Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Nekontrolirana upotreba umjetne inteligencije jedna od najvećih prijetnji kibernetičkoj sigurnosti

Prvi Adriatic MSP Summit na temu kibernetičke sigurnosti održan je u Zagrebu, a okupio je brojne domaće i međunarodne stručnjake koji su raspravljali o strategijama razvoja i unaprjeđenja kibernetičke sigurnosti.

Prvi Adriatic MSP Summit na temu kibernetičke sigurnosti održan je u Zagrebu, a okupio je brojne domaće i međunarodne stručnjake koji su raspravljali o strategijama razvoja i unaprjeđenja kibernetičke sigurnosti. Na konferenciji je naglašeno kako je najveći problem sa kibernetičkim prijetnjama činjenica da se treba držati korak s razvojem tehnologije te evolucijom sigurnosnih prijetnji, a mnoge kompanije u privatnom i javnom sektoru već su u zaostatku, koji zbog negativnih globalnih ekonomskih trendova, postaje sve naglašeniji. Najčešće posljedice uspješnog kibernetičkog napada na poslovni ili državni sektor su financijske štete, zastoj u radu, krađa intelektualnog vlasništva i gubitak reputacije.

Na konferenciji su predavanja održali međunarodni IT stručnjaci iz Škotske, Brazila, Portugala, Njemačke, Češke Republike i Hrvatske.

Potrebno je razvijati svijest o kibernetičkoj sigurnosti bez stvaranja kulture straha, odnosno okoline u kojoj je strah od pogreške toliko naglašen da ima negativan učinak na postojeće sigurnosne prakse. Moramo biti transparentni i iskreni, jer ako korisnici osjete potrebu prikrivati svoje pogreške, velika je vjerojatnost da će upravo to biti uzrok sigurnosnog incidenta u bližoj budućnosti. Zaposlenici danas nisu ni svjesni koliko je nekontrolirana upotreba umjetne inteligencije velik izazov za kibernetičku sigurnost“, istaknuo je predavač Mark Lamb, osnivač/izvršni direktor HighGround.io i izvršni direktor tvrtke M3 Networks.

Filipi Pires

Brazilski stručnjak za kibernetičku sigurnost Filipi Zanoello Pires na konferenciji je prikazao analizu zlonamjernog softvera te istaknuo „kako trenutno svi koriste neki od poslužitelja u oblaku (Cloud providers), a to je u posljednje vrijeme značajno utjecalo na povećanje napada. Također, kada govorimo o Internetu stvari (IoT), proizvođači proizvode okruženja sa slabim lozinkama i programima koji imaju mnogo ranjivosti. Uz to, već sada bilježimo i napade koji koriste umjetnu inteligenciju i to jedan od sve većih izazova s kojima se suočavamo“.

Na konferenciji je istaknuto kako je vrlo važno kontinuirano provoditi edukacije zaposlenika s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti kako bi svi zaposlenici razumjeli utjecaje mogućeg napada i ne otvorili vrata takvim prijetnjama.

Glavni cilj ovakvih konferencija je razmjena stručnosti i primjera iz prakse koji mogu poslužiti kao odgovor na izazove s kojima se susreću pružatelji IT usluga u Adriatic regiji. Svaka regija ima svoje jedinstvene izazove kad je riječ o optimizaciji poslovanja ili zaštiti od kibernetičkih prijetnji. Razumijevanjem tih izazova i primjenom globalnih rješenja, težimo stvaranju snažnijeg tehnološkog ekosustava koji će koristiti široj zajednici“, kazao je Siniša Vojtek, direktor tvrtke Nestec IT solutions.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.