabilježen kod domaćih i stranih turista, s time da je dinamika kretanja domaćih turista sporija u odnosu na strane turiste, što je djelomično i rezultat negativnih posljedica gospodarske krize koje su manje izražene u većini zemalja Europske unije u odnosu na one u Hrvatskoj. S obzirom na dosadašnja kretanja, izgledno je da će ove godine biti ostvaren rast ukupnih noćenja od oko 2,8% na razini cijele 2015. godine.

Prema podacima turističkih zajednica koji su objavljeni na web stranici Ministarstva turizma, na Jadranu i u gradu Zagrebu ostvareno je, u prva četiri mjeseca ove godine, 8% više turističkih dolazaka i 6% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.