Neka se vidi, neka se zna

Neka se vidi, neka se zna

Zaista, nemam ništa protiv objave imena tih dužnika. Dug je javni, pa neka i imena dužnika budu javna, ali koliko je bilo potrebno da se lista opće objavi. Koliko je poduzetnika propalo zbog neodgovornih i bezobzirnih? Hoće li i kako netko odgovarati za neodgovornost državnih službenika koji se nije pridržavao zakona i koji je omogućio nekome da godinama ne plaća poreze?

Već godinama slušam priču poduzetnika koji se pitaju: “kako netko može s poreznim dugom kasniti godinama a netko niti dana.” Niti meni nije bilo jasno kako je moguće da se nakupi toliko dugovanja.

Jedni su se obogatili ne plaćajući svoje dugove i upropaštavajući druge! Što je sramota. Država je godinama, desetljećima nijemo gledala i odobravala takvo ponašanje. No, s druge strane, država je dopustila da joj se ne plati sedam milijardi kuna PDV-a ili 11,5 milijarda kuna mirovinskih i zdravstvenih doprinosa, a ubija se da uštedi u proračunu milijardu ili dvije kuna.

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna. Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna. Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.

Trebalo bi smatra HGK potaknuti i mehanizme za rješavanje velikih poreznih dužnika koji imaju značajan utjecaj na ostali dio poslovanja, posebno na poslovanje malih i srednjih poduzetnika.

Čisto sumnjam jer ako završi kao u Grčkoj, neće biti dobro

Grčke vlasti točnije tamošnje ministarstvo financija objavilo je popis s oko 4000 imena najvećih dužnika koji duguju oko milijardu eura. Grčki su mediji komentirali da je velika vjerojatnost kako veći dio novca nikada neće ni biti naplaćen jer je dobar dio dužnika u zatvoru ili su im tvrtke bankrotirale.

Srbija je prva izašla s listom poreznih dužnika. Porezna uprava Srbije u siječnju ove godine prvi put je izišla s crnom listom poreznih dužnika objavivši ih ukupno 300. Tako su se na stupu srama našla državna i komunalna poduzeća, bizismeni, bivši ministri…

Poduzetnici objavite svoju listu poreznih dužnika

Na kraju, htjeli bi s vama podijeliti tri savjeta tvrtke Cinotti kako izbjeći da se pojavite na listi poreznih dužnika:

„Nadalje, pitanje je tko se treba nalaziti na stup srama, jer upravo su državna poduzeća generirala veliku nelikvidnost gospodarskog sustava i dozvolila nastanak enormnih poreznih dugova, pa se pitamo da li bi poduzetnici trebali objaviti svoju listu poreznih dužnika, te ih ovim putem pozivamo na istu.

– provođenje cesija sa Vašim dužnicima – ako Vaši dužnici imaju potraživanje prema državi (npr. za povrat PDV-a), te obvezu prema Vama, možete provesti cesiju gdje će Vam Vaš kupac ustupiti potraživanje prema državi, te ujedno na takav način otplatiti obvezu prema Vama;

– pripazite da na pojedinim saldima porezne uprave nemate obvezu, a na drugima potraživanje, tj. tražite preknjiženja na vrijeme;

– pazite kome prodajte robu i usluge – bolje je ne prodati nego prodati, a ne naplatiti“ objasnio je Kristijan Cinotti, vlasnik i direktor tvrtke Cinotti revizije, savjetovanja i računovodstva.

Podijeli

Odgovori

Top