Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Neiskorišteni izvozni potencijal domaće strojogradnje gotovo 400 milijuna dolara

U sektoru proizvodnje strojeva i uređaja u Hrvatskoj posluje 634 tvrtke, od čega čak 94 posto otpada na male i srednje poduzetnike.

Ukupni neiskorišteni izvozni potencijal proizvodnje strojeva i uređaja u Hrvatskoj iznosi 399,8 milijuna dolara, pokazala je analiza Hrvatske gospodarske komore u sklopu projekta Fit4Globe.

Iskorištavanjem tog punog potencijala ukupni izvoz strojeva i uređaja povećao bi se za gotovo trećinu (32,6 posto) sa sadašnjih 1,22 milijarde dolara, što je 6,6 posto ukupnoga izvoza. Tržišta s najvećom vjerojatnosti povećanja izvoza su Njemačka, Italija, SAD i Mađarska.  

Predsjednik Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK Željko Mažuran poručuje da je najveći izazov za branšu potreba sve većeg i bržeg ulaganja u modernizaciju pogona (digitalizaciju, automatizaciju i robotizaciju) kako bi mogla biti globalno konkurentna.

„Najveći problem predstavlja nekonkurentnost hrvatske ekonomije zbog čega imamo mali broj greenfield i brownfield investicija. Glavni su uzrok toj nekonkurentnosti nepovoljna monetarna politika i nerealni tečaj kune u odnosu na svjetske valute. Drugi je problem niska razina tehnoloških procesa pa bi bilo nužno bespovratna sredstva EU-a usmjeriti na modernizaciju proizvodnje i industrijskih pogona. Također nas muči i nedostatak obrazovanih metaloprerađivačkih radnika, stoga je nužno prilagoditi školske programe za izobrazbu kadrova“, pojasnio je Mažuran.

Prema analizi, grupe proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom su dijelovi za plinske turbine i turbomlazne motore, dijelovi strojeva i uređaja za dizanje, premještanje i strojevi za građevinske radove, dijelovi za zračne sisaljke, kompresore i ventilatore, kombajni za žetvu i vršidbu, ventili za regulaciju temperature te dijelovi za uređaje s unutarnjim izgaranjem.

Detaljno je obrađeno 12 proizvoda odabranih po neiskorištenom izvoznom potencijalu (10 proizvoda) i značaju za domaću strojogradnju (2 proizvoda). Neiskorišteni izvozni potencijal tih proizvoda postoji u 34 zemlje, u ukupnom iznosu od 127,8 milijuna dolara, a realizacijom punoga potencijala izvoz bi se povećao za više od jedne trećine, odnosno za 37,2 posto.

„Prema financijskim izvještajima predanim za prošlu godinu pet najvećih izvoznika ostvarilo je približno 40 posto ukupnih prihoda na inozemnom tržištu ove djelatnosti, a najvećih deset gotovo 50 posto. Stoga ovom analizom želimo potaknuti na diversifikaciju i omogućiti što većem broju naših tvrtki da iskorače na međunarodno tržište“, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić. 

Analiza strojogradnje projekta Fit4Globe donosi i pregled sedam najvažnijih inozemnih tržišta (Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Rusije, Francuske i Austrije), kao i podatke o osam najvažnijih međunarodnih sajmova u toj branši po izboru poduzetnika izvoznika.

Inače, u sektoru proizvodnje strojeva i uređaja u Hrvatskoj posluje 634 tvrtke, od čega čak 94 posto otpada na male i srednje poduzetnike. Ukupno zapošljavaju 11.400 radnika, ostvaruju 7,7 milijardi kuna prihoda (4,4 posto bruto dodane vrijednosti prerađivačke industrije), a dobit im je 337 milijuna kuna. S ukupno 1,22 milijarde dolara izvoza čine 6,6 ukupne robne razmjene Hrvatske s inozemstvom. Trenutno su vodeća izvozna tržišta za hrvatske strojeve Njemačka s udjelom od 21,5 posto, Slovenija s udjelom od 12,5 posto i Austrija s udjelom od 8,5 posto.

Na svjetskom tržištu u proizvodnji strojeva i uređaja dominira SAD koji je u 2019., uz Kinu i Njemačku bio i vodeći globalni izvoznik. Te tri zemlje su ujedno i najveći uvoznici strojeva i opreme. U Europskoj uniji je, uz Njemačku, najveći proizvođač Italija.

Pročitajte još:

Novosti

Na Seafood Global Expo sajmu sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 76 svjetskih zemalja, a hrvatski brand Panona Mare jedan je od tek 5...

Ekonomija

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih jedanaest mjeseci lani je iznosio 17,1 milijardu eura, što je na godišnjoj razini porast od 26,5...

Ekonomija

Izvoz hrvatskih proizvoda kroz SPAR prodajnu mrežu na inozemna trižišta u kontinuiranom je porastu te u prvih šest mjeseci iznosi 49 milijuna eura.

Ekonomija

Delegacija američkih kongresmena posjetila Juicy tvornicu u Kreševu u cilju jačanja gospodarske suradnje.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.