Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Nedostaje stanova po pristupačnim cijenama

Zagreb je na oglasniku Crozilla.com i dalje najtraženiji grad za kupnju stanova, a posebna je pozornost posvećena novogradnji.

zagreb nekretnine

Prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova koji su se u studenom prodavali na oglasniku za nekretnine Crozilla.com ostale su gotovo jednake kao i mjesec ranije, a za njihov se kvadrat u prosjeku tražilo 2174 eura. U odnosu na prošlu godinu, navedeni je iznos 5,4 posto veći, te oko 14 posto veći no u istom mjesecu 2018. godine.

Iako je potražnja za njima veća no lani, kuće su na zagrebačkom području i dalje osjetno jeftinije od stanova, a tijekom studenog je na oglasniku Crozilla.com razlika bila veća od 36 posto. Za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo 1388 eura, što je 3,7 posto veći iznos no prošle godine.

Bitno je naglasiti kako se prethodno navedene, oglašavane cijene, često razlikuju od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju, a Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije za nekretnine Zagreb West za Crozilla.com kaže kako razlika najviše ovisi o tome je li tražena cijena realno postavljena. „Bilježimo razilaženje traženih i realiziranih cijena, pogotovo u starogradnji. Ono je trenutno između 5 i 10 posto. One nekretnine čija je tražena cijena realna, brzo se prodaju i ne bilježe veliku razliku između tražene i realizirane cijene. Novogradnja se prodaje po traženim cijenama.“

Kvadratni metar novogradnje na zagrebačkom području u studenom je na oglasniku Crozilla.com oglašavan po prosječnoj traženoj cijeni od 2272 eura, no njihove su se tražene cijene kretale od oko 1120 eura, pa sve do iznosa od oko 5500 eura.

Vlasnici još uvijek nisu prilagodili svoja očekivanja situaciji

Zagreb je na oglasniku Crozilla.com i dalje najtraženiji grad za kupnju stanova, a posebna je pozornost posvećena novogradnji. Neki od problema na koje nailaze potencijalni kupci su nedostatak novogradnje i starijih stanova po pristupačnim cijenama, ali i limitirana ponuda stanova na određenim lokacijama.
„U Donjem gradu je jako smanjena ponuda. Tu će doći do segmentacije tržišta, ovisno o tome koliku su štetu nekretnine pretrpjele, te na koji način će se ona sanirati, a kao rezultat i do diferencijacije cijena. Ne očekujemo generalni krah tržišta nekretnina u centru Zagrebu, ali oporavak će trajati. Ta mikrolokacija će uvijek imati svoju vrijednost, ali cijene će se tek nakon sveobuhvatnije obnove, moći precizno definirati. Već se pojavljuje određen broj špekulativnih kupaca i agencija koje ih predstavljaju, koji žele po niskim cijenama kupovati uništene ili jako oštećene nekretnine, ali takvih transakcija je za sad malo, jer vlasnici se još nisu spremni odreći potencijalne vrijednosti svojih nekretnina.“- rekla je Lana Mihaljinac Knežević za Crozilla.com te dodala kako u cijelom Zagrebu nedostaje novogradnje, pogotovo one po pristupačnijim cijenama, nižim od 2.000 eura po kvadratu. Nedostaje i starogradnje po pristupačnim cijenama, jer, kako kaže, mnogi vlasnici još uvijek nisu prilagodili svoja očekivanja situaciji, pa su tražene cijene općenito previsoke.

Novija ili neoštećena nekretnina – jedan od glavnih kriterija prilikom traženja

Od ožujka pa sve do studenog u ulozi vodećeg kvarta za najam stanova na oglasniku Crozilla.com izmjenjivali su se uglavnom Trešnjevka i Maksimir – dijelovi grada dovoljno blizu, ali ujedno i na sigurnoj udaljenosti od potresom vidno pogođenog Centra. No, čini se kako taj dio grada ponovno postaje atraktivan, barem kada je o najmu stanova riječ. Naime, upravo je Centar tijekom studenog na oglasniku Crozilla.com bio najtraženiji kvart za najam stanova. Na drugom se mjestu nalazi Trešnjevka, a slijede Maksimir, Dubrava i Jarun.

„Najam je ove godine bio pod utjecajem potresa. Mnogi građani su iselili iz svojih stanova i unajmili u drugim kvartovima, uglavnom u novogradnji. Znatan broj vlasnika koji su se bavili turističkim, dnevnim najmom prešao je u dugoročan, pa je u jednoj fazi bilo više stanova na tržištu, ali opet nedovoljno. Moja agencija se intenzivno bavi najmom strancima, i oni ‘vole’ Donji Grad. Taj segment tržišta bio je u zastoju u 2. kvartalu 2020., upiti iz Veleposlanstava i tvrtki koje zapošljavaju strance su porasli u 3. kvartalu, iako u manjem opsegu nego ranijih godina. Kriterij ‘novija ili neoštećena nekretnina’ strancima je postao jedan od glavnih prilikom traženja.“

Kada su u pitanju stanovi za prodaju, Centar se još uvijek nije vratio na vodeće mjesto prema potražnji, u studenom su ga pretekli Trešnjevka, Maksimir i Dubrava. No, Lana Mihaljinac Knežević za Crozilla.com kaže kako se kupci vraćaju u centar grada, ali svakako u znatno manjem broju, te dodaje kako se na tom dijeli grada prodaju ili vrlo jeftine nekretnine ili one koje nisu pretrpjele veliku strukturalnu štetu.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.