Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Navike određuju vaše ciljeve

S godinama razvijemo čitav niz ustaljenih navika koje određuju koliko dobro ili loše upravljamo svojim životom, a samim tim i svojim biznisom. Najčešće je sam biznis odnosno vođenje biznisa točna preslika načina života. Kako upravljamo sobom, tako upravljamo i drugima i vodimo posao.

S godinama razvijemo čitav niz ustaljenih navika koje određuju koliko dobro ili loše upravljamo svojim životom, a samim tim i svojim biznisom. Najčešće je sam biznis odnosno vođenje biznisa točna preslika načina života. Kako upravljamo sobom, tako upravljamo i drugima i vodimo posao.

Mnoge stvari u životu radimo iz čiste navike. Devedeset posto našeg ponašanja uvjetovano je navikama. Ne razmišljamo o tome zašto nešto radimo baš tako, koji je razlog. Mislimo si, pa i drugi tako rade, pa radimo i mi.

Od trenutka kad se probudimo pa do odlaska na počinak postoji stotinu stvari koje radimo potpuno isto svakoga dana. One uključuju kako se tuširamo, oblačimo, odlazimo na posao, organiziramo radni stol, telefoniramo, obavljamo rutinske poslove pa do toga kako kupujemo i čistimo stan.

S godinama razvijemo čitav niz ustaljenih navika koje određuju koliko dobro ili loše upravljamo svojim životom, a samim tim i svojim biznisom. Najčešće je sam biznis odnosno vođenje biznisa točna preslika načina života. Kako upravljamo sobom, tako upravljamo i drugima, i vodimo posao.

Što je točno navika? Naviku stvaramo kad nešto opetovano radimo sve do trenutka kad o tome više ne moramo svjesno razmišljati da bismo sam proces savršeno ponovili. Tako nastaju ustaljeni obrasci ponašanja kojih se mnogi drže kao „pijan plota“. I ne puštaju!

To isto vrijedi i za naše misli. Kad stalno mislimo o jednom te istom na isti način, razmišljanje se s vremenom pretvori u naviku misli i tako nastaju stavovi ili uvjerenja. Međutim ta uvjerenja nisu nužno istinita (većina nije), samo mi mislimo da jesu i što je najbolje (najgore) prenose se s generacije na generaciju.

Koje god trenutačno navike imate, upravo s njima postižete svoju trenutnu razinu rezultata. Pisala sam već o rezultatima i o tome kako rezultati nikad ne lažu. Dakle, želite li ipak ostvariti svoje ciljeve morat ćete odustati od nekih navika. Primjerice neuzvraćanje telefonskih poziva, kašnjenje na sastanke s klijentima ili poslovnim partnerima, trošenje više nego što zarađujete. Ove loše navike bilo bi dobro zamijeniti daleko produktivnijim navikama kao što su uzvraćanje poziva i odgovaranje na ponude unutar 24 sata, dolaziti točno na vrijeme na sastanke, smanjiti troškove i povećati prihode.

Vaše navike određuju vaše ishode. Uspješni poduzetnici nisu do vrha došli slučajno, kao što mnogi misle niti su imali samo puno sreće. Da bi se došlo do vrha potrebno je usredotočeno djelovanje svaki dan, usmjerenost na ciljeve i mnogo pozitivne energije kako bi se nešto ostvarilo.

Praksa pokazuje da je problem s poduzetnicima koji imaju loše navike taj što se rezultati njihovih loših navika vide tek kasnije kad je već kasno. Tada naravno imaju i cijeli arsenal izgovora zašto je to tako pa obično razmišljaju o zatvaranju biznisa.

Dva su koraka koja možete poduzeti da biste se riješili loših navika. Prvi korak jest popis svih navika koje su vam ograničavajuće i neproduktivne te vam donose loše rezultate. Možete zamoliti i svoje bliske osobe da vam pomognu objektivno sagledati koje su to loše navike. Tražite ustaljene obrasce ponašanja. Pošto ste utvrdili koje su to navike, drugi je korak odabrati bolju, produktivniju naviku koja vodi do uspjeha. Uz svaku lošu naviku napišite bar dvije nove pozitivnije navike.

Naprimjer, imate naviku donositi doma posao preko vikenda nauštrb slobodnog vremena koje biste mogli provoditi s obitelji i djecom ili prijateljima. Nova navika je dovršavanje posla do kraja radnog vremena petkom. To je sjajna navika. No, što trebate točno učiniti kako biste usvojili tu novu naviku? Postavljajte si pitanja. Kojim se sve djelatnostima trebam baviti da bih na vrijeme završio posao? Kako ću ostati motiviran? Kako i gdje mogu uštedjeti na vremenu i iskoristiti ga za dovršavanje svih obveza? Što sve mogu poduzeti da postanem produktivniji? Na što najviše trošim vrijeme?

Da biste ostali na pravom putu razvijte si male sustave, postavite znakove koji će vas podsjećati da provedete novo ponašanje do kraja.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Ars Futura, tvrtka Nikole Jakića i Ivana Božića, u svojih je 10 godina poslovanja rasla, razvijala se i postepeno osvajala svijet.

Ekonomija

Jeste li znali da je u Hrvatskoj u 2022. proizvedeno 2,57 milijuna tona asfalta? Ili da je tvrtka Colas u Rijeci uvela prvi asfalt...

Financije

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je sudjelovalo 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći...

Poduzeća

Kofola grupa već duže vrijeme pokazuje stabilne rezultate, a ove je godine, unatoč padu tržišta, uspjela ostvariti planirane ciljeve.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.