Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nepovoljne okolnosti na tržištu nafte: Cijena nafte pada, goriva raste

Nepovoljne okolnosti na tržištu nafte: Cijena nafte pada, goriva raste

I dok na svjetskom tržištu cijena nafte pada, što bi moglo negativno utjecati na poslovanje Ine kako tvrde u MOL-u, drugi tjedan zaredom maloprodajne cijene naftnih derivata poskupljuju. Tako se od utorka za litru eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine treba izdvojiti 16 lipa više, odnosno 8,78 kuna što je za lipu više od Croduxovih te pet od Tifonovih postaja. I eurodizel je poskupio, za litru ovog goriva potrebno je na crpkama Ine izdvojiti 8,25 kuna, lipu više nego na Petrolovim odnosno dvije višeod Croduxovih postaja. Lukoil ovo gorivo prodaje po cijeni 8,28 kuna po litri. Cijena autoplina je viša za 21 lipu i sad varira između 3,74 i 3,94 kune.

Unatoč sadašnjem rastu cijena goriva mađarski MOL je odlučio obustaviti svoj zahtjev prema Ini od 25. studenog 2014. za sazivanje izvanredne skupštine Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende u visini od 2 milijarde kuna. Kao razlog Mađari navode padajuće cijene nafte koje bi mogle negativno utjecati na poslovanje Ine.

Čelni ljudi MOL-a odlučili su se na isplatu dividende nakon odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima ‘Sava’ i ‘Sjeverozapadna Hrvatska’, što su dioničari shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj pa je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrat svojih prijašnjih ulaganja.

No, da su nastupile nepovoljne okolnosti na tržištu nafte pokazuje i slučaj  Exxon Mobila čija je dobit u posljednjem lanjskom tromjesečju pala za 21 posto. Najveća svjetska naftna kompanija najavila je mjere kojima će smanjiti troškove poslovanja kako bi se prilagodila oštrom padu cijena nafte. Između ostaloga u Exxonu namjeravaju smanjiti investicije te program otkupa dionica na tržištu u prvom tromjesečju ove godine na jednu milijardu dolara. Istovremeno, zasad nije najavljeno smanjenje dividende na koju je kompanija lani potrošila 11,5 milijardi dolara, 6,4 posto više nego godinu dana prije.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.