Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Nekretnine upisane u glavnu zemljišnu knjigu ili u knjigu položenih ugovora

Zemljišne knjige javne su knjige (registar) u koje se upisuju nekretnine, vlasništvo i druga stvarna prava i neka obvezna prava na nekretninama te određeni drugi odnosi relevantni za pravni promet nekretninama. Knjiga položenih ugovora služi pak za evidentiranje dokumenata o stjecanju vlasništva za nekretnine koje nisu upisane u zemljišnu knjigu. To nije konačno nego privremeno rješenje upisa vlasništva.

Zemljišne knjige javne su knjige (registar) u koje se upisuju nekretnine, vlasništvo i druga stvarna prava i neka obvezna prava na nekretninama te određeni drugi odnosi relevantni za pravni promet nekretninama. Knjiga položenih ugovora služi pak za evidentiranje dokumenata o stjecanju vlasništva za nekretnine koje nisu upisane u zemljišnu knjigu. To nije konačno nego privremeno rješenje upisa vlasništva.

Kada kupujete novi stan, uz građevinsku i lokacijsku dozvolu važno je da je za zgradu izrađen i ovjeren etažni elaborat. Podaci u elaboratu govore na koliko je etaža sagrađena zgrada i koliko stanova ima po etaži, koje su veličine i koje im dodatne prostorije pripadaju.

Glavna zemljišna knjiga

Kad je etažni elaborat gotov i zgrada dovršena za korištenje, na izvid izlaz komisija za tehnički pregled radi izdavanja uporabne dozvole. Novi se stanovi po podacima iz etažnog elaborata mogu upisati u zemljišnu knjigu jedino ako je uporabna dozvola pravomoćna.

Objekt etažnog vlasništva može biti samo posebni dio suvlasničke cjeline, a prikladan je za uporabu i definiranu namjenu.

Vlasnički list nekretnine u etažiranoj zgradi s prikazanim određenim omjerima sastoji se od:

– posjedovnice (broj čestice na kojoj je sagrađena zgrada, površina zgrade, površina zemljišta oko zgrade, ukupna površina čestice)

– vlastovnice (broj etaže na kojoj se nalazi stan, opis stana i pripadaka opisanih po podacima iz etažnog elaborata – broj stana po elaboratu, ime i prezime vlasnika nekretnine)

– teretovnice (ako ih ima; ovdje se vide odrađeni tereti na nekretnini).

Stanovi u etažiranim zgradama upisani su u glavnu zemljišnu knjigu.

Knjiga položenih ugovora

Mjerodavni dokumenti za stanove u starijim zgradama koje još nisu etažirane a vlasnici su ih otkupili od države odnosno grada te u zgradama koje nisu etažirane nalaze se u knjizi položenih ugovora. Znači, zgrada nije podijeljena na etaže, upisana je na katastarskoj čestici, a pod određenim uloškom za određenu katastarsku česticu položeni su svi kupoprodajni ugovori koji se odnose na posebne dijelove određene zgrade.

Svaki vlasnik ima svoj vlasnički list upisan u određeni poduložak a vlasnički se udjeli ne definiraju po etažama nego kao idealni suvlasnički dijelovi nekretnine. Dakle, tu je riječ o vlasništvu nekoliko osoba na jednoj fizički nepodjeljenoj stvari (zgrada) po dijelovima koji su idealno određeni, odnosno nije došlo do podjele po udjelima po etažnom elaboratu.

Vlasnički list nalazi se u knjizi položenih ugovora, koja je povezana s glavnom zemljišnom knjigom.

Vlasnički list sastoji se od:

– popisnog lista A1 (evidencija o adresi zgrade, broj čestice na kojoj je sagrađena)

– popisnog lista A2 (opis nekretnine – kat i površina u četvornim metrima)

– popisnog lista B (ime i prezime vlasnika)

– popisnog lista C (upisuju se svi tereti ako ih ima).

Za obje vrste nekretnina banke odobravaju kredite. (Vice Šantak direktor je marketinga i prodaje poduzeća Rivalitas nekretnine)


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.