Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Nekretnine u Splitu: Cijene, trendovi i najtraženije lokacije u ovom mediteranskom dragulju

Splitsko tržište nekretnina karakteriziraju ograničen prostor i velika potražnja koju prate i visoke cijene.

Veliki gradovi oduvijek su bili magnet za privlačenje novog stanovništva. Tako i naše popularno turističko odredište i drugi po veličini grad u Hrvatskoj – Split, također privlači domaće i strane kupce nekretnina.

Kvaliteta života, dobra prometna povezanost, povoljan geografski položaj, turistička privlačnost, infrastrukturni razvoj, bogata kulturna scena, prirode ljepote, te niz drugih razloga čine grad pod Marjanom atraktivnim za stanovanje.

Cijene nekretnina u Splitu

Splitsko tržište nekretnina karakteriziraju ograničen prostor i velika potražnja koju prate i visoke cijene.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su cijene splitskih kuća i stanova u svibnju bile nešto više no mjesec ranije, dok su cijene građevinskih zemljišta ostale jednake onima u travnju. 

Prosječna oglašavana cijena splitskih stanova tijekom svibnja je porasla za 4,5 posto, te se popela na 3182 eura po kvadratu, a čak 909 eura manje tražilo se za tamošnje kuće.

Za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, tijekom svibnja se na oglasniku Crozilla.com tražilo 2273 eura što je 0,7 posto veći iznos nego tijekom travnja.

Zemljišta – svibanjske cijene iste kao u travnju

Okružen manjim mjestima i gradovima, te smješten na uskom obalnom području između planina i Jadranskog mora – Split je grad koji nema baš previše mjesta za širenje, što se osjeti i na cijenama nekretnina.

„Teško je pronaći građevinska zemljišta u blizini središta grada, pa su slobodne parcele, kao i kuće za rušenje, na takvim lokacijama izuzetno tražene. Visoke cijene imaju i zemljišta koja se nalaze na atraktivnim obalnim područjima ili u blizini plaža, te ona s pogledom na more“, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr.

Građevinska zemljišta koja su se tijekom svibnja prodavala putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com, oglašavana su po prosječnoj cijeni od 170 eura po kvadratu, što je jednako vrijednostima koje su oglašavane mjesec ranije.

Gdje pronaći pristupačne ili luksuzne nekretnine?

Najviše cijene postižu luksuzno uređene nekretnine na dobrim lokacijama, smještene uz more, a dodatnu vrijednost čini i sam pogled na more. „Privilegirane“ splitske lokacije su one u središtu grada i u blizini glavnih znamenitosti poput Rive, Peristila, Dioklecijanove palače na kojima su obično najviše cijene.

„S obzirom na nedostatak zemljišta, a time i novogradnje u središnjem dijelu Splita, novi projekti uglavnom niču dalje od centra čime se povećava prosječna vrijednost nekretnina i na takvim dijelovima grada“, rekao je Mladen Matijević. Dodao je i kako skuplji objekti obično nešto duže stoje na tržištu, no i oni uvijek nađu svoje kupce. „Traženi su i apartmani za turistički najam, s obzirom da kao takvi donose prihode od turizma pa otplaćuju sami sebe, što također utječe na njihovu potražnju i vrijednost.“

Sirobuja je dio Splita koji, u odnosu na ostale gradske četvrti uključene u ovo istraživanje, nudi nešto pristupačnije cijene. Prosječna cijena stanova koji se putem oglasnika Crozilla.com prodaju u Sirobuji iznosi 3450 eura po kvadratu. Nešto više cijene oglašavane su u gradskoj četvrti Bol gdje se za kvadratni metar tijekom svibnja u prosjeku tražilo 3596 eura, slično kao u četvrti Dragovode u kojoj je prosječna cijena tijekom svibnja iznosila 3611 eura po kvadratu.
Oglašavane cijene u splitskoj četvrti Grad u travnju su u prosjeku iznosile 4000 eura po kvadratu, a na Žnjanu 135 eura više. Nešto skuplji od prethodnih, stanovi su na Bačvicama gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 4535 eura, te u Spinutu čija je prosječna tražena cijena tijekom svibnja iznosila 4737 eura.

Meje su jedan od najluksuznijih kvartova u Splitu, s prosječnom cijenom stana od 5965 eura po kvadratu, dok je u četvrti Lučac prosječna svibanjska cijena na oglasniku Crozilla.com iznosi 5527 eura.

Mladen Matijević kaže kako su navedene vrijednosti izračunate na temelju medijana. Također naglašava i kako su prikazane cijene one koje prodavatelji navode u oglasima, te dodaje: „Kako bi profitirali, prodavatelji su skloni oglasiti višu cijenu. Pa, takva slika ipak nije u potpunosti realna, s obzirom da su realizirane cijene uglavnom niže od oglašavanih, jer prilikom prodaje obično dolazi do njihove korekcije. Stoga je prilikom kupnje ili prodaje nekretnina potrebno napraviti malo dublje istraživanje cijena na željenim lokacijama.“


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.