Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Nastavak brze dinamike rasta noćenja

pixabay.com

Uzlazni trend godišnjeg rasta broja ostvarenih noćenja, koji je započet krajem prošle godine, nastavlja se i ove godine. Tako je u ožujku ove godine ostvareno 18,9% više turističkih dolazaka i 22% više noćenja u odnosu na isti mjesec lani. U ovoj godini kontinuirano je prisutan trend dvoznamenkastih stopa godišnjeg rasta fizičkih pokazatelja, a to je, prije svega, rezultat dvoznamenkastih stopa rasta fizičkih pokazatelja stranih turista.

Naime, dinamika rasta  noćenja domaćih turista sporija je u odnosu na strane turiste. U strukturi noćenja stranih turista u ožujku, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, što je isti slučaj kao i u ožujku prošle godine. Razina ostvarenih ukupnih noćenja u ožujku ove godine (677.798) manja je u odnosu na ožujak 2008. (-1,5%) i 2013. godine (-0,5%), ali samo zato što su u tim godinama uskršnji blagdani bili u ožujku, a ove godine u travnju.

Slijedom spomenutih kretanja, u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 16,9% više turističkih dolazaka i 18,7% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takva kretanja rezultat su porasta koji je zabilježen kod domaćih i stranih turista, s time da je dinamika kretanja domaćih turista sporija u odnosu na strane turiste, što je djelomično i rezultat negativnih posljedica gospodarske krize koje su manje izražene u većini zemalja Europske unije u odnosu na one u Hrvatskoj. S obzirom na dosadašnja kretanja, izgledno je da će ove godine biti ostvaren rast ukupnih noćenja od oko 2,8% na razini cijele 2015. godine.

Prema podacima turističkih zajednica koji su objavljeni na web stranici Ministarstva turizma, na Jadranu i u gradu Zagrebu ostvareno je, u prva četiri mjeseca ove godine, 8% više turističkih dolazaka i 6% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.