Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ne nasjedajte na niske cijene, jer će vas koštati ugleda i teško ćete ga vratiti

U doba krize veliki broj tvrtki, kada je riječ o marketingu, pribjegava jeftinim rješenjima. Male tvrtke opravdavaju takav postupak malim budžetima, dok velike koriste svoj ugled i kako bi snizile cijene. No, bez obzira na veličinu, svaka tvrtka treba dobro razmisliti prije nego se odluči za najjeftiniju varijantu.

U doba krize veliki broj tvrtki, kada je riječ o marketingu, pribjegava jeftinim rješenjima. Male tvrtke opravdavaju takav postupak malim budžetima, dok velike koriste svoj ugled i kako bi snizile cijene. No, bez obzira na veličinu, svaka tvrtka treba dobro razmisliti prije nego se odluči za najjeftiniju varijantu.

Uragan cijena

Kako se cijene formiraju temeljem mnogobrojnih faktora (kvaliteta usluge, ugled, sposobnosti, potreba…) za očekivati je njihovo variranje unutar realnih razmjera. No, kriza je te okvire gurnula van granica razuma pa ćete za isti upit poslan na više adresa, dobiti ponude koje se međusobno razlikuju i do deset puta.

A zašto onda ne odabrati najjeftiniju? Postoje tri osnovna razloga:

1. agencija/studio ne zna raditi svoj posao – trend koji se pojavio popularizacijom jednomjesečnih tečajeva, nakon čega pojedinci spuštaju cijene kako bi vježbali naučeno;

2. agencija/studio ne cijeni svoj rad pa ne može cijeniti niti Vaš – radi izrazito niskih cijena, a da bi pokrili troškove, tvrtke uzimaju veliki broj poslova pa niti jednom klijentu ne mogu posvetiti dovoljno vremena. (tako je nastao i izraz „fire & forget“ gdje se nakon završenog posla, umjesto testiranja i usavršavanja, zaboravlja na taj projekt i kreće dalje);

3. ako vi kao klijent inzistirate na izrazito niskim cijenama u svrhu buduće suradnje, agencija će uložiti proporcionalno manje truda kako bi opravdala troškove. No, to ne znači da manje korekcije tokom pregovora nisu u redu.

Primjerice, ukoliko želite napraviti novu internet stranicu sa svrhom generiranja veće prodaje, platite li lošu uslugu, ne samo da će i taj mali trošak predstavljati gubitak, već će vam ista i naštetiti. S druge strane, viši ulog za kvalitetnu stranicu značiti će povrat uloženih sredstava kao i dodatnu dobit kroz zadovoljnije kupce i podizanje pozitivne priče oko Vašeg branda.

Nakon hrabre odluke o osnivanju tvrtke, prolaska kroz „dječje“ bolesti, uspona, a i padova, vaš brand je kao dijete pa trebate voditi brigu kome ćete ga dati na čuvanje.

Kako izabrati pravu ponudu?

To isključivo ovisi o veličini Vaše tvrtke, njenoj trenutnoj tržišnoj poziciji i onome što želite postići angažmanom profesionalaca. Velike agencije su sustavi s razgranatom unutarnjom hijerarhijom što ih s jedne strane čini tromima, dok im s druge omogućuje vođenje velikih klijenta. Male agencije su napustile ustaljenu hijerarhiju kako bi bile agilnije, imale brži odaziv i lakše se prilagođavale potrebama klijenta i tržišta. One tako mogu odgovoriti na marketinške zahtijeve manjih i srednje velikih tvrtki. Postoje i specijalizirane tvrtke koje mogu ponuditi kvalitetna rješenja u određenim segmentima.

Dakle, ako ste srednje velika tvrtka u kojoj menadžment i dalje sudjeluje u svim procesima, a konstantno ulažete u razvoj, manja agencija je idealna opcija. Ako ste pak mala tvrtka koja s vremena na vrijeme ima specifičan zahtijev za manjom internet stranicom ili nekim promo materijalom, male specijalizirane tvrtke za vas su idealno rješenje.

Zaključak

Ne nasjedajte na izrazito niske cijene, jer će Vas koštati ugleda kojeg je kasnije teško vratiti. Napravite plan razvoja branda, izaberite kvalitetnog partnera koji odgovara vašim zahtijevima te sukcesivno ulažite u razvoj. Tako ćete postići unificiranost u izražaju, podizati brand awareness i postići vjernost klijentata. Jer jedino pametno ulaganje je ono koje Vam se vrati.

Savjet:

Ako vam tijekom dogovora dizajner ne postavi minimalno 10 dodatnih pitanja, kao i jedno koje će i vas natjerati da razmislite – učinite si uslugu i potražite novog suradnika.

024zona

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu prošle godine.

Komentari

Uz Hrvatsku je u istraživanju sudjelovalo još pet zemalja regije, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Komunikacija

U vremenskom periodu od 24. veljače do 03. travnja 2017., Heraklea je u suradnji s agencijama za tajnu kupnju u regiji, deveti put za...

Novosti

Nedavno sam ugostio investitora iz Sjedinjenih Američkih Država kojemu je u Hrvatskoj kao dobra prilika za ulaganje ponuđena stranica za grupnu kupnju. Vlasnici stranice...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.