Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Neplaćene obveze poslovnih subjekata 34,2 milijarde, građana 22,6 milijardi kuna

Krajem listopada zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 59.858 poslovnih subjekata s ukupnim dugovanjima od gotovo 34,2 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i 290.447 građana čija dugovanja premašuju 22,6 milijardi kuna, pokazuju podaci koje je Financijska agencija (Fina) objavila na svojim mrežnim stranicama.

Krajem listopada zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 59.858 poslovnih subjekata s ukupnim dugovanjima od gotovo 34,2 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i 290.447 građana čija dugovanja premašuju 22,6 milijardi kuna, pokazuju podaci koje je Financijska agencija (Fina) objavila na svojim mrežnim stranicama.

Broj građana čiji su računi zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju listopada bili u blokadi povećan je prema mjesecu prije za 8.876 ili 3,1 posto. U istom su postotku, odnosno za oko 680 milijuna kuna, na mjesečnoj razini uvećana i njihova dugovanja, koja su krajem listopada iznosila 22,61 milijardu kuna.

Iako je nelikvidnih tvrtki na kraju listopada bio 4,1 posto ili za 2.345 više nego krajem rujna, njihova su neplaćena dugovanja istodobno smanjena za 1,6 posto, odnosno za više od 567,5 milijuna kuna. Na međugodišnjoj razini, prema listopadu lani, broj nelikvidnih tvrtki smanjen je za 12.796 ili 17,6 posto, a njihove su neplaćene obveze smanjene za 23,3 posto, odnosno za 10,4 milijarde kuna.

Iz Fine pritom ističu da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u listopadu ove godine smanjen za gotovo 780 milijuna kuna, dok je broj dužnika manji je za 188.

Prema trajanju blokade i nadalje prevladavaju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi, kako po broju tako i po iznosu dugovanja – krajem listopada u dugotrajnoj je blokadi, dužoj od 360 dana, bilo ukupno 40.458 poslovnih subjekata ili 67,6 posto ukupnog broja nelikvidnih subjekata, čija dugovanja, u iznosu od gotovo 29,2 milijarde kuna, čine 85,4 posto iznosa ukupnog duga.

Podaci Fine pritom pokazuju da je broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana manji u odnosu na rujan za 2,5 posto, dok su njihova dugovanja pala za 2,8 posto.

U kratkotrajnoj je blokadi, u trajanju do 60 dana, krajem listopada bio 8.621 poslovni subjekt s 1,4 milijardi kuna evidentiranih prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje.

Gotovo dvije trećine ukupno broja blokiranih poslovnih subjekata ili njih 39.175 krajem prošlog mjeseca nije imalo zaposlenih, a 22,3 milijarde kuna njihovih dugovanja čini 65,4 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje s kraja listopada.

Manje od polovice od ukupno 59.858 blokiranih poslovnih subjekata, odnosno njih 29.390 su pravne osobe, a na njih se odnosi 77,4 posto ukupnog iznosa neizvršenih osnova za plaćanje, dakle više od 26,4 milijarde kuna.

Podaci Fine govore i da je krajem listopada u blokadi bilo i 30.468 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, koji duguju više od 7,7 milijardi kuna.

U zaključku najnovnijih podataka o nelikvidnosti iz Fine naglašavaju kako je za očekivati da će se u idućim mjesecima iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje i dalje postepeno smanjivati, zahvaljujući poduzetim mjerama propisanim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom i Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, pokretanju redovnih stečajnih postupaka koje je pokrenula Porezna uprava.

Također, navode iz Fine, smanjenje se može očekivati i uslijed provedbe postupaka brisanja trgovačkih društava sukladno Zakonu o sudskom registru (obveznici koji tri godine zaredom Registru godišnjih financijskih izvještaja nisu predali godišnji financijski izvještaj). Tijekom 2012. iz tog je razloga brisano 30.711 društava, a do sredine studenog ove godine njih još 3.512.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.